Μπορεί η σεμαγλουτίδη να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Ενώ οι περισσότερες από τις παρενέργειες από το Semaglutide σχετίζονται με το γαστρεντερικό, υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι άνδρες που το λαμβάνουν μπορεί επίσης να εμφανίσουν σεξουαλικές παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία.

Το Semaglutide είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφήθηκε αρχικά για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Πωλείται με εμπορικές ονομασίες όπως το Ozempic και το Wegovy, η σεμαγλουτίδη έχει επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως φάρμακο απώλειας βάρους.

Όπως κάθε φάρμακο, η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών, για παράδειγμα, οι πιο συχνά σημειωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic ήταν σχετιζόμενες με το γαστρεντερικό (GI) και περιελάμβαναν ναυτία, έμετο και διάρροια.

Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη με τη σεμαγλουτίδη, εκτός από τη γαστρεντερική δυσφορία. Μια τέτοια πιθανή παρενέργεια περιλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στους άνδρες, με στοιχεία και ανέκδοτες αναφορές να εμφανίζονται μόλις πρόσφατα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της σεμαγλουτίδης και της ΕΔ και τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;

Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέα πεπτιδίου τύπου γλυκαγόνης (GLP)-1 που χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και έχει επίσης αυξηθεί σε χρήση ως φάρμακο απώλειας βάρους.

Αυτοί οι τύποι φαρμάκων λειτουργούν μειώνοντας την ινσουλίνη στο σώμα σας δημιουργώντας ορμόνες που μοιάζουν με το GLP-1. Θεωρείται επίσης ότι αυτές οι ορμόνες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ελέγχοντας την όρεξή σας.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι τα τα περισσότερα αναφερόμενα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για άλλες παρενέργειες, όπως το ED.

Σύμφωνα με α 2021 ανασκόπηση, τα φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη μπορεί να συμβάλλουν στη ΣΔ λόγω των επιπτώσεών τους στους λείους μύες των αγγείων και στη ροή του αίματος. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε άλλους τύπους αγωνιστών υποδοχέα GLP-1 γενικότερα και όχι αποκλειστικά τη σεμαγλουτίδη.

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Ενώ οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 έχουν αναφερθεί ως πιθανοί συνεισφέροντες στο ΣΔ, η ακριβής επίπτωση δεν είναι γνωστή. Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι μικρός, καθώς δεν αναφέρεται ως α κοινός ανεπιθύμητη αντίδραση. Επίσης, δεν αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια στις ετικέτες της επωνυμίας του, όπως το Ozempic.

Σε αντίθεση με την προαναφερθείσα ανασκόπηση του 2021, μια ξεχωριστή ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο 2022 πρότεινε ότι οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 βρέθηκαν να βελτιώνουν τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή υγεία, το ΣΔ και τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Αλλά αυτή η ανασκόπηση δεν εξέτασε συγκεκριμένα τη σεμαγλουτίδη.

Αλλο 2022 Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 θα μπορούσαν πράγματι να είναι χρήσιμοι στη μείωση του κινδύνου ΣΔ. Οι ερευνητές επισημαίνουν βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες με παχυσαρκία καθώς και σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2.

Πόσο διαρκεί το ΣΔ στη σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη διατίθεται από το στόμα ή με ένεση. Λαμβάνονται προφορικές εκδόσεις καθημερινάενώ χορηγούνται ενέσεις σεμαγλουτίδης εβδομαδιαίος.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να εμφανίσετε ΣΔ ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη—αν καθόλου. Γενικάτα φάρμακα απώλειας βάρους ενέχουν τον κίνδυνο ήπιων παρενεργειών που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε ΣΔ για αρκετές εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μακροπρόθεσμες παρενέργειες που σχετίζονται με τη σεμαγλουτίδη. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες θα μπορούσαν να επιμείνουν όσο παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ΣΔ που προκαλείται από τη σεμαγλουτίδη;

Εάν αντιμετωπίζετε ΣΔ ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με έναν γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό φάρμακο.

Συχνά, η θεραπεία της ΣΔ σημαίνει επίσης θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Εκτός από την αλλαγή της συνταγής σας σεμαγλουτίδης, ένας γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει πόσο καιρό παίρνετε αυτό το φάρμακο. Μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να δράσουν αυτά τα είδη φαρμάκων.

Εάν τα προβλήματα με το ΣΔ εξακολουθούν να επιμένουν, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς PDE-5. Παραδείγματα περιλαμβάνουν sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) και vardenafil (Levitra).

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία ΣΔ για άτομα με διαβήτη.

Άλλες παρενέργειες της σεμαγλουτίδης

Παρακάτω είναι γνωστές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το γαστρεντερικό σύστημα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε τις ακόλουθες πιθανές παρενέργειες με έναν γιατρό:

 • ναυτία και έμετος
 • κοιλιακό άλγος
 • διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία)
 • εξανθήματα ή κνίδωση
 • πέτρες στη χολή
 • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • νεφρική βλάβη
 • όγκοι των κυττάρων C του θυρεοειδούς
 • παγκρεατίτιδα

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε ΣΔ ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό. Μπορούν να προσδιορίσουν εάν αυτή η παρενέργεια αποδίδεται στη σεμαγλουτίδη ή σε κάτι άλλο.

Εάν το ΣΔ ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια είναι ανυπόφορη, μιλήστε με έναν επαγγελματία ιατρό με σωστό τρόπο για να συζητήσετε τη διακοπή ή την προσαρμογή του φαρμάκου σας.

Επίσης, ενώ οι παρενέργειες του γαστρεντερικού συστήματος είναι συχνές με τη σεμαγλουτίδη, είναι ακόμα σημαντικό να τις αναφέρετε στον συνταγογραφούντα γιατρό σας. Μπορεί να θέλουν να κάνουν δοκιμές για να προσδιορίσουν εάν είναι πιθανά συμπτώματα μιας πιο σοβαρής επίδρασης από το φάρμακό σας, όπως συμπτώματα που σχετίζονται με τα νεφρά.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη σεμαγλουτίδη και τη στυτική δυσλειτουργία

Όταν εξετάζετε τη σεμαγλουτίδη ή άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, σκεφτείτε να ρωτήσετε έναν γιατρό σχετικά με αυτές τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ΣΔ:

Μπορούν το Ozempic, το Wegovy ή το Mounjaro να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;

Ορισμένες κλινικές έρευνες υποδηλώνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ΣΔ από τη λήψη σεμαγλουτίδης. Το Ozempic και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη.

Αν και συνταγογραφείται επίσης για άτομα με διαβήτη ή παχυσαρκία, το Mounjaro περιέχει έναν άλλο τύπο δραστικού συστατικού που ονομάζεται tirzepatide.

Οι περισσότερες από τις αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες με τη σεμαγλουτίδη, με την πλειοψηφία τους να σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η τιρζεπατίδη θα μπορούσε να προκαλέσει ΣΔ.

Μπορούν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;

Η μετφορμίνη είναι ένα άλλο πιθανό φάρμακο για τον διαβήτη συνδεδεμένος με μείωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης και πιθανή ΕΔ.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο ίδιος ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ΣΔ. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με διαβήτη είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ΣΔ σε σχέση με εκείνους που δεν είναι διαβητικοί λόγω νευρικής βλάβης.

Μπορεί η διαβητική στυτική δυσλειτουργία να αντιστραφεί;

ED είναι μια κοινή ανησυχία για την υγεία παρατηρείται στον διαβήτη και ορισμένα φάρμακα μπορεί να τον επιδεινώσουν ή να τον βελτιώσουν. Ένα παράδειγμα είναι η ινσουλίνη, η οποία είναι σκέφτηκε να βοηθήσει ΣΔ που σχετίζεται με τον διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, άλλα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να μειώσουν την τεστοστερόνη στους άνδρες.

Εάν αναπτύξετε ΣΔ, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν. Αλλά ερευνητές Σημειώστε επίσης ότι η θεραπεία του διαβητικού ΣΔ είναι πιο επιτυχημένη όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες και συμπληρώνει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια υγιής δίαιτα.

Πάρε μακριά

Η συχνότητα εμφάνισης ΣΔ σε άνδρες που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη δεν είναι γνωστή, αν και η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι αυτή δεν είναι τόσο συχνή παρενέργεια όσο τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε ΣΔ μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss