Ποια είναι τα Στάδια της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας (ΧΛΛ);

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα από τα δύο συστήματα σταδιοποίησης για την ταξινόμηση της ΧΛΛ. Αλλά το στάδιο από μόνο του δεν αρκεί για την αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών και της προοπτικής σας για τη ΧΛΛ.

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) είναι μια δια βίου πάθηση για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν είναι ιάσιμος, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν δύο κύρια συστήματα σταδιοποίησης για CLL: Rai και Binet. Αυτά βασίζονται στο πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος στο σώμα σας.

Οι γιατροί βασίζουν τις θεραπευτικές συστάσεις και την προοπτική σας για τη ΧΛΛ στον Διεθνή Προγνωστικό Δείκτη ΧΛΛ (CLL-IPI). Το CLL-IPI λαμβάνει υπόψη το στάδιο καθώς και την ηλικία σας, τους γενετικούς παράγοντες και τη βιοχημεία.

Σύστημα σταδιοποίησης Rai για CLL

Γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες συχνότερα χρησιμοποιήστε το σύστημα Rai για να σταδιοποιήσετε το CLL. Αυτό το σύστημα εξετάζει τα λεμφοκύτταρα στο αίμα σας, μεταξύ άλλων παραγόντων. Εάν έχετε τουλάχιστον 5.000 λεμφοκύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος που αναπτύχθηκαν όλα από το ίδιο αρχικό κύτταρο, έχετε λεμφοκυττάρωση.

Η λεμφοκυττάρωση είναι παρούσα σε όλα τα στάδια της ΧΛΛ στο σύστημα Rai. Το σύστημα λαμβάνει επίσης υπόψη τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) και των αιμοπεταλίων, καθώς και τα μεγέθη των λεμφαδένων, του σπλήνα και του ήπατος.

Ένα άτομο μπορεί να λάβει διάγνωση ΧΛΛ χωρίς συμπτώματα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μπορεί να εμφανίσουν:

 • κούραση
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • απώλεια βάρους
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • χαμηλού βαθμού πυρετοί
 • λοιμώξεις

Στάδιο 0

Στο στάδιο 0, υπάρχει λεμφοκυττάρωση. Ο αριθμός των RBC και των αιμοπεταλίων είναι τυπικός ή σχεδόν τυπικός. Δεν υπάρχει διεύρυνση της σπλήνας, του ήπατος ή των λεμφαδένων. Για την ταξινόμηση της θεραπείας, αυτό είναι ένα στάδιο χαμηλού κινδύνου.

Στάδιο 1

Το Στάδιο 1 μοιράζεται όλα τα χαρακτηριστικά του σταδίου 0, εκτός από το ότι οι λεμφαδένες είναι διευρυμένοι. Τα άλλα όργανα είναι τυπικού μεγέθους και ο αριθμός των RBC και των αιμοπεταλίων είναι εντός κανονικού εύρους. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο κινδύνου.

Στάδιο 2

Το Στάδιο 2 περιλαμβάνει μεγέθυνση του σπλήνα (σπληνομεγαλία) και πιθανή διεύρυνση του ήπατος (ηπατομεγαλία) ή λεμφαδένων. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων είναι εντός κανονικού εύρους. Αυτό είναι επίσης ένα ενδιάμεσο στάδιο κινδύνου.

Στάδιο 3

Εκτός από τη λεμφοκυττάρωση, υπάρχει χαμηλός αριθμός RBC (αναιμία), αλλά ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι σε τυπικά επίπεδα. Μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει μεγέθυνση των λεμφαδένων, του ήπατος ή της σπλήνας. Το στάδιο 3 είναι ένα στάδιο υψηλού κινδύνου για τους σκοπούς της θεραπείας.

Στάδιο 4

Στο στάδιο 4, τουλάχιστον ένας από τους λεμφαδένες, ο σπλήνας ή το ήπαρ είναι διευρυμένος. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας μπορεί να είναι χαμηλός, προκαλώντας αναιμία. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι επίσης χαμηλός (θρομβοπενία). Αυτό είναι ένα στάδιο υψηλού κινδύνου.

Σύστημα σταδιοποίησης Binet για ΧΛΛ

Γιατροί στην Ευρώπη πιο συχνά χρησιμοποιήστε το σύστημα σταδιοποίησης Binet για CLL. Αυτό το σύστημα εξετάζει την επίδραση της ΧΛΛ σε πέντε ομάδες λεμφοειδούς ιστού:

 • λεμφαδένες του λαιμού
 • λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας
 • λεμφαδένες μασχάλης
 • σπλήνα
 • συκώτι

Η παρουσία ή απουσία αναιμίας (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων) και θρομβοπενίας (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) είναι επίσης σημαντική.

Στάδιο Α

Στο στάδιο Α, δεν υπάρχει αναιμία ή θρομβοπενία. Λιγότερες από τρεις ομάδες λεμφικού ιστού διευρύνονται.

Στάδιο Β

Όπως και στο στάδιο Α, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων στο στάδιο Β είναι τυπικός. Ωστόσο, τρεις ή περισσότερες ομάδες λεμφικού ιστού διευρύνονται.

Στάδιο Γ

Στο στάδιο Γ, υπάρχει αναιμία, θρομβοπενία ή και τα δύο. Οποιοσδήποτε αριθμός ομάδων ιστών μπορεί να διευρυνθεί.

Θεραπεία για στάδια ΧΛΛ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι η πρώιμη θεραπεία της ΧΛΛ βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο. Έτσι, η θεραπεία συνήθως συμβαίνει μόνο όταν η κατάσταση επιδεινώνεται ή προκαλεί προκλητικά συμπτώματα.

ο CLL-IPI βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν μια σύσταση θεραπείας. Το CLL-IPI είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης που λαμβάνει υπόψη αυτούς τους πέντε παράγοντες:

 • Στάδιο Binet ή Rai
 • ηλικία άνω των 65 ετών
 • επίπεδο του καρκινικού δείκτη βήτα-2 μικροσφαιρίνης στο αίμα σας
 • μετάλλαξη ή διαγραφή της πρωτεΐνης ΤΡ53
 • μετάλλαξη του γονιδίου IGHV

Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη τη βαθμολογία και τα συμπτώματά σας για να καθορίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στη θεραπεία.

Οι θεραπείες πρώτης γραμμής για τη ΧΛΛ περιλαμβάνουν:

 • χημειοθεραπεία
 • στοχευμένα φάρμακα
 • μονοκλωνικά αντισώματα

Η χαμηλή δόση ακτινοβολίας ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση εάν επηρεάζονται μόνο ο σπλήνας ή οι λεμφαδένες.

Σε στάδια υψηλού κινδύνου, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Οι θεραπείες δεύτερης γραμμής για τη ΧΛΛ μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση θεραπειών πρώτης γραμμής που δεν είχατε πριν.

Πόροι για υποστήριξη

Εάν ζείτε με ΧΛΛ, μπορείτε να βρείτε πόρους όπως ειδικούς στην πληροφόρηση και υποστήριξη από ομοτίμους μέσω του Leukemia & Lymphoma Society.

Η American Cancer Society προσφέρει επίσης υποστήριξη και διαδικτυακές κοινότητες για τους επιζώντες και τους αγαπημένους.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις που κάνουν συχνά οι άνθρωποι σχετικά με τη ζωή με ΧΛΛ.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για κάποιον με ΧΛΛ;

Το ποσοστό επιβίωσης για κάθε καρκίνο εξαρτάται από διάφορους επιμέρους παράγοντες. Συνολικά, το ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης για ΧΛΛ είναι 88%.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την προοπτική μου για τη ΧΛΛ;

Το CLL-IPI λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προοπτική σας με το CLL. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία σας, τη γενετική, τις εξετάσεις αίματος και το στάδιο Rai ή Binet.

Είναι η ΧΛΛ σοβαρός καρκίνος;

Η ΧΛΛ δεν είναι ιάσιμος καρκίνος, αλλά πολλοί άνθρωποι ζήσει χρόνια χωρίς θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιόδους με θεραπεία και περιόδους χωρίς θεραπεία. Ακόμα κι αν ο καρκίνος υποχωρήσει μετά τη θεραπεία, οι γιατροί συχνά περιμένουν να επανέλθει.

Τα συστήματα σταδιοποίησης Binet και Rai για το CLL είναι σημαντικά στοιχεία για τον προσδιορισμό της προοπτικής σας με το CLL. Οι γιατροί λαμβάνουν επίσης υπόψη την ηλικία σας, τις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις και τη χημεία του αίματος για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να συστήσουν θεραπεία. Οι επιλογές για θεραπεία περιλαμβάνουν στοχευμένα φάρμακα, χημειοθεραπεία, μονοκλωνικά αντισώματα, ακτινοβολία, χειρουργική επέμβαση και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss