Μπορεί η υστεροσκόπηση να διαγνώσει τον καρκίνο της μήτρας;

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα και φως στο άκρο για να βοηθήσει έναν γιατρό να δει το εσωτερικό της μήτρας σας. Δείγματα βιοψίας μπορούν να συλλεχθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εάν είναι απαραίτητο.

Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη συλλογή εικόνων του εσωτερικού της μήτρας σας. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας ορισμένων συμπτωμάτων, όπως η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας.

Μια κοινή κατάσταση υγείας όπως τα ινομυώματα ή οι πολύποδες μπορεί συχνά να προκαλέσει ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου της μήτρας, του πιο συνηθισμένου καρκίνου που επηρεάζει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Εδώ, θα διερευνήσουμε περισσότερα σχετικά με την υστεροσκόπηση και πώς χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

Τι συμβαίνει στην υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιεί ένα υστεροσκόπιο, έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα με ένα φως και μια κάμερα στο άκρο. Το υστεροσκόπιο εισάγεται στον κόλπο σας και περνά προσεκτικά από τον τράχηλό σας και στη μήτρα σας.

Στη συνέχεια, ένα αλατούχο διάλυμα ή αέριο περνά μέσα από το υστεροσκόπιο για να βοηθήσει στην επέκταση της μήτρας σας. Αυτό βοηθά τον γιατρό να δει καλύτερα το εσωτερικό της μήτρας σας.

Η κάμερα στο άκρο του υστεροσκοπίου συλλέγει εικόνες από το εσωτερικό της μήτρας σας που μπορεί να δει ο γιατρός σε μια οθόνη. Εάν εντοπιστεί μια ύποπτη περιοχή, μπορεί να ληφθεί βιοψία χρησιμοποιώντας εργαλεία που περνούν από το υστεροσκόπιο.

Πολλές φορές, γίνεται υστεροσκόπηση ενώ είστε ξύπνιοι χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό. Μπορεί να νιώσετε κάποια πίεση ή ήπια ενόχληση, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί περιφερειακό ή γενικό αναισθητικό.

Ενώ η υστεροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • παρακέντηση του τραχήλου ή της μήτρας σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
 • υπερβολική ποσότητα υγρού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
 • ανάπτυξη λοίμωξης μετά

Πώς χρησιμοποιείται η υστεροσκόπηση στον καρκίνο της μήτρας;

Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας για τον καρκίνο της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου της μήτρας, όπως μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. Η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας περιλαμβάνει αιμορραγία που:

 • εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση
 • συμβαίνει μεταξύ των περιόδων
 • σχετίζεται με περιόδους που είναι μεγαλύτερες, βαρύτερες ή πιο ακανόνιστες από ό,τι είναι τυπικό για εσάς

Χονδρικά 80% των καρκίνων της μήτρας είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου, ο οποίος ξεκινά από την εσωτερική επένδυση της μήτρας σας. Επειδή η υστεροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να δει αυτή την εσωτερική επένδυση καθώς και να συλλέξει δείγματα βιοψίας, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση αυτού του τύπου καρκίνου.

ΕΝΑ Ανασκόπηση 2020 σημειώνει ότι το γεγονός ότι η υστεροσκόπηση επιτρέπει την άμεση απεικόνιση και δειγματοληψία βλαβών στην επένδυση της μήτρας σας δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες διαδικασίες για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, όπως η διαστολή και η απόξεση (D και C).

Το D και C περιλαμβάνει τη διαστολή του τραχήλου σας και τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου για την αφαίρεση δείγματος της επένδυσης της μήτρας. Αλλά τα D και C είναι συχνά μια τυφλή τεχνική δειγματοληψίας, που σημαίνει ότι αφαιρείται ένα τυχαίο δείγμα ιστού.

Επειδή η υστεροσκόπηση επιτρέπει τη λήψη κατευθυνόμενης βιοψίας, θεωρείται γενικά ότι είναι πιο ακριβής για τη διάγνωση του καρκίνου.

Μπορεί η υστεροσκόπηση να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας;

Η τυπική θεραπεία του καρκίνου της μήτρας συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) καθώς και των σαλπίγγων και των ωοθηκών σας (αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση του καρκίνου από τη μήτρα σε άτομα που έχουν καρκίνο που βρίσκεται μόνο στη μήτρα τους (στάδιο 1) και που είναι λιγότερο επιθετικός (χαμηλού βαθμού).

Αυτό μπορεί να γίνει σε άτομα που το θέλουν διατηρούν τη γονιμότητά τους ή σε αυτούς που δεν μπορεί ή επιλέξει να μην χειρουργηθεί και επίσης συχνά περιλαμβάνει τη χρήση ορμονοθεραπείας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς αλλιώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της μήτρας;

Η υστεροσκόπηση δεν είναι το μόνο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο της μήτρας. Για να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, ένας γιατρός θα λάβει πρώτα ένα λεπτομερές προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό από εσάς. Θα κάνουν επίσης μια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει μια πυελική εξέταση.

Ο υπέρηχος γίνεται επίσης ως λιγότερο επεμβατικός τρόπος συλλογής εικόνων της μήτρας σας. Οι υπέρηχοι μπορεί να είναι διακολπικοί ή πυελικοί.

Απαιτείται ανάλυση δείγματος βιοψίας για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση καρκίνου της μήτρας. Ένας γιατρός μπορεί να συλλέξει αυτό το δείγμα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους:

 • βιοψία ενδομητρίου, η οποία χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα για να αναρροφήσει ένα δείγμα ιστού από την εσωτερική επένδυση της μήτρας σας

 • υστεροσκόπηση
 • Δ και Γ

Το δείγμα ιστού ελέγχεται σε εργαστήριο για να αναζητηθεί καρκίνος. Εάν εντοπιστεί καρκίνος, μπορούν να γίνουν περισσότερες εξετάσεις σε αυτόν για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό άλλων χαρακτηριστικών του καρκίνου, όπως ο τύπος, ο βαθμός του και εάν υπάρχουν ορισμένες γενετικές αλλαγές.

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, μπορούν να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος προκειμένου να προσδιοριστεί το στάδιο του. Αυτές οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αξονική τομογραφία
 • Μαγνητικές τομογραφίες
 • Σαρώσεις PET
 • ακτινογραφίες θώρακος

Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει υστεροσκόπηση εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου της μήτρας, όπως μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. Κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης, ένας γιατρός μπορεί να δει το εσωτερικό της μήτρας σας και να συλλέξει δείγματα βιοψίας, εάν είναι απαραίτητο.

Η υστεροσκόπηση είναι μόνο ένα κομμάτι της διαγνωστικής διαδικασίας για τον καρκίνο της μήτρας. Θα έχετε συνήθως τουλάχιστον μια φυσική εξέταση και έναν υπέρηχο πριν από την υστεροσκόπηση.

Η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας μπορεί να προκληθεί από κοινές καλοήθεις καταστάσεις όπως ινομυώματα ή πολύποδες. Επειδή όμως είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου της μήτρας, είναι σημαντικό να ελέγχεται οποιαδήποτε μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας από γιατρό.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss