Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για άτομα με ήπιο εμφύσημα;

Η έναρξη της θεραπείας του εμφυσήματος στο πιο πρώιμο (ήπιο) στάδιο, όταν μπορεί να έχετε ενοχλητικό βήχα και αυξημένη παραγωγή βλέννας, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το εμφύσημα είναι μια ασθένεια κατά την οποία μικροσκοπικοί σάκοι αέρα μέσα στους πνεύμονες (κυψελίδες) καταστρέφονται, προκαλώντας δύσπνοια.

Προσβάλλει κυρίως άτομα που καπνίζουν και είναι μία από τις δύο κύριες παθήσεις που περιλαμβάνουν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το άλλο είναι η χρόνια βρογχίτιδα. Πολλά άτομα με ΧΑΠ έχουν εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

Το εμφύσημα είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που εξελίσσεται από το ήπιο στάδιο σε μέτριο, σοβαρό και πολύ σοβαρό.

Επειδή είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, ο στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδύνει την εξέλιξη — και όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο το καλύτερο.

Ήπιο εμφύσημα προσδόκιμο ζωής

Γενικά, τα άτομα με ΧΑΠ ζουν 6 λιγότερα χρόνια από τα άτομα χωρίς ΧΑΠ, σύμφωνα με α Μελέτη 2021.

Ωστόσο, η ηλικία και το στάδιο της νόσου είναι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής σας. Τα άτομα με ηπιότερη μορφή της νόσου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από αυτά με πιο προχωρημένη μορφή.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής για κάποιον που παρουσίασε έξαρση της ΧΑΠ μειώθηκε καθώς η ασθένειά του γινόταν πιο σοβαρή.

Ένα άτομο με νόσο σταδίου 1 (ήπια) είχε μέσο προσδόκιμο ζωής 9,7 χρόνια, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό επιβίωσης 10,2 ετών για τον γενικό πληθυσμό. Αλλά αυτό μειώθηκε στα 7,1 χρόνια για τα άτομα με σταδίου 2 (μέτρια) νόσο.

Παλαιότερη έρευνα σημειώνει ότι τα άτομα στα πρώιμα στάδια της ΧΑΠ μπορεί να αναμένουν ότι θα χάσουν «το πολύ μερικά χρόνια προσδόκιμου ζωής στην ηλικία των 65 ετών» σε σύγκριση με άτομα χωρίς πνευμονική νόσο. Τα άτομα με πιο προχωρημένη νόσο, ειδικά αν καπνίζουν, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το να είστε δραστήριοι μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη ζωή σας. Η μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με ΧΑΠ που ήταν σωματικά δραστήριοι μπορούσαν να επιτύχουν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με εκείνους χωρίς ΧΑΠ που δεν ήταν σωματικά δραστήριοι.

Μπορείτε να σταματήσετε την εξέλιξη του ήπιου εμφυσήματος;

Το εμφύσημα είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη ασθένεια. Τελικά, θα χειροτερέψει.

Ωστόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη με το να κόψετε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, αλλά ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διακοπής που λειτουργεί για εσάς.

Άλλες στρατηγικές που συχνά συνιστώνται περιλαμβάνουν:

  • τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή
  • αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • εμβολιασμός κατά ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες

Ενώ η προοπτική είναι καλύτερη για όσους βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο του εμφυσήματος από το εμφύσημα όψιμου σταδίου, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη που μπορεί να βοηθήσουν εκείνους με σοβαρό εμφύσημα.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν προχωρημένο ή σοβαρό εμφύσημα συχνά χρησιμοποιούν οξυγονοθεραπεία. Μπορεί επίσης να είναι υποψήφιοι για χειρουργικές επεμβάσεις όπως χειρουργική επέμβαση μείωσης όγκου πνεύμονα (LVRS) ή βρογχοσκοπική μείωση όγκου πνεύμονα (BLVR), μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την εμφύτευση βαλβίδων στους αεραγωγούς των πνευμόνων για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Η πνευμονική αποκατάσταση μπορεί επίσης να βοηθήσει. ΕΝΑ Μελέτη 2022 διαπίστωσε ότι βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΧΑΠ, μείωσε τις νοσηλείες και είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους, ακόμη και σε άτομα με μεταγενέστερο στάδιο ΧΑΠ.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται το εμφύσημα;

Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προχωρήσει από τα πρώιμα στάδια του εμφυσήματος ή της ΧΑΠ σε ένα τελευταίο στάδιο της νόσου. Η διακοπή του καπνίσματος, εάν καπνίζετε, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης.

Ποια είναι η θεραπεία για το ήπιο εμφύσημα;

Η θεραπεία για ήπιο εμφύσημα συχνά συνεπάγεται τη χρήση φαρμάκων όπως βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Τα βρογχοδιασταλτικά χαλαρώνουν τους μύες στους πνεύμονες και διευρύνουν τους αεραγωγούς για να βελτιώσουν την αναπνοή σας. Διατίθενται σε εκδόσεις μικρής και μακράς δράσης. Με ήπιο εμφύσημα, μπορεί να ξεκινήσετε τη θεραπεία με βρογχοδιασταλτικό βραχείας δράσης ανάλογα με τις ανάγκες και εάν το εμφύσημα σας προχωρήσει, ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει ένα βρογχοδιασταλτικό μακράς δράσης.

Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να διευκολύνουν την αναπνοή στοχεύοντας και μειώνοντας τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματά σας, αλλά μπορεί να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και εξασθενημένα οστά.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ήπιο εμφύσημα

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το ήπιο εμφύσημα:

Πόσο σοβαρό είναι το ήπιο εμφύσημα;

Το ήπιο εμφύσημα είναι το πρώτο στάδιο αυτής της προοδευτικής νόσου. Ενώ μπορεί να έχετε συνεχή βήχα και να παράγετε πολλή βλέννα, μπορεί να αντιμετωπίσετε ή όχι άλλες επιπτώσεις της μειωμένης ροής αέρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από την ηλικία και τη γενική υγεία σας.

Μπορεί το ήπιο εμφύσημα να παραμείνει ήπιο;

Εάν λάβετε έγκαιρα θεραπεία και σταματήσετε το κάπνισμα (αν καπνίζετε), μπορείτε να μετριάσετε μερικά από τα χειρότερα συμπτώματα και να διατηρήσετε νωρίς μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, είναι μια προοδευτική ασθένεια χωρίς θεραπεία.

Μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή με ήπιο εμφύσημα;

Μπορείτε να ζήσετε μια σχετικά τυπική ζωή με ήπιο εμφύσημα, συμπεριλαμβανομένου του φυσιολογικού προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με το , η σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση είναι επίσης το κλειδί για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής σας.

Μπορείτε ακόμα να εργαστείτε με ήπιο εμφύσημα;

Εάν διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας και δεν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε.

Εάν τα συμπτώματά σας αρχίσουν να επιδεινώνονται και εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο σχέδιο θεραπείας σας.

Πάρε μακριά

Το εμφύσημα είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλεί βήχα, δύσπνοια, κόπωση και άλλα συμπτώματα. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε συνήθως να περιμένετε.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss