Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού kombucha να βοηθήσει στη μείωση του λίπους;

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού kombucha να βοηθήσει στη μείωση του λίπους μιμούμενος τη νηστεία;

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού kombucha να βοηθήσει στη μείωση του λίπους;
Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά στο kombucha θα μπορούσαν να μειώσουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

  • Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Οι αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της χρήσης αλκοόλ και η υγιεινή διατροφή βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill λένε ότι η κατανάλωση τσαγιού kombucha βοηθά επίσης στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων μέσω ενός μοντέλου σκουληκιών.

Όταν ένα άτομο έχει πάρα πολύ λίπος αποθηκευμένο στο σώμα του, ιδιαίτερα τριγλυκερίδια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση, το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για οξεία φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της χρήσης αλκοόλ και η υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη και χαμηλή σε επεξεργασμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill λένε ότι η κατανάλωση τσαγιού kombucha βοηθά επίσης στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων μέσω ενός μοντέλου σκουληκιών.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLOS Genetics.

Νέοι τρόποι μείωσης των αποθεμάτων λίπους στο σώμα

Σύμφωνα με τον Rob Dowen, καθηγητή κυτταρικής βιολογίας και φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και επικεφαλής συγγραφέα αυτής της μελέτης, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για τους ανθρώπους να μειώσουν τη συσσώρευση λίπους και να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο του σώματος, επειδή οι σύγχρονες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο.

«Αυτές οι ασθένειες εμπίπτουν στην κατηγορία των μεταβολικών συνδρόμων, τα οποία συχνά συνδέονται με απορύθμιση της ομοιόστασης των λιπιδίων, με αποτέλεσμα υψηλά τριγλυκερίδια στο πλάσμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία», μας εξήγησε ο Dowen.

«Η διερεύνηση λειτουργικών τροφίμων που μπορεί να βελτιώσουν άμεσα την ομοιόσταση των λιπιδίων κατά τη διάρκεια της μεταβολικής νόσου, ή λειτουργικών τροφίμων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως συμπλήρωμα στις παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις, είναι πολύ σημαντική για τον εντοπισμό νέων στρατηγικών για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας στη σύγχρονη εποχή», πρόσθεσε. .

Το τσάι Kombucha μπορεί να μειώσει το λίπος

Για αυτή τη μελέτη, ο Dowen και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στο τσάι Kombucha ως έναν πιθανό τρόπο μείωσης των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

«Αυτό το αρχαίο ρόφημα, το οποίο έχει ρίζες στην ανατολική παραδοσιακή ιατρική, έχει δει μια σταθερή αναζωπύρωση της δημοτικότητάς του από τις αρχές του αιώνα και είναι διαδεδομένο στο χώρο λιανικής πώλησης ποτών παρά την εντυπωσιακή έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το πώς η κατανάλωσή του επηρεάζει τον καταναλωτή», Dowen εξήγησε.

Το τσάι Kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται από μαύρο τσάι και μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς (SCOBY). Η προσθήκη βακτηρίων και μαγιάς το καθιστά επίσης προβιοτικό ρόφημα.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους μικρής κλίμακας υποδηλώνουν ότι η κομπούχα μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της ηπατικής νόσου και της υγείας του εντέρου.

Άλλες ζωικές και προκλινικές έρευνες έχουν βρει ότι η κομπούχα μπορεί να βοηθήσει με διάφορες πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όταν πίνουν κομπούχα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιταχυνόμενου καρδιακού παλμού ή καούρας λόγω της πρόσθετης καφεΐνης από το ποτό.

Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 δείχνει ότι η κατανάλωση κομπούχα μπορεί μερικές φορές να έχει καρδιοτοξικές επιδράσεις.

Η κομπούτσα μπορεί να μιμείται τη νηστεία στο έντερο

Οι ερευνητές στήριξαν τη μελέτη τους σε ένα μοντέλο σκουληκιών.

«Το αγαπημένο μας σύστημα ζωικών μοντέλων για χρήση στο εργαστήριο είναι ο νηματώδης Caenorhabditis elegans, ο οποίος καταναλώνει βακτήρια ως κύρια πηγή τροφής», είπε ο Dowen. Ως εκ τούτου, μπορούμε να μελετήσουμε άμεσα τη σχέση μεταξύ του ξενιστή και των προβιοτικών μικροβίων που βρίσκονται στο τσάι κομπούχα σε ένα γενετικά ανιχνεύσιμο σύστημα μοντέλου.»

Μέσω του μοντέλου σκουληκιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μετά την κατάποση του τσαγιού kombucha, τα μικρόβια από το τσάι αποίκησαν τα έντερα των σκουληκιών, δημιουργώντας μεταβολικές αλλαγές παρόμοιες με μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

«Με μεγάλη μας έκπληξη ανακαλύψαμε ότι τα προβιοτικά μικρόβια στο τσάι kombucha θα μπορούσαν να αποικίσουν το έντερο του σκουληκιού και να διεγείρουν μια μεταβολική απόκριση νηστείας στον ξενιστή, η οποία συνέβη παρά το γεγονός ότι αυτά τα ζώα δεν παρουσίασαν ελαττώματα στην εντερική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», εξήγησε ο Dowen. .

«Απίστευτα, αυτή η απόκριση παρατηρήθηκε μόνο σε ζώα που κατανάλωναν μικρόβια που απομονώθηκαν από μια μακροχρόνια, πλήρως ζυμωμένη καλλιέργεια τσαγιού κομπούχα και όχι από ένα απλό μείγμα μικροβίων που σχετίζονται με τη κομπούχα που δεν ζυμώνονται. Αυτή η παρατήρηση έδειξε ότι οι μικροβιοτικοί μεταβολίτες που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις μεταβολικές οδούς του ξενιστή», πρόσθεσε.

Τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων

Ο Dowen και η ομάδα του ανακάλυψαν επίσης μέσω του μοντέλου σκουληκιών ότι τα ζώα που έλαβαν μια δίαιτα με προβιοτικά μικρόβια που βρέθηκαν στο τσάι Kombucha παρουσίασαν μείωση στη συσσώρευση λίπους και μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς συνάδουν με τα υποτιθέμενα οφέλη του τσαγιού κομπούχα για την ανθρώπινη υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν προστασία από μεταβολικές ασθένειες, βελτιωμένη ηπατική λειτουργία και μειωμένη συσσώρευση λίπους».
— Rob Dowen, PhD

«Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι ανέκδοτα ή δεν υποστηρίζονται από λεπτομερείς μηχανιστικές μελέτες. Έτσι, τα ευρήματά μας είναι πολύ συναρπαστικά καθώς επιβεβαιώνουν τα οφέλη του τσαγιού κομπούχα για την ανθρώπινη υγεία και παρέχουν μηχανιστική εικόνα για το πώς ο μεταβολισμός του ξενιστή μπορεί να αλλοιωθεί από προβιοτικά μικρόβια που σχετίζονται με την κομπούχα», συνέχισε ο Ντάουεν.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μελέτη μας πραγματοποιήθηκε σε έναν οργανισμό μοντέλο στο εργαστήριο, και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να τεκμηριωθούν και να επεκταθούν σε συστήματα μοντέλων θηλαστικών για να πληροφορηθεί περαιτέρω πώς η κατανάλωση κομπούχα επηρεάζει την ανθρώπινη φυσιολογία», σημείωσε. .

Σκαλοπάτι για μελλοντική έρευνα στον άνθρωπο

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Cheng-Han Chen, MD, πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, μας είπε ότι αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργεί υποθέσεις και σίγουρα μπορεί αποτελέσει σκαλοπάτι για μελλοντική έρευνα.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παχυσαρκία, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τα επίπεδα χοληστερόλης – όλα είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Εάν υπήρχε τρόπος να προσαρμόσετε το έντερό σας έτσι ώστε να μην απορροφά τόσα κορεσμένα λίπη και να μην μεταβολίζει τόσα πολλά από αυτά, τότε θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία για το καρδιαγγειακό σύστημα», εξήγησε ο Chen.

«Θα ήταν υπέροχο να μελετήσουμε αυτούς τους τύπους επιδράσεων σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς, ίσως ακόμη και σε θηλαστικά, και τελικά αυτό θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της έρευνας για τα οφέλη της κομπούχα στους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η κομπούτσα μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Μιλήσαμε επίσης με τη Monique Richard, εγγεγραμμένη διαιτολόγο διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του Nutrition-In-Sight, σχετικά με αυτή τη μελέτη.

Ο Richard είπε ότι επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη επαρκών στοιχείων για σημαντικά κλινικά οφέλη της kombucha.

«Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κομπούχα, όπως από το τσάι – μαύρο ή πράσινο – που παρέχει πολυφαινόλες και πρόσθετα συστατικά όπως βιταμίνες Β, αλλά θα προέτρεπα επίσης τους καταναλωτές να λάβουν υπόψη την ποσότητα ζάχαρης που είναι στην κομπούχα και την ποσότητα καφεΐνης», εξήγησε.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η kombucha μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη, αν και αξίζει να σημειωθεί, από μελέτες σε ζωικά μοντέλα, και μπορεί να έχει χαμηλά γλυκαιμικά αποτελέσματα ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανάλογα με τα συστατικά, το άτομο και την αλληλεπίδραση φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα κατά της χρήσης». πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ.

Προτού κατεβάσετε μπουκάλια κομπούχα ή εξασκήσετε την αξιοποίηση του SCOBY στη δική σας κουζίνα, ο Richard συμβούλεψε να συναντήσετε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο για να ανακαλύψετε τη βασική αιτία που μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη συσσώρευση λίπους ή στα υψηλά τριγλυκερίδια.

“Υπόδειξη – πιθανότατα θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός διατροφής, τρόπου ζωής και γενετικής, επιπλέον άλλων παραγόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν”, πρόσθεσε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss