Ποια είναι τα συμπτώματα ενός καλοήθους (μη καρκινικού) όγκου νεφρού;

Πολλοί καλοήθεις όγκοι των νεφρών δεν προκαλούν συμπτώματα. Αλλά όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή μεταξύ των πλευρών και των γοφών.

Οι καλοήθεις όγκοι των νεφρών είναι μη καρκινικές αναπτύξεις άτυπων κυττάρων που δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Ο τρόπος ζωής και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξετε έναν καλοήθη όγκο στα νεφρά.

Οι περισσότερες αυξήσεις που αναπτύσσονται στα νεφρά δεν είναι καρκινικά, και μέχρι 20% των μικρών νεφρικών όγκων είναι καλοήθεις. Οι γιατροί συνήθως τα εντοπίζουν με σαρώσεις και τα αντιμετωπίζουν με χειρουργική επέμβαση.

Ακόμα κι αν ένας όγκος στα νεφρά είναι καλοήθης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή αίμα στα ούρα σας.

Έχουν συμπτώματα οι καλοήθεις όγκοι των νεφρών;

Πολλοί μικροί όγκοι δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα και ένας γιατρός μπορεί να τους ανακαλύψει μόνο όταν θεραπεύει μια άλλη πάθηση.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Αίμα στα ούρα σας (αιματουρία)

Είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας ή αν πονάτε κατά την ούρηση. Το αίμα στα ούρα μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη.

Ωστόσο, το αίμα μπορεί να είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο.

Πόνος

Ένας όγκος στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο μεταξύ των πλευρών και των γοφών σας.

Απώλεια όρεξης και ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν σας ενδιαφέρει να φάτε ή ότι αισθάνεστε χορτάτοι πολύ γρήγορα.

Αναιμία

Τα υγιή νεφρά βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγοντας την ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO). Εάν ένας όγκος επηρεάζει την ποσότητα της EPO που απελευθερώνεται ή σας κάνει να χάσετε ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα σας, μπορεί να αναπτύξετε αναιμία.

Πυρετός

Αυτός ο πυρετός μπορεί να έρχεται και να φεύγει ή να είναι συνεχής. Μπορεί να συνδέεται με λοίμωξη.

Τύποι καλοήθων όγκων των νεφρών

Μερικοί τύποι των καλοήθων όγκων των νεφρών περιλαμβάνουν:

 • νεφρικό αδένωμα
 • νεφρικό ογκοκύτωμα
 • αγγειομυολίπωμα
 • ίνωμα
 • λίπωμα
 • ρήνωμα
 • νεφρικό σβάννωμα
 • νεφρικό αιμαγγείωμα

Τα θηλώδη νεφρικά αδενώματα είναι ο πιο κοινός τύπος μη καρκινικών όγκων των νεφρών.

Τι προκαλεί τους καλοήθεις όγκους των νεφρών;

Η αιτία πολλών καλοήθων όγκων των νεφρών είναι άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί αυξήστε την ευκαιρία σας της ανάπτυξης ενός καλοήθους ή καρκινικού όγκου στα νεφρά περιλαμβάνουν:

 • κάπνισμα
 • κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ
 • έχοντας οικογενειακό ιστορικό καταστάσεων όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών
 • έχοντας υπέρβαρο ή παχυσαρκία
 • έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και φάρμακα

Πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι καλοήθεις όγκοι των νεφρών;

Παλαιότερα έρευνα του 2015 υποδηλώνει ότι οι όγκοι των νεφρών μπορεί να αναπτύσσονται με μέσο ρυθμό περίπου 0,3 εκατοστά ετησίως.

Ωστόσο, οι καλοήθεις όγκοι των νεφρών μπορούν να αναπτυχθούν με διάφορους ρυθμούς. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται ένας όγκος μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του όγκου που έχετε, την ηλικία σας και τη γενική υγεία σας.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τους καλοήθεις όγκους των νεφρών;

Οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν όγκους στα νεφρά μέσω υπερήχων, καθώς και με αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Τα εντοπίζουν συχνά κατά τη διάρκεια διαδικασιών για άλλα ιατρικά ζητήματα.

Για να μάθετε εάν ένας όγκος του νεφρού είναι καλοήθης ή κακοήθης, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος του όγκου.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τους καλοήθεις όγκους των νεφρών;

ο πρωταρχική μορφή της θεραπείας για τους καλοήθεις όγκους των νεφρών είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης αναμονής, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου.

Εάν μια λοίμωξη νεφρού ή απόστημα ευθύνεται για τον όγκο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά ως μέρος της θεραπείας.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα όγκου στα νεφρά, όπως αίμα στα ούρα σας.

Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική βοήθεια όποτε έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις όγκους των νεφρών

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις όγκους των νεφρών.

Πόσο σοβαρός είναι ένας καλοήθης όγκος νεφρού;

Αν και οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκινικοί, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου, μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αίμα στα ούρα σας και άλλα συμπτώματα. Ορισμένοι καλοήθεις όγκοι των νεφρών μπορεί να είναι πιο σοβαροί από άλλους ανάλογα με την υποκείμενη αιτία τους.

Πρέπει να αφαιρεθεί ένας καλοήθης όγκος νεφρού;

Ο γιατρός σας θα εξετάσει πολλούς παράγοντεςόπως το μέγεθος και η θέση του όγκου, όταν προσδιορίζεται εάν χρειάζεται αφαίρεση.

Τι μπορεί να συγχέεται με τον όγκο του νεφρού;

Οι κύστεις και οι πέτρες στα νεφρά είναι μερικά πράγματα που οι άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν ως όγκο στα νεφρά.

Πάρε μακριά

Αν και οι καλοήθεις όγκοι των νεφρών είναι μη καρκινικοί, μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα ούρα και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή ανάμεσα στα πλευρά και τους γοφούς σας.

Είναι πιθανό να μην εμφανιστούν συμπτώματα με έναν καλοήθη όγκο νεφρού. Ένας γιατρός μπορεί να βρει όγκο μόνο κατά τη διάρκεια μιας απεικονιστικής σάρωσης για άλλη πάθηση ή σύμπτωμα. Εάν έχετε έναν καλοήθη όγκο στα νεφρά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss