Ποιες είναι οι επιπτώσεις της περιφερικής αρτηριακής νόσου στο δέρμα;

Οι αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με την περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) περιλαμβάνουν αποχρωματισμό, ξηρότητα και γυαλιστερή ή λεία υφή. Εάν ζείτε με PAD, μπορεί επίσης να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε πληγές και έλκη στα πόδια.

Το PAD είναι μια κατάσταση του κυκλοφορικού που περιορίζει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες στα άκρα, συχνά στα πόδια.

Συνήθως αναπτύσσεται λόγω λιπών που σκληραίνουν μέσα στις αρτηρίες, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Λιγότερο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονές και τραυματισμούς.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος από το PAD μερικές φορές προκαλεί παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα. Για παράδειγμα, εάν έχετε PAD, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα στα πόδια σας είναι ασυνήθιστα δροσερό, γυαλιστερό ή ξηρό.

Αυτό το άρθρο καλύπτει τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με το PAD, πώς να τις αντιμετωπίσετε και πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Περιφερική αρτηριακή νόσος αλλαγές δέρματος

Οι δερματικές αλλαγές είναι συχνές στο PAD. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν 541 συμμετέχοντες, περίπου το 36% των ατόμων με PAD παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα.

Μερικές φορές, οι αλλαγές του δέρματος είναι από τα πρώτα σημάδια της PAD. Τείνουν να εμφανίζονται σε μέρη του σώματος όπου η κυκλοφορία είναι η πιο φτωχή, συνήθως στα πόδια, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τα μπράτσα.

Τα δερματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το PAD περιλαμβάνουν:

 • Δροσερό δέρμα: Η κυκλοφορία του αίματος ζεσταίνει το σώμα. Εάν έχετε PAD, τα πόδια και τα δάχτυλά σας μπορεί να αισθάνονται κρύο ή μουδιασμένο στην αφή.
 • Εξαρτημένο λάστιχο: Αυτό είναι όταν Το πόδι σας γίνεται έντονο κόκκινο (ερυθηματώδες) σε μια εξαρτημένη θέση, όπως όταν κάθεστε με τα πόδια σας να κρέμονται. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος συμβαίνει λόγω βλάβης στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, γνωστά ως τριχοειδή αγγεία. Ένας γιατρός μπορεί να ψάξει για εξαρτημένη ερυθρά αν υποψιαστεί PAD.
 • Αποχρωματισμός: Τα άτομα με PAD μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα στα πόδια ή τα πόδια τους είναι μπλε ή μοβ σε χρώμα. Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα δεν λαμβάνει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.
 • Ξηρό, φαγούρα ή φολιδωτό δέρμα: Χωρίς αρκετό αίμα, τα κύτταρα του δέρματος δεν μπορούν να ανανεωθούν τόσο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα.
 • Πληγές στα πόδια, έλκη και λοίμωξη: Η ανεπαρκής παροχή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Λείο ή λαμπερό δέρμα: Το δέρμα που φαίνεται λείο ή γυαλιστερό μπορεί να είναι σημάδι ότι τα κύτταρα του δέρματος δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.
 • Αραίωση τρίχας σώματος. Η κυκλοφορία του αίματος υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Χωρίς αρκετή κυκλοφορία του αίματος, μπορεί χάνουν τις τρίχες του σώματοςιδιαίτερα στα πόδια σας.

Ποιος κινδυνεύει από δερματικές παθήσεις της περιφερικής αρτηρίας;

Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένα άτομα με PAD εμφανίζουν δερματικές αλλαγές ενώ άλλα όχι.

Οι δερματικές αλλαγές μπορεί να είναι σημάδι σοβαρότητας PAD. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2019, οι δερματικές αλλαγές ήταν πιο συχνές σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή PAD.

Μπορεί να βρίσκεστε σε ένα υψηλότερο κίνδυνο δερματικών συμπτωμάτων εάν:

 • είναι νυν ή πρώην καπνιστής
 • έχουν διαβήτη τύπου 2
 • είναι άνω των 50 ετών
 • έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
 • έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
 • έχουν υψηλή χοληστερόλη
 • έχουν υπερομοκυστεϊναιμία
 • έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων

Πώς αντιμετωπίζονται οι επιδράσεις του PAD στο δέρμα;

Οι θεραπείες PAD στοχεύουν στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα άκρα σας. Με αρκετή κυκλοφορία αίματος, τα ήπια δερματικά συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται από μόνα τους.

Τα σοβαρά συμπτώματα, όπως πληγές και λοιμώξεις, μπορεί να απαιτούν περισσότερες θεραπείες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για την καλύτερη θεραπεία με βάση τα συμπτώματά σας.

Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

Εάν έχετε PAD, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της υγείας της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • ακολουθώντας ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα άσκησης (εάν έχετε πρόσβαση σε ένα)
 • διακοπή του καπνίσματος (εάν υπάρχει)

 • υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά
 • διαχείριση του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης

Φάρμακα

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών ως αποτέλεσμα της PAD και της αθηροσκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων:

 • αραιωτικά αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη ή ριβαροξαμπάνη για την πρόληψη της πήξης του αίματος

 • στατίνες όπως η ατορβαστατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης

 • αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) όπως η ραμιπρίλη ή η τελμισαρτάνη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Εάν έχετε έλκος στο πόδι, μπορεί να χρειαστείτε από του στόματος ή τοπική φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσετε την επούλωση της πληγής και να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Διαδικασίες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μην είναι αρκετές για να βοηθήσουν στη θεραπεία της PAD. Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια χειρουργική διαδικασία για τη βελτίωση της ροής του αίματος στις περιφερικές αρτηρίες, όπως:

 • αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent
 • χειρουργική επέμβαση παράκαμψης ποδιών
 • ενδαρτηρεκτομή

Περίπου το 1-2% των ατόμων με PAD αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία ισχαιμία των άκρων, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν οι ιστοί των άκρων αρχίζουν να πεθαίνουν λόγω έλλειψης ροής αίματος. Αυτό μπορεί να απαιτεί ακρωτηριασμό.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσετε ανησυχητικά δερματικά συμπτώματα ή άλλα σημάδια PAD, όπως πόνο στα πόδια ή μούδιασμα.

Εάν έχετε ήδη διάγνωση PAD, ίσως χρειαστεί να ελέγχετε το δέρμα των άκρων σας για συμπτώματα σε τακτική βάση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αποχρωματισμό, δροσιά, αλλαγές στην υφή του δέρματος ή νέες πληγές.

Πάρε μακριά

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο PAD εάν καπνίζετε ή έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη. Μιλήστε με έναν γιατρό για το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με το δέρμα.

Μάθετε περισσότερα

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss