Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι και οι δύο φλεγμονώδεις ασθένειες που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, αλλά είναι ξεχωριστές καταστάσεις με μοναδικές μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Ο πιο κοινός τύπος πάθησης των αρθρώσεων που επηρεάζει παιδιά και εφήβους είναι η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ). Παλαιότερα ονομαζόταν νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου άλλαξαν το όνομα για να αποφύγουν τη σύγχυση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα των ενηλίκων (ΡΑ) και να χρησιμοποιήσουν τον όρο «ιδιοπαθής», που υποδηλώνει ότι η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης δεν είναι γνωστή.

Η ΝΙΑ είναι μια αυτοάνοση αντίδραση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στις αρθρώσεις ενός παιδιού.

Η ΝΙΑ επηρεάζει περίπου 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΝΙΑ, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΝΙΑ μπορεί να υποχωρήσει.

Τύποι νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας:

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι ΝΙΑ:

 • Ολιγοαρθρίτιδα: Ο πιο κοινός τύπος, επηρεάζει έως και τέσσερις αρθρώσεις.
 • Πολυαρθρίτιδα: Αυτός ο τύπος επηρεάζει πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις. Περίπου το 25% των παιδιών με ΝΙΑ έχουν αυτόν τον τύπο, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ΡΑ.
 • Συστήματος: Αυτός ο τύπος επηρεάζει τις αρθρώσεις, τα όργανα και το δέρμα σε όλο το σώμα.
 • Ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ): Το νεανικό PsA επηρεάζει τις αρθρώσεις και το δέρμα, προκαλώντας φολιδωτό εξάνθημα.
 • Σχετιζόμενη με ενθεσίτιδα (ERA): Πιο συχνή στα αγόρια, η ERA επηρεάζει περιοχές όπου οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι προσκολλώνται στα οστά.
 • Αδιαφοροποίητο: Αυτός ο τύπος επηρεάζει τουλάχιστον μία άρθρωση, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τα ίδια με τους άλλους τύπους.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα είναι ίδια με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ενώ και οι δύο είναι τύποι φλεγμονώδους αρθρίτιδας, η ΝΙΑ δεν είναι η ίδια κατάσταση με την ΡΑ.

Για να λάβει μια διάγνωση ΝΙΑ, ένα παιδί πρέπει να είναι κάτω των 16 ετών και να έχει φλεγμονή σε τουλάχιστον μία άρθρωση που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Η ΡΑ προκαλεί φλεγμονώδη πόνο σε πολλαπλές αρθρώσεις σε ενήλικες. Ενώ η ΝΙΑ έχει έξι τύπους, η ΡΑ είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Τα συμπτώματα ΡΑ μπορεί να είναι χρόνια και να διαρκέσουν μια ζωή. Με τη θεραπεία, πολλά παιδιά με ΝΙΑ βιώνουν περιόδους ύφεσης.

Η ΝΙΑ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης εάν τα οστά κοντά στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις μεγαλώσουν πολύ αργά ή γρήγορα. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το ένα πόδι να είναι πιο κοντό από το άλλο. Η ΡΑ δεν προκαλεί αυτά τα προβλήματα επειδή τα οστά των ενηλίκων έχουν σχηματιστεί πλήρως.

Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση των διαφορών μεταξύ JIA και RA:

JIA RA
επηρεάζει παιδιά κάτω των 16 ετών επηρεάζει τους ενήλικες
6 είδη ενιαία προϋπόθεση
μπορεί να περάσει σε ύφεση μπορεί να είναι χρόνια και να διαρκέσει μια ζωή
μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα μετατρέπεται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ΝΙΑ είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε ΡΑ για παιδιά με θετική πολυαρθρίτιδα σε ρευματοειδή παράγοντα (RF). Αυτό σημαίνει ότι το αίμα τους βρέθηκε θετικό για RF.

Το RF είναι μια πρωτεΐνη που παράγει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η ραδιοσυχνική ακτινοβολία μπορεί να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα που λανθασμένα θεωρεί ξένα σώματα. Τα υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να υποδεικνύουν μια αυτοάνοση νόσο όπως η ΡΑ ή η ΝΙΑ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας;

Τόσο η ΝΙΑ όσο και η ΡΑ προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις που μπορεί να επιδεινωθούν μετά την αφύπνιση ή την παραμονή σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τη ΝΙΑ, τα άλλα συμπτώματα μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο της ΝΙΑ.

Τα κοινά συμπτώματα που επηρεάζουν όλους τους τύπους ΝΙΑ, καθώς και τη ΡΑ, περιλαμβάνουν:

 • ακαμψία της άρθρωσης
 • πρησμένες, αποχρωματισμένες, ζεστές ή ευαίσθητες αρθρώσεις

 • κούραση
 • ξηρά μάτια
 • πυρετός

Άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν τα παιδιά με ΝΙΑ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • θολή όραση
 • εξάνθημα
 • απώλεια της όρεξης

Οι φλεγμονώδεις οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ραγοειδίτιδα και η ιρίτιδα, εμφανίζονται συχνότερα με ΝΙΑ ολιγοαρθρίτιδας. Συμπτώματα όπως ο πόνος στα μάτια και η ευαισθησία στο φως χρειάζονται άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης και των ματιών.

Με τη συστηματική ΝΙΑ, οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν και να φλεγμονώσουν. Αυτό το πρήξιμο μπορεί μερικές φορές να εξαπλωθεί στα εσωτερικά όργανα.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Γενικά, η θεραπεία για ΝΙΑ και ΡΑ μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία και στρατηγικές τρόπου ζωής.

Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στην επιβράδυνση της φλεγμονής και της βλάβης των αρθρώσεων, στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η θεραπεία με ΝΙΑ μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα.

Τα φάρμακα που θεραπεύουν τη ΝΙΑ και τη ΡΑ περιλαμβάνουν:

 • τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs), όπως η μεθοτρεξάτη, τα οποία εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στις αρθρώσεις

 • βιολογικά φάρμακα, όπως το abatacept (Orencia) και το tocilizumab (Actemra), που μπορεί να αλληλεπιδράσουν πιο γρήγορα με το ανοσοποιητικό σύστημα από τα DMARDs

 • μη συνταγογραφούμενα ή παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol)

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες διδάσκουν στα άτομα με ΝΙΑ ή ΡΑ τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης και πώς να εκτελούν καθημερινές εργασίες.

Ορισμένες στρατηγικές τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας σε μεγάλο βαθμό μεσογειακής διατροφής και η τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με ΝΙΑ ή ΡΑ.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα;

Λόγω των σημερινών θεραπειών, όπως τα βιολογικά φάρμακα, οι προοπτικές για τα παιδιά με ΝΙΑ έχει βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας.

ΕΝΑ 2017 συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το 7% των παιδιών με ΝΙΑ παρουσίασαν ύφεση εντός 18 μηνών και το 47% εντός 10 ετών.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προοπτική μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο της ΝΙΑ.

Για παράδειγμα, τα παιδιά με ολιγοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο ΝΙΑ, έχουν το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ΡΑ ως ενήλικες.

Τα παιδιά με θετική σε RF πολυαρθρίτιδα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν ύφεση. Καθώς μεγαλώνουν, η ΝΙΑ τους μπορεί να εξελιχθεί σε ΡΑ.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΝΙΑ.

Μπορείτε να έχετε νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα ως ενήλικας;

Είναι πιθανό να έχετε ΝΙΑ ως ενήλικας.

ΕΝΑ Πορτογαλική μελέτη 2016 με 426 ενήλικες που είχαν λάβει διάγνωση ΝΙΑ όταν ήταν περίπου 10 ετών και είχαν αρθρίτιδα για 22 χρόνια διαπίστωσαν ότι το 95,6% από αυτούς είχαν θετική σε RF πολυαρθρίτιδα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έλαβαν διάγνωση ΝΙΑ σε μικρότερη ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες η πάθηση να γίνει ανενεργή.

Είναι η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα ρευματική νόσο;

Ναι, η ΝΙΑ είναι ρευματική νόσος.

Όπως η ΡΑ και οι περισσότερες ρευματικές παθήσεις, η ΝΙΑ είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα και ιστούς του σώματός σας. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και εκφυλισμό των υγιών κυττάρων σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις αρθρώσεις σας.

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα υποχωρεί ποτέ;

Τα συμπτώματα της ΝΙΑ μπορεί να ξεσπάσουν για μερικές εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Ενώ ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν μόνο μερικές εξάρσεις, άλλα έχουν συνεχή συμπτώματα.

Μερικά παιδιά με ΝΙΑ αναρρώνουν πλήρως ή η κατάσταση πηγαίνει σε μακροχρόνια ύφεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2016, 56% των ατόμων που έλαβαν διάγνωση ΝΙΑ ως παιδιά συνέχισαν να την έχουν και ως ενήλικες. Οι διαγνώσεις τους συχνά επαναταξινομούνται από ΝΙΑ σε ΡΑ.

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα είναι κληρονομική;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ΝΙΑ επηρεάζουν παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν ιστορικό της πάθησης.

Ωστόσο, τα παιδιά με έναν αδερφό που έχει ΝΙΑ έχουν περίπου 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από άλλα παιδιά.

Παιδιά με ένα μέλος της οικογένειας που έχει χρόνια αρθρίτιδα είναι επίσης λίγο περισσότερο σε κίνδυνο για την ανάπτυξη της ΝΙΑ. Όσοι έχουν ένα μέλος της οικογένειας που έχει ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψωριασικής ΝΙΑ.

Η ΝΙΑ και η ΡΑ είναι διαφορετικές καταστάσεις φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Οι διαγνώσεις ΝΙΑ εμφανίζονται μόνο σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Ενώ η ΡΑ μπορεί να είναι μια δια βίου κατάσταση, η ΝΙΑ μπορεί να υποχωρήσει. Η θεραπεία και για τις δύο καταστάσεις περιλαμβάνει συνήθως φάρμακα και φυσικοθεραπεία για την πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η έναρξη της θεραπείας όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση για τα παιδιά με ΝΙΑ.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss