Μπορούν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος;

Αν και ορισμένες μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος και άλλων γαστρεντερικών συμπτωμάτων, δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Τα πεπτικά ένζυμα είναι σύνθετες πρωτεΐνες που το σώμα παράγει φυσικά στο γαστρεντερικό σύστημα για να βοηθήσει στη διάσπαση των τροφών για απορρόφηση. Μπορείτε επίσης να πάρετε πεπτικά ένζυμα ως συμπληρώματα σε μορφή δισκίου ή χαπιού.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι τα πεπτικά ένζυμα, τι κάνουν, αν μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα και ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη λήψη πεπτικών ενζύμων.

Αυτό το άρθρο σάς ενημερώνει επίσης πού μπορείτε να αγοράσετε ή να λάβετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων, πώς να λαμβάνετε συμπληρώματα ενζύμων και ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν τα συμπληρώματα ενζύμων.

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα και τι κάνουν;

Μπορούν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος;
Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων

Το σώμα παράγει πεπτικά ένζυμα για να διασπάσει την τροφή σε θρεπτικά συστατικά που είναι αρκετά μικρά ώστε να τα απορροφήσει η κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα συστατικά βοηθούν το σώμα να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες όπως η ανάπτυξη και η επισκευή των κυττάρων.

Το σώμα παράγει ένζυμα στο σάλιο, το στομάχι, το πάγκρεας, το λεπτό έντερο και το συκώτι.

Τύποι πεπτικών ενζύμων

Τα διάφορα πεπτικά ένζυμα στο σώμα έχουν τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Λακτάση: διασπά τη λακτόζη, ένα σάκχαρο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο λεπτό έντερο
 • Αμυλάση: εμφανίζεται στο σάλιο και το πάγκρεας και βοηθά στη διάσπαση των αμύλων και των σύνθετων υδατανθράκων
 • Μαλτάση: υπάρχει στο σάλιο και το πάγκρεας και βοηθά στη διάσπαση της μαλτόζης, ένα είδος ζάχαρης στα δημητριακά
 • Σακχαρόζη: διασπά τη σακχαρόζη, ένα είδος ζάχαρης στα φρούτα και τα λαχανικά, στο λεπτό έντερο
 • Πεπτιδάση: διασπά τις πρωτεΐνες στο πάγκρεας, το στομάχι και το λεπτό έντερο
 • Χυμοθρυψίνη: διασπά τις πρωτεΐνες στο πάγκρεας
 • Τρυψίνη: διασπά τις πρωτεΐνες στο λεπτό έντερο
 • Πεψίνη: διασπά τις πρωτεΐνες στο στομάχι
 • Λιπάση: διασπά τα λίπη στο πάγκρεας
 • Ελαστάση: διασπά τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες στο πάγκρεας

Μπορούν τα πεπτικά ένζυμα να μειώσουν το φούσκωμα της κοιλιάς;

Αν και ανέκδοτα στοιχεία και ορισμένες μικρές μελέτες, που περιγράφονται παρακάτω, υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού φουσκώματος και άλλων γαστρεντερικών συμπτωμάτων, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Αρκετές μελέτες το 2018 εξέτασαν τα πεπτικά ένζυμα ως θεραπεία για τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Αν και διάφορες μελέτες βρήκαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η έρευνα δεν διέθετε σημαντικά δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα της κοιλιάς, θα ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία με πεπτικά ένζυμα.

Μια μικρή μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα πεπτικά ένζυμα και άλλα συμπληρώματα διατροφής μείωσαν το φούσκωμα της κοιλιάς και άλλα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι συγγραφείς μιας έρευνας του 2016 πρότειναν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με πεπτικά ένζυμα βοήθησε στη θεραπεία διαταραχών της πεπτικής δυσαπορρόφησης όπως η δυσανεξία στη λακτόζη και, ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μειώσει ή να αποτρέψει συμπτώματα όπως το φούσκωμα της κοιλιάς.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η πολλά υποσχόμενη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη θεραπεία ασθενειών που δεν σχετίζονται με την ανεπάρκεια ενζύμων.

Ποια συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων είναι καλύτερα για τη θεραπεία του φουσκώματος της κοιλιάς;

Τα πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην αντικατάσταση των ανεπαρκών παγκρεατικών ενζύμων μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση της πέψης, η οποία βοηθά στη μείωση του φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων.

Αυτά τα ένζυμα περιλαμβάνουν:

 • αμυλάση
 • λακτάση
 • πρωτεάση
 • λιπάση

Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων;

Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων εάν το πάγκρεας τους δεν παράγει αρκετά ένζυμα για να διασπάσει τα τρόφιμα. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτή την κατάσταση ως εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.

Διάφορες άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να εμποδίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του παγκρέατος, όπως:

 • κυστική ίνωση
 • οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα
 • χειρουργική επέμβαση στην ανώτερη γαστρεντερική οδό ή στο πάγκρεας
 • καρκίνος στο πάγκρεας
 • κοιλιοκάκη
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Διαβήτης

Ποιος δεν πρέπει να παίρνει συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων;

Ορισμένα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν λάβουν οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής.

Ορισμένα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων είναι ζωικής προέλευσης και δεν είναι κατάλληλα για άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.

Άλλα προϊόντα πεπτικών ενζύμων μπορεί να περιέχουν πιθανά αλλεργιογόνα, όπως η βρωμελίνη, η οποία προέρχεται από τον ανανά. Τα άτομα με αλλεργία στον ανανά θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη οποιωνδήποτε συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βρομελίνη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση όπως αναφυλαξία.

Ορισμένα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα. Για παράδειγμα, η βρομελίνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση από τον οργανισμό ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Θα πρέπει να συζητήσετε τη λήψη πεπτικών ενζύμων ή οποιωνδήποτε άλλων συμπληρωμάτων διατροφής με έναν γιατρό για να αποφύγετε αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Πού να αγοράσετε ή να λάβετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων

Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ιατρική συνταγή. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων εάν το πάγκρεας ενός ατόμου δεν παράγει αρκετά ένζυμα. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πεπτικά ένζυμα.

Αγορά από το ταμείο

Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων στα φαρμακεία.

Η τιμή και η ποιότητα των συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων μπορεί να ποικίλλει ευρέως και τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα όπως τα γαλακτοκομικά ή η γλουτένη.

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για το ποια μάρκα και τύπος συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων είναι πιο ωφέλιμη.

Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων με συνταγή γιατρού

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων για άτομα με εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία υποκατάστασης παγκρεατικών ενζύμων είναι η κύρια θεραπεία για την εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια και μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό παγκρεατικών ενζύμων υψηλής δόσης.

Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων από τα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα περιλαμβάνουν:

 • ακτινίδια
 • μάνγκο
 • πορτοκάλια
 • ανανάδες
 • μπανάνες
 • σύκα
 • παπάγια
 • αβοκάντο
 • μέλι

Πώς να λαμβάνετε πεπτικά ένζυμα

Θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων με τα γεύματα και πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες στη συσκευασία ή τη σύσταση του γιατρού για τη δοσολογία.

Διαφορετικές δόσεις μπορεί να είναι κατάλληλες για διαφορετικούς τύπους πεπτικών ενζύμων.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από τη λήψη πεπτικών ενζύμων;

Οι πιθανές παρενέργειες των συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων περιλαμβάνουν:

 • κοιλιακό άλγος
 • ναυτία
 • εμετός
 • πόνος στο κεφάλι και στον αυχένα
 • στοματικό ερεθισμό
 • ρινική συμφόρηση
 • λεμφαδενοπάθεια

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω είναι οι απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα πεπτικά ένζυμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πεπτικών ενζύμων και των προβιοτικών;

Τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να είναι ευεργετικά σε συνδυασμό.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενώ τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν το σώμα να διασπάσει την τροφή για απορρόφηση.

Τα πεπτικά ένζυμα σας βοηθούν να χάσετε βάρος;

Τα πεπτικά ένζυμα μπορεί να μην σας βοηθήσουν άμεσα να χάσετε βάρος. Ωστόσο, τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων;

Ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του παγκρέατος, όπως η κοιλιοκάκη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος, μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια ενζύμων.

Τα πεπτικά ένζυμα θα κάνουν το άτομο να αφοδεύει περισσότερο;

Η διάρροια και η συχνή αφόδευση δεν είναι συχνές παρενέργειες των πεπτικών ενζύμων.

Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα τα πεπτικά ένζυμα;

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Περίληψη

Μερικές μικρές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση πεπτικών ενζύμων για τη θεραπεία του φουσκώματος και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων είναι πραγματικά ωφέλιμα.

Θα πρέπει να συζητήσετε τη λήψη πεπτικών ενζύμων με έναν επαγγελματία υγείας, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα. Τα πεπτικά ένζυμα μπορεί επίσης να περιέχουν ζωικά προϊόντα και αλλεργιογόνα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss