Μπορούν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας να κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως η κόπωση και η μυϊκή δυσκαμψία, μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούν επίσης να κυμαίνονται για μέρες ή εβδομάδες σε μια υποτροπή. Αλλά το πώς αλλάζουν τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων.

Η ΣΚΠ είναι μια προοδευτική νόσος που προκαλείται από το ανοσοποιητικό. Μπορεί να βλάψει ή να προσβάλει αρκετές περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε απρόβλεπτα και ποικίλα συμπτώματα.

Μερικά συμπτώματα ΣΚΠ μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λάβετε υπόψη ότι αυτό που βιώνετε μπορεί να διαφέρει από αυτό που βιώνουν οι άλλοι.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας βελτιώνονται ή χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είστε μόνοι. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να αλλάζουν σε βαρύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συχνά, οι ειδικοί και οι ερευνητές εστιάζουν σε μεγάλες τάσεις συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μηνών ή ετών. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ορισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε μικρότερες χρονικές περιόδους.

Σε ένα Μελέτη 2017οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κόπωση με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις σε άτομα που ζουν με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας για τους ίδιους λόγους που η κόπωση παρουσιάζει διακυμάνσεις σε άτομα που δεν έχουν ΣΚΠ.

Οι λόγοι για τις διακυμάνσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος, τη διάθεση, την έλλειψη ύπνου, τη θερμοκρασία και άλλες αιτίες.

Η σωματική δραστηριότητα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην κόπωση της ΣΚΠ. Μερικές φορές η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ή να προκαλέσει κόπωση, αλλά η τακτική μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής, της δύναμης και της ενέργειας.

Μια εκτιμώμενη 80% των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσουν σπαστικότητα. Η σπαστικότητα χαρακτηρίζεται από μυϊκή δυσκαμψία που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Η σπαστικότητα είναι γενικά χειρότερη ή πιο αισθητή με την κίνηση.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη σοβαρότητα άλλων συμπτωμάτων, όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της ΣΚΠ τείνουν να επιδεινώνονται το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε.

Λάβετε υπόψη ότι η ΣΚΠ είναι μια πολύ ποικιλόμορφη πάθηση που προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα και βαρύτητα σε όλους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται το πρωί ή το μεσημέρι και βελτιώνονται το βράδυ.

Ποια είναι τα συμπτώματα που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Η κόπωση επηρεάζει μεταξύ 65–80% των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κόπωση που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας τείνει να επιδεινώνεται μετά από δραστηριότητα και σωματική άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μπορεί επίσης να αυξηθεί λόγω φυσιολογικών, καθημερινών διακυμάνσεων στο στρες και στα επίπεδα της διάθεσης. Η λήψη μέτρων για τη μείωση του άγχους στην εργασία, στο σχολείο ή στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε την κούραση στο ελάχιστο κατά τις ώρες της ημέρας.

Άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που μπορεί να βρείτε χειρότερα ή πιο αισθητά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • προβλήματα ουροδόχου κύστης και εντέρου
 • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
 • πρόβλημα με τη μνήμη και τη σκέψη
 • μυϊκό σφίξιμο, δυσκαμψία, σπαστικότητα ή σπασμοί
 • απώλεια ισορροπίας και ζάλη
 • τρόμος
 • πόνος
 • ζητήματα όρασης

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα διαφέρει πολύ μεταξύ των ανθρώπων, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε ή να μην παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο συχνά έρχονται και φεύγουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας σχετίζεται είτε με αργή εξέλιξη της ανάπτυξης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων είτε με περιόδους δραστηριότητας της νόσου (υποτροπή) που ακολουθούνται από περιόδους των συμπτωμάτων που υποχωρούν ή κυρίως υποχωρούν.

Εάν ζείτε με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, εσείς μπορεί να παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής, τα συμπτώματά σας μπορεί:

 • ξεκινήσετε απότομα μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες
 • φτάνουν στο αποκορύφωμα μέσα σε λίγες μέρες
 • υποχωρούν αργά κατά τη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων εάν η υποτροπή αντιμετωπιστεί

Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για 8 εβδομάδες ή περισσότερο, ακόμη και με τη θεραπεία.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΚΠ. Επιδράσεις στα συμπτώματα περιλαμβάνω:

 • ηλικία
 • γένος
 • επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (ποσότητα στο αίμα)
 • θερμοκρασία — η ζέστη είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα της ΣΚΠ
 • λοιμώξεις
 • εγκυμοσύνη

Το άγχος, ορισμένα φάρμακα, το κάπνισμα και η έκθεση σε ζέστη ή κρύο μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Μόλις αφαιρέσετε τη σκανδάλη, τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να αλλάζουν σε βαρύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μερικά έρχονται πιο συχνά τη νύχτα, ενώ άλλα είναι πιο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ΣΚΠ είναι μια δύσκολη κατάσταση για γενίκευση. Ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μυϊκή σπαστικότητα τη νύχτα, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει σε όλους. Μπορεί να μην παρατηρήσετε αλλαγές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή να παρατηρήσετε αλλαγές που συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss