Πολυαρθρική Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα

Η πολυαρθρική ΝΙΑ εμφανίζεται όταν παιδιά κάτω των 16 ετών αναπτύσσουν αρθρίτιδα σε πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις. Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση, αλλά μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα στην ενήλικη ζωή.

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι μια ομάδα χρόνιων διαταραχών φλεγμονώδους αρθρίτιδας που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά. Η πολυαρθρική νόσος είναι ένας υποτύπος της ΝΙΑ. «Πολυαρθρικό» σημαίνει «πολλές αρθρώσεις».

Η ΝΙΑ είναι η πιο κοινή αυτοάνοση νόσος στα παιδιά. Στις δυτικές χώρες, μέχρι περίπου ένα τρίτο των παιδιών με ΝΙΑ έχουν τον πολυαρθρικό υπότυπο. Σε άλλα μέρη του κόσμου, η πολυαρθρική ΝΙΑ είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου.

Η ΝΙΑ είναι μια χρόνια νόσος. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν, να αλλάξουν ή να μειωθούν. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, στη μείωση της μακροχρόνιας βλάβης των αρθρώσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με πολυαρθρική ΝΙΑ.

Ρευματοειδής παράγοντας και πολυαρθρική ΝΙΑ

Οι γιατροί ταξινομούν την πολυαρθρική ΝΙΑ σε δύο υποτύπους, ανάλογα με το αν το αίμα του παιδιού είναι σταθερά θετικό ρευματοειδής παράγοντας (RF). Το RF είναι ένα αντίσωμα που συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή.

Η θετική σε RF πολυαρθρική ΝΙΑ είναι λιγότερο κοινό αλλά τείνει να είναι πιο σοβαρή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολυαρθρικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας;

Για να λάβετε μια διάγνωση ΝΙΑ, πρέπει να έχετε χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Τα συμπτώματα πρέπει να ξεκινούν πριν από τα 16α γενέθλιά σας.

Η πολυαρθρική ΝΙΑ προκαλεί φλεγμονώδη αρθρίτιδα τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες αρθρώσεις. Συχνά επηρεάζει τα χέρια και τους καρπούς σας. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται είναι συχνά:

 • πρησμένος
 • επώδυνος
 • ξεθωριασμένος
 • δύσκαμπτος

Τα παιδιά με πολυαρθρική ΝΙΑ αναπτύσσουν αρθρίτιδα σε πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις μέσα στους πρώτους 6 μήνες της νόσου.

Τα άτομα με πολυαρθρική ΝΙΑ πρέπει δεν έχουν συμπτώματα χαρακτηριστικών άλλων διακριτών μορφών ΝΙΑ, όπως ψωρίαση, ενθεσίτιδα ή σημεία συστηματικής νόσου όπως επίμονος πυρετός και εξάνθημα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε διαφορετική μορφή ΝΙΑ.

Μέχρι και 10% των παιδιών με πολυαρθρική ΝΙΑ θα αναπτύξουν επίσης ραγοειδίτιδα, μια επώδυνη πάθηση των ματιών που προκαλεί ερυθρότητα και θόλωση και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εάν το παιδί σας λάβει διάγνωση ΝΙΑ, ο γιατρός του θα το παραπέμψει για τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και θα σας συμβουλεύσει να το παρακολουθείτε στενά για αυτά τα συμπτώματα.

Τύποι νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας

Υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι ΝΙΑ. Εκτός από τους δύο τύπους πολυαρθρικής ΝΙΑ, οι τύποι είναι:

 • Συστημική ΝΙΑ: αρθρίτιδα και συμπτώματα ολόκληρου του σώματος όπως πυρετός, εξάνθημα, οροσίτιδα και διεύρυνση των λεμφαδένων, του ήπατος ή του σπλήνα σας
 • Ολιγοαρθρική ΝΙΑ: αρθρίτιδα σε τέσσερις ή λιγότερες αρθρώσεις μέσα στους πρώτους 6 μήνες
 • Ψωριασική ΝΙΑ: αρθρίτιδα και προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, συχνά με αλλαγές στα νύχια ή δακτυλίτιδα
 • ΝΙΑ που σχετίζεται με ενθεσίτιδα: αρθρίτιδα και/ή ενθεσίτιδα σε άνδρες ηλικίας κάτω των 6 ετών
 • Αδιαφοροποίητη ΝΙΑ: αρθρίτιδα που δεν ταιριάζει σε καμία παραπάνω κατηγορία ή πληροί κριτήρια για πολλές κατηγορίες
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι προκαλεί την πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Η ΝΙΑ είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται κατά λάθος για να αρχίσει να επιτίθεται στο σώμα σας.

Στη ΝΙΑ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις σας. Αυτό προκαλεί φλεγμονώδη αρθρίτιδα με πόνο, αποχρωματισμό, οίδημα και δυσκαμψία.

Οι γιατροί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ελαττώνεται και να αρχίζει να φλεγμονή των αρθρώσεων σας. Υποψιάζονται ότι η αιτία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων κινδύνου, λοιμώξεων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ποιος παθαίνει πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Συνολικά, η ΝΙΑ είναι η πιο κοινή αυτοάνοση νόσος της παιδικής ηλικίας, με εκτιμώμενο επιπολασμό περίπου 1 ανά 1.000 παιδιά των ΗΠΑ. Μέχρι περίπου ένα τρίτο από αυτά τα παιδιά έχουν πολυαρθρική ΝΙΑ.

Αν και εμφανίζεται σε όλους τους πληθυσμούς, η ΝΙΑ είναι πιο συχνή σε παιδιά ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σε σύγκριση με άλλους τύπους ΝΙΑ, ο πολυαρθρικός υπότυπος είναι λιγότερο συχνός σε παιδιά ανατολικής ασιατικής καταγωγής, αλλά είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος στην Αφρική, την Ινδία και μέρη της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά με 15% των παιδιών με πολυαρθρική ΝΙΑ είναι RF-θετικά. Τείνουν να είναι γυναίκες ηλικίας 10-13 ετών.

Η RF-αρνητική πολυαρθρική ΝΙΑ έχει δύο ηλικίες αιχμής επίπτωσης: ηλικίες 1–3 ετών και 9–14 ετών.

Και οι δύο μορφές είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ραδιοσυχνότητες θετικές νόσους.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Ο γιατρός του παιδιού σας θα συζητήσει τα συμπτώματα του παιδιού σας και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα παραγγείλει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για φλεγμονή και την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες, οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες.

Για να βοηθήσει στη θεραπεία και τη διάγνωση της ΝΙΑ, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτεί ειδικούς όπως:

 • ρευματολόγος
 • οφθαλμολόγος
 • φυσιοθεραπευτής

Ποια είναι η θεραπεία για την πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες θεραπείες για την πολυαρθρική ΝΙΑ:

 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • γλυκοκορτικοειδών με τη μορφή ενέσεων στις αρθρώσεις ή σύντομων από του στόματος μαθημάτων

 • παραδοσιακά αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (DMARDs) που στοχεύουν άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως η μεθοτρεξάτη
 • βιολογικά DMARDs όπως η ετανερσέπτη (Enbrel), η τοσιλιζουμάμπη (Actemra) και το golimumab (Simponi)
 • τοφασιτινίμπη (Xeljanz), ένας αναστολέας JAK
 • υποστηρικτικές θεραπείες όπως θερμότητα, γλάσο και τοπικά αναλγητικά
 • φυσικοθεραπεία με επίκεντρο το εύρος κίνησης, την ευλυγισία και την ενδυνάμωση

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Η ΝΙΑ είναι μια χρόνια πάθηση χωρίς γνωστή θεραπεία. Όμως τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν και η ύφεση της νόσου είναι δυνατή.

ΕΝΑ κριτική 2017 διαπίστωσε ότι έως και το 7% των παιδιών με ΝΙΑ είχαν εισέλθει σε ύφεση 18 μήνες μετά τη διάγνωση. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε περίπου 40% μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια.

Μια έρευνα του 2016 σε 176 άτομα με ΝΙΑ διαπίστωσε ότι 30 χρόνια μετά τη διάγνωση, το 59% των συμμετεχόντων ήταν σε κλινική ύφεση και δεν είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή. Όσοι είχαν θετική σε RF πολυαρθρική ΝΙΑ φάνηκαν λιγότερο πιθανό να εισέλθουν σε ύφεση.

Αλλά αυτά τα ποσοστά ύφεσης μπορεί τώρα να είναι υποεκτιμημένα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία. Όταν ξεκινήσετε έγκαιρα, οι θεραπείες τροποποίησης της νόσου μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΝΙΑ, στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και της μακροχρόνιας βλάβης και στην αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης.

Ωστόσο, ακόμη και με την κατάλληλη θεραπεία, ορισμένα άτομα με ΝΙΑ εμφανίζουν χρόνιο πόνο και αναπηρία από αρθρίτιδα, σύμφωνα με τον α Καναδική μελέτη 2020 με 247 συμμετέχοντες.

Η θετική σε RF πολυαρθρική ΝΙΑ, ειδικότερα, φαίνεται πιο πιθανό να επιμένει. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με ΝΙΑ θα συνεχίσει να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης, ακόμη και μετά από επιθετική θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιος είναι ο πιο κοινός τύπος νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δυτική Ευρώπη, η ολιγαρθρική ΝΙΑ είναι η πιο κοινή μορφή ΝΙΑ. Τα παιδιά με ολιγοαρθρική ΝΙΑ έχουν αρθρίτιδα σε λιγότερες από πέντε αρθρώσεις.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα;

Εξ ορισμού, όλες οι μορφές ΝΙΑ ξεκινούν πριν από την ηλικία των 16 ετών.

Η RF-αρνητική πολυαρθρική ΝΙΑ έχει δύο ηλικίες αιχμής επίπτωσης: ηλικίες 1–3 ετών και 9–14 ετών.

Αντίθετα, η θετική σε RF πολυαρθρική ΝΙΑ είναι πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 10-13 ετών).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πολυαρθρικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στην ενήλικη ζωή, συνήθως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Επηρεάζει τις μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, καθώς και άλλα συστήματα του σώματος όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το αίμα και το δέρμα. Τα περισσότερα άτομα με ΡΑ είναι θετικά για RF και τα περισσότερα θα έχουν τη νόσο σε όλη τους τη ζωή.

Η πολυαρθρική ΝΙΑ εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Εκτός από την περιστασιακή ραγοειδίτιδα, συνήθως δεν επηρεάζει άλλα συστήματα οργάνων. Μερικά παιδιά με πολυαρθρική ΝΙΑ θα είναι θετικά για RF, αλλά τα περισσότερα όχι. Τα παιδιά με ΝΙΑ έχουν σημαντικές πιθανότητες να εισέλθουν σε ύφεση στη διάρκεια της ζωής τους.

Η πολυαρθρική ΝΙΑ εμπίπτει στην ομπρέλα της ΝΙΑ, μιας ομάδας διαταραχών χρόνιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας που διαγιγνώσκονται στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά με πολυαρθρική ΝΙΑ αναπτύσσουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα που επηρεάζει πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις μέσα στους πρώτους 6 μήνες της νόσου.

Με την πάροδο του χρόνου, η αρθρίτιδα τους μπορεί να επιμείνει ή να υποχωρήσει. Μερικές φορές, εξελίσσεται για να επηρεάσει περισσότερες αρθρώσεις και να περιλαμβάνει πρόσθετα συμπτώματα.

Η πολυαρθρική ΝΙΑ μπορεί να είναι RF-θετική ή RF-αρνητική. Η θετική σε ραδιοσυχνότητες πολυαρθρική ΝΙΑ είναι πιο συχνή σε έφηβες γυναίκες και φαίνεται πιο δύσκολο να εξαναγκαστεί σε ύφεση.

Αν και η ΝΙΑ είναι μια χρόνια ασθένεια, οι προοπτικές συνεχίζουν να βελτιώνονται με νεότερες θεραπείες. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη χρήση των DMARDs μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τη βλάβη των αρθρώσεων και τη μελλοντική αναπηρία. Πολλά παιδιά με διάγνωση ΝΙΑ θα εισέλθουν τελικά σε ύφεση και μπορεί ακόμη και να διακόψουν τη λήψη φαρμάκων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss