Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στένωση της αορτής;

Κάποιος που ζει με στένωση αορτής που εξελίσσεται γρήγορα έχει συχνά χειρότερη προοπτική. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να λύσετε έγκαιρα αυτό το καρδιακό πρόβλημα και να συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να το αντιμετωπίσετε.

Η αορτική βαλβίδα σας είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά σας. Είναι σαν τη βαλβίδα εξόδου της καρδιάς σας, όπου το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αντλείται από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα σας. Ως η κύρια πύλη για τη ροή του αίματος σε όλους τους ιστούς σας, είναι σημαντικό η αορτική βαλβίδα να παραμένει καθαρή και ανοιχτή.

Με την πάροδο του χρόνου – ή με ορισμένα δομικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση – η αορτική βαλβίδα μπορεί να στενέψει με εναποθέσεις ασβεστίου, φλεγμονή και ακαμψία που περιορίζει τη ροή του αίματος. Αυτή η κατάσταση – στένωση αορτής – είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας.

Αυτό το άρθρο διερευνά πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί και να προχωρήσει η στένωση της αορτής, τι μπορεί να νιώθετε καθώς συμβαίνει αυτό και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

Η στένωση της αορτής εξελίσσεται αργά ή γρήγορα;

Το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και εξελίσσεται η στένωση της αορτής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση την ηλικία, την υποκείμενη αιτία της στένωσης και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν.

Η ασβεστοποίηση ή η σκλήρυνση της αορτικής βαλβίδας με την πάροδο του χρόνου είναι η κύρια αιτία αορτικής στένωσης.

Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τύπος που να προσδιορίζει γιατί ορισμένες στένωση αορτής διαγιγνώσκουν πρόοδο γρήγορα, ενώ άλλες συμβαίνουν πιο αργά. Η έρευνα όμως το δείχνει ταχεία εξέλιξη συνήθως οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια και υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών ή θανάτου.

Στάδια αορτικής στένωσης

Η αορτική στένωση σταδιοποιείται με βάση το πόσο περιορισμένη είναι η ροή του αίματος στην αορτή και ποια άλλα καρδιακά προβλήματα έχουν αναπτυχθεί από τη μειωμένη ροή αίματος.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας χρησιμοποιεί γράμματα για να περιγράψει τα Στάδια A–D, ενώ το European Heart Journal χρησιμοποιεί αριθμούς για να ταξινομήσει τα Στάδια 0–4 και οι περιγραφές είναι ελαφρώς διαφορετικές.

 • Στάδιο 0: Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει στένωση της αορτής, αλλά δεν έχει προκαλέσει άλλη βλάβη στον καρδιακό ιστό ή στη λειτουργία.
 • Στάδιο 1: Η στένωση της αορτής έχει επηρεάσει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς στην αριστερή κοιλία ή τον αριστερό κάτω θάλαμο της καρδιάς. Αυτή η κοιλία είναι όπου το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αντλείται στο υπόλοιπο σώμα.
 • Στάδιο 2: Η βλάβη σε αυτό το στάδιο επεκτείνεται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και προκαλεί το να μην κλείνει σωστά μια από τις άλλες βαλβίδες (μιτροειδής βαλβίδα) και να υπάρχει διαρροή. Αυτό είναι γνωστό ως ανεπάρκεια μιτροειδούς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή).
 • Στάδιο 3: Σε αυτό το στάδιο της αορτικής στένωσης επηρεάζονται αρνητικά πρόσθετες βαλβίδες και αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πνευμονική αρτηρία και την τριγλώχινα βαλβίδα, που βοηθούν στον έλεγχο της ροής του αίματος μεταξύ της καρδιάς και των πνευμόνων σας. Προβλήματα σε αυτά τα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση.
 • Στάδιο 4: Με αυτό το επίπεδο αορτικής στένωσης, ο κάτω δεξιός θάλαμος ή κοιλία γίνεται αδύναμος και κατεστραμμένος.

Η σταδιοποίηση της αορτικής στένωσης γίνεται συνήθως με ηχοκαρδιογράφημα. Γενικά, τα άτομα που έχουν υψηλότερα στάδια αορτικής στένωσης είναι μεγαλύτερης ηλικίας, άνδρες και έχουν άλλα προβλήματα υγείας που συμβάλλουν.

Επηρεάζουν κάποιοι παράγοντες πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στένωση της αορτής;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν παράλληλα με τη στένωση της αορτής και συμβάλλει για την ανάπτυξή του και πόσο γρήγορα εξελίσσεται.

Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με ήδη αδύναμη υγεία συχνά προχωρούν μέσω αυτής της ασθένειας πιο γρήγορα και με πιο εκτεταμένη καρδιακή βλάβη.

Τα άτομα που έχουν αορτική στένωση που έχει εξελιχθεί σε σοβαρή στένωση αορτής μπορεί επίσης να έχουν:

 • υψηλότερη μάζα σώματος
 • Διαβήτης
 • Νεφρική Νόσος
 • προηγούμενες εγχειρήσεις καρδιακής προσβολής ή bypass
 • πάχυνση της αριστερής κοιλίας
 • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή χοληστερόλη

Συμπτώματα πρώιμου και τελικού σταδίου αορτικής στένωσης

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με στένωση αορτής σχετίζονται με το πόσο περιορισμένη γίνεται η ροή του αίματος. Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να περιοριστεί σημαντικά η ροή του αίματος μέσω της αορτικής βαλβίδας και να αναπτυχθεί άλλη καρδιακή ή καρδιακή βλάβη.

Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • πόνος στο στήθος
 • αίσθημα παλμών ή φτερούγισμα της καρδιάς
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ζάλη ή λιποθυμία
 • χαμηλή ανοχή σε καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας
 • πρησμένα πόδια ή αστραγάλους
 • δυσκολία στον ύπνο ή να ξαπλώσετε σε επίπεδη θέση
 • αυξημένη κόπωση

Καθώς η στένωση της αορτής εξελίσσεται σε μεταγενέστερα στάδια, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και μπορεί να εξελιχθούν σε άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή η πνευμονική υπέρταση.

Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης.

Προσδόκιμο ζωής

Άτομα με σοβαρά συμπτώματα και προχωρημένα στάδια αορτικής στένωσης έχουν το υψηλότερο κίνδυνο του ξαφνικού θανάτου. Ξαφνικός θάνατος μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα χωρίς συμπτώματα αορτικής στένωσης, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό.

Αν και τα ποσοστά εξέλιξης σε υψηλότερα στάδια ποικίλλουν, τα άτομα των οποίων η κατάσταση εξελίσσεται πιο γρήγορα σε πιο σοβαρά στάδια στένωσης της αορτής σε μικρότερο χρονικό διάστημα έχουν συνήθως χειρότερα αποτελέσματα και υψηλότερα ποσοστά θανάτου.

Τα στάδια 4 και 5 έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου και άλλων επιπλοκών. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και το στάδιο 1 της στένωσης της αορτής έχει ποσοστό θνησιμότητας 9,2% 1 χρόνο μετά τη διάγνωση.

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στένωσης που οδηγεί σε πρόσθετη καρδιακή βλάβη. Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα άλλα μέτρα θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, την επιβράδυνση ή τη διακοπή της εξέλιξης της αορτικής στένωσης.

Η αορτική στένωση μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η σκλήρυνση και η στένωση της αορτικής βαλβίδας μειώνει τη ροή του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που μειώνουν την καθημερινή σας ικανότητα να λειτουργείτε, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια. Η εξέλιξη της αορτικής στένωσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Η έγκαιρη αναγνώριση, η επιβεβαιωμένη διάγνωση και η θεραπεία με αντικατάσταση βαλβίδας και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος μέσω της αορτικής βαλβίδας και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στην καρδιά.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss