Ποιοι είναι οι τύποι του μελανώματος;

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά κυρίως στο δέρμα σας, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και σε άλλα σημεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μελανώματος, ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προοπτικές.

Το μελάνωμα είναι καρκίνος που συμβαίνει όταν τα μελαγχρωματικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Σχετικά με 90% Τα μελανώματα ξεκινούν από το δέρμα, αλλά μερικά μπορεί να ξεκινήσουν σε άλλες περιοχές, όπως τα μάτια και οι βλεννώδεις μεμβράνες.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους μελανώματος.

Επιφανειακό μελάνωμα που εξαπλώνεται

μια σκούρα κηλίδα στο δέρμα που υποδηλώνει επιφανειακή εξάπλωση μελανώματος
Το επιφανειακό εξαπλούμενο μελάνωμα ξεκινά ως μια καφέ ή μαύρη κηλίδα ή σπίλος που μπορεί να αλλάξει σε χρώμα και σχήμα καθώς μεγαλώνει.
Nasekomoe/Shutterstock

Το επιφανειακό εξαπλούμενο μελάνωμα (SSM) είναι ο πιο κοινός τύπος μελανώματος του δέρματος (δέρματος). Αποτελεί περίπου 70% όλων των διαγνώσεων δερματικού μελανώματος.

Το SSM ξεκινά στην επιφάνεια του δέρματός σας σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο ή ως νέα βλάβη. Αρχικά εξαπλώνεται προς τα έξω και τελικά εισβάλλει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Όπως όλα τα μελανώματα, μπορεί να ξεκινήσει οπουδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στον κορμό των αρσενικών και στα πόδια των θηλυκών.

Το SSM είναι συνήθως ένα επίπεδο ή ελαφρώς ανυψωμένο σημείο στο δέρμα σας που μπορεί να έχει:

 • ένα ασύμμετρο σχήμα
 • ένα ακανόνιστο ή μουτζουρωμένο περίγραμμα
 • μεταβλητό χρώμα που μπορεί να περιλαμβάνει ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, μπλε, γκρι, ροζ ή κόκκινο
 • διαφορετική εμφάνιση από άλλους σπίλους στο σώμα σας
 • αξιοσημείωτες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, όπως το να μεγαλώνουν

Οι παράγοντες κινδύνου για το SSM περιλαμβάνουν:

 • αυξανόμενη ηλικία
 • έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (ιδιαίτερα ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων)
 • προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

 • ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • η παρουσία πολλών σπίλων ή πολλαπλών άτυπων σπίλων

Οζώδες μελάνωμα

σκούρες κρεατοελιές στο κάτω μέρος του κορμού που υποδηλώνουν οζώδες μελάνωμα
Το οζώδες μελάνωμα εμφανίζεται ως σφιχτό, στρογγυλό, ανυψωμένο εξόγκωμα, συχνά σε περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο.
Φωτογραφία Αρχείου Mediscan/Alamy

Το οζώδες μελάνωμα (ΝΜ) αποτελεί περίπου 20% όλων των δερματικών μελανωμάτων. Συνήθως ξεκινά ως ένα ανυψωμένο εξόγκωμα, ή οζίδιο, στο δέρμα σας.

Το NM μπορεί να είναι μαύρο, καφέ ή κόκκινο. Εναλλακτικά, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι παρόμοιο με το φυσικό χρώμα του δέρματός σας και επομένως θα είναι πιο δύσκολο να το αναγνωρίσετε. Του τυπικά βρέθηκαν στο κεφάλι ή στο λαιμό σας.

Η ΝΜ είναι πιο συχνή στους άνδρες και στους ηλικιωμένους. Αναπτύσσεται γρήγορα και βαθύτερα στο δέρμα σας από ό,τι ορισμένοι άλλοι τύποι μελανώματος. Εξαιτίας αυτού, η διάγνωση γίνεται συχνά σε μεταγενέστερο στάδιο, οδηγώντας σε λιγότερο ευνοϊκή προοπτική.

Κακόηθες μελάνωμα Lentigo

Το Lentigo maligna ξεκινά ως μια μεγάλη έγχρωμη κηλίδα, συχνά στο πρόσωπο ή σε άλλα μέρη του κεφαλιού.
Αναπαράγεται με άδεια από την DermNet NZ www.dermnetnz.org 2023

Το κακόηθες μελάνωμα Lentigo (LMM) αποτελεί 4–15% όλων των δερματικών μελανωμάτων. Ξεκινά από μια προκαρκινική κατάσταση που επηρεάζει το ανώτερο στρώμα του δέρματος και γίνεται LMM όταν εξαπλωθεί σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Το LMM συνήθως επηρεάζει ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και ξεκινά από περιοχές που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, ιδιαίτερα το κεφάλι και το λαιμό. Για αυτόν τον λόγο, η αθροιστική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει LMM, αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες.

Αυτός ο τύπος μελανώματος ξεκινά ως μαύρισμα ή καφέ κηλίδα με ανώμαλο σχήμα. Τείνει να αναπτύσσεται πιο αργά από άλλους τύπους μελανώματος και, ως εκ τούτου, έχει συνήθως καλύτερη προοπτική.

Ακραίο φακοειδές μελάνωμα

Το μελάνωμα ακραίου φακού συνήθως προσβάλλει τα πέλματα των ποδιών, τις παλάμες των χεριών ή τα νύχια.
Φωτογραφία Αρχείου BSIP SA/Alamy

Το μελάνωμα ακραίου φακού (ALM) ξεκινά σε περιοχές του σώματός σας που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως:

 • τις παλάμες των χεριών σου
 • το κάτω μέρος των ποδιών σας
 • κάτω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας

Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στην ALM. Με αυτόν τον τρόπο, διαφέρει από πολλούς άλλους τύπους μελανώματος.

Το ALM είναι σπάνιο, αναπληρώνει 1–3% των δερματικών μελανωμάτων. Ωστόσο, είναι αρκετά επιθετικό και μπορεί γρήγορα να εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Αυτός ο τύπος μελανώματος ευθύνεται επίσης για ένα μεγάλο ποσοστό μελανωμάτων που διαγιγνώσκονται στο έγχρωμο δέρμα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί το 40-60% των διαγνώσεων μελανώματος σε Αφροαμερικανούς και Ασιάτες.

Το ALM έχει συνήθως ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα. Μπορεί να εξελκωθεί καθώς εξελίσσεται.

Σπάνια δερματικά μελανώματα

Οι ακόλουθες ενότητες συζητούν σπανιότερες μορφές δερματικού μελανώματος.

Δεσμοπλαστικό μελάνωμα

Το δεσμοπλαστικό μελάνωμα που εμφανίζεται εδώ στο κάτω πόδι είναι συχνά ένα ροζ ή στο χρώμα του δέρματος εξόγκωμα στο κεφάλι ή το λαιμό και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Πνευματικά δικαιώματα © 2009 AM Manganoni et al. CC BY 4.0

Το δεσμοπλαστικό μελάνωμα αποτελεί λιγότερο από 4% των δερματικών μελανωμάτων. Μπορεί να μοιάζει με ουλώδη ιστό, αλλά μπορεί επίσης να μοιάζει με άλλους τύπους καρκινικών και μη δερματικών βλαβών. Σχετικά με 60% από αυτά τα μελανώματα είναι χωρίς μελάγχρωση.

Εντοπίζεται συχνά σε περιοχές του δέρματος με μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ειδικά στο κεφάλι και το λαιμό. Άλλες κοινές θέσεις είναι ο κορμός, τα χέρια και τα πόδια. Επειδή αυτός ο τύπος μοιάζει με άλλες δερματικές βλάβες και μπορεί να μην έχει χρωστική ουσία, είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Αμελανωτικό μελάνωμα

Το αμελανωτικό μελάνωμα δεν παράγει μελανίνη, επομένως είναι συνήθως στο χρώμα του δέρματος με ελαφρώς καθορισμένες άκρες.
Αναπαράγεται με άδεια από την DermNet NZ www.dermnetnz.org 2023

Όπως το δεσμοπλαστικό μελάνωμα, το αμελανωτικό μελάνωμα στερείται χρωστικής ουσίας. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια, οδηγώντας σε λιγότερο ευνοϊκή προοπτική.

Αυτός ο τύπος μελανώματος συνθέτει 2–8% όλων των δερματικών μελανωμάτων. Τα άτομα που αναπτύσσουν αυτό το είδος μελανώματος είναι συχνά μεγαλύτερης ηλικίας. Εντοπίζεται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο όπως το κεφάλι, ο λαιμός, ο κορμός και τα πόδια.

Μελάνωμα σπινθηροειδούς

Το μελάνωμα του σπινθηροειδούς έχει συνήθως σχήμα θόλου και μπορεί να μοιάζει με καλοήθη σπίλο δέρματος.
Αναπαράγεται με άδεια από την DermNet NZ www.dermnetnz.org 2024

Τα σιδηροειδή μελανώματα είναι πολύ σπάνια, μακιγιάζ λιγότερο από 1% όλων των μελανωμάτων. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν επειδή συχνά μοιάζουν με καλοήθεις σπίλους.

Σπιτζοειδές μελάνωμα

Το σπιτζοειδές μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως ως ένα στρογγυλό εξόγκωμα που μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, κόκκινο ή σκούρο χρώμα.
Δερματολογία11/Shutterstock

Το σπιτζοειδές μελάνωμα είναι ένας τύπος μελανώματος παρόμοιο με μια καλοήθη δερματική βλάβη που ονομάζεται σπίλος spitz. Αυτός ο τύπος συνθέτει λιγότερο από 2% όλων των δερματικών μελανωμάτων.

Αυτά τα μελανώματα εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι, τα χέρια ή τα πόδια. Συχνά είναι στρογγυλά και έχουν ομοιόμορφο χρώμα καφέ, μαύρο ή μπλε. Αναπτύσσονται γρήγορα και συχνά εξαπλώνονται στους περιφερειακούς λεμφαδένες, αλλά η μακρινή εξάπλωση είναι σπάνια.

Μελάνωμα των ματιών

Το οφθαλμικό μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως αναπτυσσόμενη κηλίδα στην ίριδα ή να προκαλέσει αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος της κόρης.
Φωτογραφία Αρχείου Mediscan/Alamy

Το μελάνωμα των ματιών είναι σπάνιο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι οι γιατροί των ΗΠΑ θα κάνουν τη διάγνωση 3.320 νέα κρούσματα του καρκίνου των ματιών, που θα είναι κυρίως το μελάνωμα των ματιών, το 2024.

Το μελάνωμα των ματιών ξεκινά συνήθως στο μεσαίο στρώμα του ματιού, που ονομάζεται ραγοειδές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί στον επιπεφυκότα, που είναι ο ιστός που καλύπτει το λευκό του ματιού σας. Τα συμπτώματα του μελανώματος των ματιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ένα σκοτεινό σημείο στο μάτι σας
 • θολή όραση
 • ένα τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο
 • μια αίσθηση σαν να βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν
 • μια αισθητή αλλαγή στο σχήμα της κόρης σας
 • ευαισθησία στον ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα των ματιών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα ή πιο ανοιχτόχρωμα μάτια
 • μια προϋπάρχουσα κρεατοελιά στο μάτι σας
 • μεγαλύτερη ηλικία

Μελάνωμα του βλεννογόνου

Το μελάνωμα του βλεννογόνου μπορεί να μοιάζει με εξόγκωμα, πληγή ή αποχρωματισμένη περιοχή σε μια βλεννογόνο μεμβράνη, όπως στη μύτη, το στόμα ή τον αιδοίο.
Πνευματικά δικαιώματα © 2024 από συγγραφείς και Scientific Research Publishing Inc. International Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery CC BY 4.0

Το μελάνωμα του βλεννογόνου ξεκινά από βλεννογόνες μεμβράνες όπως:

 • ιγμόρεια
 • στόμα
 • λαιμός
 • γεννητικά όργανα
 • ουροποιητικού συστήματος
 • ορθού και πρωκτού

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία. Για παράδειγμα, στα ιγμόρειά σας, μπορεί να προκαλέσει επίμονη καταρροή, ρινορραγίες ή ρινική απόφραξη. Στο ορθό ή τον πρωκτό σας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, πόνο και αιμορραγία από το ορθό.

Το μελάνωμα του βλεννογόνου είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος μελανώματος 2% ή λιγότερο όλων των μελανωμάτων. Ωστόσο, είναι ένας επιθετικός τύπος που συχνά έχει μια δυσμενή προοπτική.

Το μελάνωμα του βλεννογόνου διαφέρει από πολλά άλλα μελανώματα στο ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτό. Οι παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο μελανώματος δεν είναι καλά κατανοητοί.

Μελάνωμα αγνώστου πρωτοπαθούς

Τα περισσότερα μελανώματα έχουν ένα γνωστό σημείο όπου ξεκίνησε ο καρκίνος, όπως το δέρμα ή το μάτι σας. Ωστόσο, 3,2% των μελανωμάτων διαγιγνώσκονται σε απομακρυσμένο σημείο χωρίς αναγνωρίσιμο πρωτοπαθές σημείο. Αυτό ονομάζεται μελάνωμα άγνωστου πρωτοπαθούς (MUP).

Το MUP εντοπίζεται συχνότερα στους λεμφαδένες. Μπορεί επίσης να υπάρχει στον υποδόριο ιστό ή σε εσωτερικά όργανα όπως τα έντερα ή τα νεφρά σας. Τα συμπτώματα του MUP μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που επηρεάζεται.

Γενικά, το MUP τείνει να έχει α καλύτερη προοπτική παρά τα μελανώματα του ίδιου σταδίου που έχουν γνωστές πρωτοπαθείς θέσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα;

Η θεραπεία του μελανώματος μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • τον τύπο μελανώματος που έχετε
 • το στάδιο του μελανώματος σας
 • τη θέση του όγκου
 • τα μοριακά χαρακτηριστικά του μελανώματος σας, όπως το αν έχει ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις
 • την ηλικία και τη γενική υγεία σας

Η θεραπεία μελανώματος συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • χημειοθεραπεία
 • ακτινοθεραπεία
 • στοχευμένη θεραπεία
 • ανοσοθεραπεία
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ποιο είδος μελανώματος είναι το πιο επιθετικό;

Από τους τέσσερις κύριους υποτύπους δερματικού μελανώματος, το NM είναι το πιο επιθετικό, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα. Αν και το NM είναι λιγότερο κοινό από το SSM, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το NM ευθύνεται 40% όλων των θανάτων που σχετίζονται με το μελάνωμα.

Ποιοι τύποι μελανώματος έχουν κακή πρόγνωση;

Οι πιο επιθετικοί τύποι δερματικού μελανώματος, όπως το NM και το ALM, τείνουν να έχουν δυσμενή προοπτική. Το μελάνωμα του βλεννογόνου έχει επίσης α λιγότερο ευνοϊκή προοπτική παρά το δερματικό μελάνωμα.

Ποιοι τύποι μελανώματος έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης;

Ένα μικρό μελέτη 2017 διαπίστωσε ότι, από τους κύριους υποτύπους του δερματικού μελανώματος, το LMM και το SSM είχαν την καλύτερη προοπτική.

Τα περισσότερα μελανώματα είναι δερματικό (δερματικό) μελάνωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μελάνωμα μπορεί να ξεκινήσει από το μάτι ή τις βλεννώδεις μεμβράνες σας ή να εντοπιστεί σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς γνωστή πρωτοπαθή εστία.

Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προοπτική μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του μελανώματος. Επειδή η προοπτική για τους περισσότερους καρκίνους είναι συχνά καλύτερη όταν εντοπίζονται νωρίς, είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, ειδικά ύποπτες δερματικές βλάβες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss