Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει τρύπα στο λαιμό σας;

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που δυσκολεύουν την αναπνοή. Μια χειρουργικά δημιουργημένη τρύπα στο λαιμό, που ονομάζεται στομία, είναι μερικές φορές η καλύτερη θεραπεία.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες, το λαιμό και το αναπνευστικό σας σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή.

Μερικές φορές, η καλύτερη θεραπεία για αυτό είναι μια χειρουργική οπή στο μπροστινό μέρος του λαιμού που ονομάζεται στομία. Μόλις ένας χειρουργός δημιουργήσει τη στομία, μπορεί να εισάγει έναν μικρό σωλήνα – που ονομάζεται σωλήνας τραχειοστομίας – για να φτάσει στην τραχεία.

Τι κάνει το κάπνισμα στο λαιμό σας;

Το κάπνισμα επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας. Ο καπνός στα τσιγάρα μπορεί να αλλάξει το DNA των κυττάρων σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των κυττάρων σας με γρήγορο και ανεξέλεγκτο ρυθμό, οδηγώντας σε καρκίνο.

Καρκίνοι όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του λαιμού, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή. Επίσης, η εξάπλωση του καρκίνου από ορισμένες από αυτές τις περιοχές μπορεί να βλάψει την τραχεία, τον λάρυγγα και άλλες δομές στο λαιμό.

Όταν συμβαίνει αυτό, οι χειρουργοί χρειάζεται μερικές φορές να δημιουργήσουν μια τρύπα στο λαιμό – που ονομάζεται στομία – για να σας διευκολύνουν να αναπνέετε.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του λαιμού και σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χρόνιο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Μερικές φορές, οι στομές που δημιουργούνται χειρουργικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Τρύπα στο λαιμό συμπτώματα

Το κάπνισμα από μόνο του δεν προκαλεί τρύπα στο λαιμό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετούς τύπους καρκίνου και πολλαπλές αναπνευστικές παθήσεις. Και η θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνει τη χειρουργική δημιουργία μιας τρύπας στο λαιμό σας.

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας και να σας δυσκολέψει την αναπνοή. Τα πρώιμα συμπτώματα της πνευμονικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • χρόνιο βήχα
  • βήχας βλέννας για ένα μήνα ή περισσότερο
  • βήχας με αίμα
  • συριγμός
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • χρόνιος πόνος στο στήθος

Είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν καπνίζετε. Θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια σοβαρή κατάσταση, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Τι είναι η στομία για την αναπνοή;

Η στομία είναι μια χειρουργική οπή στο λαιμό που σας επιτρέπει να αναπνέετε.

Για να δημιουργήσει μια στομία, ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ιστό λαιμού, να διαχωρίσει τον ιστό του λαιμού ή να δημιουργήσει μια τρύπα μέσω του ιστού του λαιμού. Μερικές στομές είναι προσωρινές, αλλά άλλες είναι μόνιμες. Ένας μικρός σωλήνας που εισάγεται μέσω της στομίας συνδέεται με την τραχεία.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι σωλήνων για στομίες. Ο τύπος του σωλήνα που τοποθετεί ο χειρουργός σε μια στομία εξαρτάται από παράγοντες όπως το αν η στομία προορίζεται να είναι μόνιμη ή προσωρινή και από την ακριβή επέμβαση στομίας που εκτελεί. Συνήθως, οι σωλήνες είναι πλαστικοί και μιας χρήσης. Ορισμένοι σωλήνες έχουν τρύπες στο πλάι που σας επιτρέπουν να μιλάτε.

Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης θα σας διδάξει πώς να αλλάξετε με ασφάλεια τους σωλήνες σας και να καθαρίσετε την περιοχή της στομίας σας.

Μπορεί να έχετε προμήθειες όπως γιακά, γραβάτες, επιδέσμους και αναπνεύσιμα καπάκια για τους σωλήνες σας. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη στομία τους χωρίς σωλήνα μόλις επουλωθεί πλήρως, αλλά άλλοι χρησιμοποιούν μόνιμα ένα σωλήνα. Ο χειρουργός σας και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το τι να περιμένετε για τη στομία σας.

Μερικές φορές, οι χειρουργοί αφαιρούν περισσότερο ιστό όταν δημιουργούν μια μόνιμη στομία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Για παράδειγμα, σε μια διαδικασία στομίας που ονομάζεται ολική λαρυγγεκτομή, ένας χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο τον λάρυγγα ή το φωνητικό κουτί, ενώ δημιουργεί τη στομία.

Πότε μπορεί να χρειαστείτε τραχειοστομία;

Μπορεί να χρειαστείτε τραχειοστομία, που είναι το όνομα της διαδικασίας κατά την οποία ένας χειρουργός δημιουργεί στομία, όταν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα στους πνεύμονές σας λόγω προβλήματος στους ανώτερους αεραγωγούς σας. Οι καρκίνοι που βλάπτουν τον άνω αεραγωγό σας είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για μια μη επείγουσα τραχειοστομία.

Ένας γιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι η τραχειοστομία είναι η καλύτερη επιλογή εάν ανησυχεί ότι οι θεραπείες καρκίνου στον αυχένα σας θα βλάψουν τους ανώτερους αεραγωγούς σας. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε τραχειοστομία εάν οι αεραγωγοί σας έχουν ήδη καταστραφεί από την εξάπλωση του καρκίνου.

Μερικές φορές, καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο βήχα – όπως η ΧΑΠ – μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την αναπνοή. Αυτό καθιστά μια τραχειοστομία μια καλή θεραπευτική επιλογή για ορισμένα άτομα με ΧΑΠ. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ.

Το κάπνισμα βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί επίσης να αλλάξει το DNA των κυττάρων σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι στον πνεύμονα, το λαιμό ή το στόμα – καθώς και βλάβες στους ανώτερους αεραγωγούς σας – μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή. Μια χειρουργικά δημιουργημένη τρύπα στο λαιμό, που ονομάζεται στομία, είναι μια κοινή επιλογή θεραπείας για αυτόν τον τύπο αναπνευστικής δυσκολίας. Οι στομές μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss