Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη και το άγχος εάν έχετε γεωγραφική ατροφία

Η απώλεια όρασης μπορεί να μειώσει την ανεξαρτησία σας και μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη. Η λήψη μέτρων όπως η συζήτηση με έναν θεραπευτή και η αναζήτηση υποστήριξης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία.

Εάν η ζωή με γεωγραφική ατροφία (GA) επηρεάζει τη διάθεσή σας, δεν είστε μόνοι. Περίπου 1 στα 3 άτομα με ΓΑ έχουν αποσυρθεί από την κοινωνική τους ζωή λόγω της πάθησης.

Το GA είναι μια προηγμένη μορφή ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία επηρεάζει την κεντρική σας όραση. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή εξασθένηση της όρασης. Η επίδραση αυτού στη ζωή σας μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ γεωγραφικής ατροφίας, άγχους και κατάθλιψης;

Ερευνα δείχνει ότι το GA μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα ενός ατόμου να είναι ανεξάρτητο λόγω της επίδρασής του στην ικανότητά του να:

 • ανάγνωση
 • οδηγώ
 • αναγνωρίζουν πρόσωπα
 • Δες τηλεόραση
 • κάνουν δουλειές του σπιτιού

Τα άτομα με GA έχουν α υψηλού κινδύνου ανάπτυξη κλινικής κατάθλιψης, φόβου, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της απώλειας όρασης στην ικανότητά τους να φροντίζουν τον εαυτό τους και στη ζωή γενικότερα. Η απώλεια όρασης από το GA είναι επίσης μη αναστρέψιμη, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στο άγχος.

Σε ένα μελέτη της ψυχικής υγείας και της οπτικής οξύτητας σε άτομα με διαφορετικούς βαθμούς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, τα άτομα με GA σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο ψυχικής υγείας που έθεσε ερωτήσεις όπως, “Πόσο πολλές φορές ανησυχείτε για την όρασή σας;” και «Νιώθω απογοήτευση πολλές φορές λόγω της όρασής μου».

Τα άτομα με GA και στα δύο μάτια είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες από εκείνα με GA στο ένα μάτι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

 • αδυναμία επιδίωξης πολύτιμων δραστηριοτήτων
 • σωματικός περιορισμός
 • κοινωνική απομόνωση

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmic Epidemiology διαπίστωσε ότι 1 στους 4 συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη.

Σημεία και συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους

Εάν ζείτε με GA, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη εάν εμφανίζουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα σχεδόν κάθε μέρα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες:

 • θλίψη, άγχος ή «κενό»
 • αισθήματα απελπισίας, αναξιότητας ή ανικανότητας
 • ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή ανησυχία
 • απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι ή δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν
 • κόπωση ή μειωμένη ενέργεια
 • δυσκολία στη σκέψη ή τη συγκέντρωση
 • αλλαγές στα πρότυπα ύπνου, όπως ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος
 • αλλαγές στο βάρος ή την όρεξη
 • ανεξήγητους σωματικούς πόνους ή άλλα συμπτώματα που δεν υποχωρούν με τη θεραπεία
 • σκέψεις θανάτου ή αυτοτραυματισμού

Το άγχος είναι ένα αίσθημα τρόμου, φόβου ή τρόμου. Οι περισσότεροι όλοι βιώνουν περιστασιακά άγχος ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλά αν το άγχος σας είναι συνεχές ή συντριπτικό ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως:

 • γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
 • διαταραχή πανικού
 • κοινωνική αγχώδης διαταραχή
 • διαταραχές που σχετίζονται με τη φοβία

Τα ακριβή συμπτώματά σας μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο της αγχώδους διαταραχής που έχετε. Γενικά, τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • υπερβολικός φόβος ή ανησυχία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί
 • αίσθημα επικείμενης καταστροφής
 • αισθάνεται ανήσυχο ή σε άκρα
 • πρόβλημα συγκέντρωσης
 • δυσκολία να πέσει ή να μείνει για ύπνο
 • κούραση
 • ευερέθιστο
 • σφυροκόπημα ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • εφίδρωση ή τρέμουλο
 • ανεξήγητους πόνους και πόνους

Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη και το άγχος που σχετίζεται με το GA

Ενώ το άγχος και η κατάθλιψη με GA είναι κατανοητά, δεν είναι αναπόφευκτο να τα βιώσετε. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία και να ζήσετε μια πλήρη ζωή με το GA.

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές για να φροντίσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία:

Μιλήστε με τους γιατρούς σας

Μιλήστε με τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας για τα συναισθήματά σας, ώστε να γνωρίζουν και συνεργαστείτε μαζί τους για να διαχειριστείτε τη συνολική υγεία σας και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας έχετε. Επιπλέον, μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας για το πώς το GA επηρεάζει τη διάθεσή σας.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να αξιολογήσουν τα συμπτώματά σας και να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Βρείτε έναν οφθαλμίατρο με χαμηλή όραση

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να βρείτε έναν οφθαλμίατρο που ειδικεύεται στη χαμηλή όραση, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε συσκευές και υπηρεσίες που θα μεγιστοποιήσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, μόνο το 20-25% περίπου των ατόμων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία χαμηλής όρασης έχουν επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο χαμηλής όρασης.

Δοκιμάστε την οπτική αποκατάσταση

Οι επιλογές αποκατάστασης μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και να αυξήσετε την ανεξαρτησία σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Εάν ο οφθαλμίατρος σας δεν παρέχει ο ίδιος τέτοιες υπηρεσίες, μπορεί να σας παραπέμψει σε αποκατάσταση χαμηλής όρασης.

Μπορούν επίσης να σας παραπέμψουν σε άλλους επαγγελματίες, όπως ψυχολόγους, θεραπευτές αποκατάστασης όρασης, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς υποστηρικτικής τεχνολογίας.

Ασκηθείτε τακτικά

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση κάνει καλό στο μυαλό αλλά και στο σώμα σας.

Μια ανασκόπηση 97 μελετών διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, του στρες και του άγχους σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα για αυτές τις καταστάσεις. Αυτό ισχύει για άτομα του γενικού πληθυσμού καθώς και για άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πολλοί τύποι άσκησης μπορούν να προσαρμοστούν για άτομα με χαμηλή όραση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της κολύμβησης και της ποδηλασίας σε συνδυασμό. Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας ή τον ειδικό οπτικής αποκατάστασης σχετικά με το πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια.

Μείνετε συνδεδεμένοι με αυτούς που σας ενδιαφέρουν

Παρόλο που μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό,τι πριν αλλάξει η όρασή σας, η τακτική επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να τονώσετε τη διάθεσή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει προγραμματισμό τηλεφωνικών κλήσεων ώστε να μπορούν να σας κάνουν check-in. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή κοινής χρήσης ή επιλογές βόλτας στην κοινότητα για να μεταβείτε σε εκδηλώσεις.

Επίσης, προσπαθήστε να διατηρήσετε τα χόμπι σας προσαρμόζοντάς τα ή βρείτε νέα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τέχνες και χειροτεχνίες, αναπαραγωγή μουσικής, προσαρμοσμένα επιτραπέζια παιχνίδια ή παρακολούθηση ταινιών με ηχητικές περιγραφές.

Να είστε ανοιχτοί για να γνωρίσετε νέα άτομα

Υπάρχει μια τάση για πολλούς ανθρώπους να γίνονται περισσότεροι κοινωνικά απομονωμένοι καθώς μεγαλώνουν, όχι μόνο εκείνοι με χαμηλή όραση. Μπορείτε να επωφεληθείτε από δραστηριότητες που διοργανώνονται από τοπικά κέντρα ηλικιωμένων ή κοινοτικά κέντρα για να γνωρίσετε νέα άτομα.

Ο ειδικός σας στην οπτική αποκατάσταση μπορεί επίσης να γνωρίζει ομάδες εθελοντών που μπορεί να διαβάζουν δυνατά ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες με άτομα με χαμηλή όραση.

Συνδεθείτε με άλλα άτομα που έχουν GA

Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας ή τον ειδικό οπτικής αποκατάστασης σχετικά με τοπικές ομάδες ή επισκεφτείτε την Υποστήριξη MD για να βρείτε μια λίστα με ομάδες υποστήριξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κοντά σας.

Η συζήτηση με άτομα που καταλαβαίνουν τι περνάτε μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψετε νέους τρόπους διαχείρισης του GA και της επίδρασής του στην ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο όταν ζείτε με μια κατάσταση που αλλάζει τη ζωή, όπως το GA.

Εάν ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και άλλα άτομα με χαμηλή όραση, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα όπως το Πρόγραμμα ASPECT του Κέντρου για την όραση και την υγεία του πληθυσμού.

Η απώλεια ή η έκπτωση της όρασης λόγω γεωγραφικής ατροφίας (GA) μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη, το άγχος ή την κοινωνική απόσυρση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους εάν έχετε GA. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, όπως να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, να παραμείνετε ενεργοί και να συνδεθείτε με άλλους που έχουν ΓΑ.

Εάν αντιμετωπίζετε συναισθηματικά προβλήματα με το GA, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας. Εσείς – και η ψυχική σας υγεία – αξίζει τον κόπο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss