Μπορεί να γίνει υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν αντιμετωπίζετε νέο ή αυξημένο ερεθισμό, ερυθρότητα ή ενόχληση στα μάτια, μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής χρήσης οφθαλμικών σταγόνων.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Αλλά αν αντιμετωπίζετε επίμονη ξηρότητα, μπορεί να ζείτε με μια πάθηση που ονομάζεται ξηροφθαλμία (DED). Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο ξηροφθαλμίας και συχνά αναφέρεται απλώς ως «ξηροφθαλμία».

Το DED είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Συμβαίνει όταν τα δάκρυά σας εξατμίζονται πολύ γρήγορα ή όταν οι αδένες που παράγουν δάκρυα δεν κάνουν αρκετά για να λιπάνουν το μάτι σας.

Το να μην υπάρχει σωστό φράγμα δακρύων μεταξύ του ματιού και του βλεφάρου σας μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία οφθαλμικών συμπτωμάτων, όπως:

 • δυσφορία ή πόνο
 • ερυθρότητα
 • κάψιμο ή τσούξιμο
 • ευαισθησία στο φως
 • θολή όραση
 • αίσθηση γρατσουνίσματος
 • μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο μάτι ή κάτω από το βλέφαρό σας

Για την ανακούφιση της ξηροφθαλμίας, οι γιατροί συστήνουν συνήθως λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) γνωστές ως τεχνητά δάκρυα. Ενώ τα τεχνητά δάκρυα είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στα μάτια.

Πώς καταλαβαίνετε αν χρησιμοποιείτε υπερβολικά οφθαλμικές σταγόνες;

Εάν υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία που αναγράφεται στην ετικέτα των οφθαλμικών σταγόνων σας ή χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες πιο συχνά από ό,τι σας έχει υποδείξει ο οφθαλμίατρος σας, μπορεί να κάνετε υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων σας.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να μην προκαλεί πάντα πρόβλημα, αλλά είναι καλή ιδέα να καλέσετε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα στα μάτια, όπως:

 • αυξανόμενη ερυθρότητα
 • ακατάπαυστη θολή όραση
 • υπερβολικό πότισμα των ματιών
 • επίμονος ερεθισμός

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιείτε υπερβολικά οφθαλμικές σταγόνες και ότι κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μπορούν οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή να βλάψουν τα μάτια σας;

Ενώ οι οφθαλμικές σταγόνες OTC είναι ευρέως διαθέσιμες και θεωρούνται ασφαλείς, κανένα προϊόν δεν είναι ποτέ ακίνδυνο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή επιπλοκές.

Συντηρητική αντίδραση

Πολλές οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν συντηρητικά που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων στο διάλυμα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών.

Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, οι συντηρητικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν πραγματικά προκαλούν ξηροφθαλμία σε μερικούς ανθρώπους που δεν το είχαν βιώσει πριν. Και με την πάροδο του χρόνου, η σοβαρή DED μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στα μάτια, όπως έλκος και ουλές, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Ερυθρότητα ανάκαμψης

Ο τύπος των οφθαλμικών σταγόνων που χρησιμοποιείτε έχει σημασία.

Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ερυθρότητα ως κύριο σύμπτωμα στην ξηροφθαλμία, μπορεί να είναι δελεαστικό να αναζητήσετε ένα προϊόν που ανακουφίζει από την ερυθρότητα, γνωστό ως αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες. Λειτουργούν με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι σας, γεγονός που καθιστά προσωρινά την ερυθρότητα λιγότερο αισθητή.

Αλλά όταν αυτά τα προϊόντα φθείρονται, η ερυθρότητα μπορεί να είναι χειρότερη από ότι ήταν αρχικά. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ερυθρότητα αναπήδησης. Συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας διαστέλλονται σε μεγαλύτερα από το αρχικό τους μέγεθος.

Επιπλέον, οι αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες δεν συνιστώνται εάν έχετε ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, όπως το γλαύκωμα. Η συσταλτική επίδραση των σταγόνων μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη του γλαυκώματος.

Μη διαγνωσμένη υποκείμενη αιτία

Όταν τα μάτια σας αισθάνονται ξηρά και ερεθισμένα, μπορεί να παραλείψετε τον οφθαλμίατρο και να πάτε για οφθαλμικές σταγόνες.

Το DED είναι μόνο μία πάθηση που προκαλεί ερεθισμό των ματιών. Άλλες καταστάσεις, όπως ο οφθαλμικός νευροπαθητικός πόνος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ξηροφθαλμίας που συχνά απαιτούν πιο προηγμένες θεραπείες εκτός από τη βασική λίπανση των ματιών.

Σε αυτήν την περίπτωση, η υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να μην προκαλέσει επιπλοκές, αλλά μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία βελτίωση των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να χρησιμοποιείτε τις οφθαλμικές σταγόνες σας πιο συχνά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε OTC οφθαλμικές σταγόνες;

Διαφορετικοί τύποι και μάρκες οφθαλμικών σταγόνων έχουν συγκεκριμένες συστάσεις χρήσης.

Γενικά, τα διαλύματα τεχνητών δακρύων που περιέχουν συντηρητικά δεν συνιστώνται για χρήση περισσότερες από 4 φορές την ημέρα. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πιο συχνά οφθαλμικές σταγόνες, μπορείτε να αναζητήσετε συνθέσεις χωρίς συντηρητικά, πολλές από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν συχνά να εφαρμόζονται στα μάτια σας 4-6 φορές την ημέρα, αλλά δεν συνιστώνται για χρήση για περισσότερο από μερικές ημέρες τη φορά.

Άλλοι τύποι οφθαλμικών σταγόνων OTC, όπως οι αντιισταμινικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων αλλεργίας, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στη συνιστώμενη χρήση ανάλογα με τα ενεργά συστατικά τους.

Πάντα να διαβάζετε την ετικέτα και να ακολουθείτε οποιεσδήποτε οδηγίες του οφθαλμίατρου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερχρησιμοποιείτε ή υποχρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες.

Είναι κακό να βάζετε οφθαλμικές σταγόνες στα μάτια σας κάθε μέρα;

Η καθημερινή χρήση οφθαλμικών σταγόνων υπό την καθοδήγηση ενός οφθαλμίατρου είναι συχνά απαραίτητη και ευεργετική για τη διαχείριση της ξηροφθαλμίας.

Αλλά η χρήση οφθαλμικών σταγόνων κάθε μέρα όταν δεν έχετε προβλήματα με τα μάτια ή η συνέχιση της χρήσης τους για περισσότερο από όσο συνέστησε ο γιατρός σας, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες.

Όταν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα, κόκκινα ή καίγονται από ξηροφθαλμία, η χρήση οφθαλμικών σταγόνων OTC όπως τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Αλλά η χρήση οφθαλμικών σταγόνων πολύ συχνά – ειδικά εάν περιέχουν συντηρητικά ή έχουν άλλες λειτουργίες, όπως ανακούφιση από την ερυθρότητα – μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στα μάτια.

Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων και να ακολουθείτε τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας για να διασφαλίσετε ότι δεν χρησιμοποιείτε υπερβολικά τις οφθαλμικές σταγόνες σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss