Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην ενδομητρίωση;

Η διαχείριση της ενδομητρίωσης περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων και την αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η συχνή άσκηση. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να το εξετάζουν, ορισμένα είδη άσκησης είναι συχνά ωφέλιμα για άτομα με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που προκαλεί επώδυνες περιόδους, ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία και στειρότητα. Αναπτύσσεται όταν κύτταρα παρόμοια με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα σας και σε άλλες περιοχές του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τις ωοθήκες, τον τράχηλο ή τις σάλπιγγες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Τα σχέδια θεραπείας τείνουν να περιλαμβάνουν τη λήψη φαρμάκων, τη χειρουργική επέμβαση και την αλλαγή του τρόπου ζωής για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και μπορεί να προσφέρει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα οφέλη. Ωστόσο, η έρευνα για τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους η άσκηση βοηθά στα συμπτώματα είναι σε εξέλιξη.

Μάθετε περισσότερα για το πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενδομητρίωση και λάβετε οδηγίες για μερικές από τις καλύτερες προπονήσεις για να συζητήσετε με έναν γιατρό.

Είναι η άσκηση καλή για την ενδομητρίωση;

Οι γιατροί τείνουν να συστήνουν την άσκηση ή τη σωματική δραστηριότητα ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας για την ενδομητρίωση.

Στην πραγματικότητα, το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών συνιστά να πάρει τουλάχιστον 4 ώρες άσκησης την εβδομάδα. Οι τακτικές προπονήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της ποσότητας οιστρογόνων στο σώμα σας και στη μείωση του σωματικού λίπους. Και τα δύο αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

Άλλα πιθανά οφέλη της τακτικής άσκησης, σύμφωνα με α κριτική του 2021, περιλαμβάνουν θετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Αυτές μπορεί επίσης να είναι έμμεσες επιπτώσεις. Αν και η άσκηση μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την ενδομητρίωση, μπορεί να νιώθετε καλύτερα να τη διαχειριστείτε.

Οι συγγραφείς της ίδιας ανασκόπησης σημείωσαν ότι αν και ορισμένες προηγούμενες μελέτες έδειξαν μειωμένο πόνο και στρες από την άσκηση, δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς επηρεάζει άμεσα την ενδομητρίωση.

Ενας ξεχωριστός 2021 συστηματική ανασκόπηση πρότεινε ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην «αντίληψη του πόνου» που σχετίζεται με την ενδομητρίωση λόγω των επιπτώσεών της στη φλεγμονή. Ωστόσο, οι συγγραφείς είπαν επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άσκηση ως μέθοδο ανακούφισης του πόνου για αυτήν την πάθηση.

Σαν Μελέτη 2023 Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν χαμηλότερα σε εκείνους με ενδομητρίωση από ό,τι στις ομάδες ελέγχου. Εδώ, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι επώδυνες περίοδοι και η κατάθλιψη συνέβαλαν σε χαμηλότερα ποσοστά άσκησης και ακόμη και αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, παρά τις συστάσεις άσκησης που κάνουν οι ειδικοί υγείας για άτομα με ενδομητρίωση, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης εάν δεν αισθάνεστε καλά. Το κλειδί για να επωφεληθείτε από την άσκηση με την ενδομητρίωση είναι να βρείτε ένα πρόγραμμα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Πιθανές ασκήσεις που μπορεί να ωφελήσουν την ενδομητρίωση σας περιλαμβάνουν:

 • Αερόβιες ασκήσεις: Το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων καθώς και στη φλεγμονή. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.
 • Γιόγκα: Αυτή η αρχαία πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση δύναμης και ευελιξίας, καθώς και στη μείωση του πόνου και του στρες που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Σύμφωνα με α Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 2017η hatha yoga μπορεί να μειώσει τον πυελικό πόνο στην ενδομητρίωση.
 • Ασκήσεις πυελικού εδάφους: Οι ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες της πυελικής περιοχής και βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων μπορεί να βοηθήσουν στην ενδομητρίωση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν διατάσεις Cat-Cow, κλίση της λεκάνης και 100s εμπνευσμένα από το Pilates.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγετε με την ενδομητρίωση;

Αν και η άσκηση μπορεί να μειώσει τα οιστρογόνα, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να ενισχύσει τη συνολική σωματική σας υγεία, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προειδοποιήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την έναρξη ενός προγράμματος προπόνησης με ενδομητρίωση.

Ένα πιο πρόσφατο κριτική του 2023 συμβούλευσε τα άτομα με ενδομητρίωση να αποφεύγουν τις έντονες ασκήσεις, υποδηλώνοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Παραδείγματα έντονων δραστηριοτήτων που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε περιλαμβάνουν:

 • τζόκινγκ
 • τρέξιμο
 • αθλήματα επαφής
 • έντονη ποδηλασία

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό που θεωρείται «έντονη» άσκηση είναι άκρως υποκειμενικό, ειδικά αν είστε νέοι στην προπόνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι ωφέλιμο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για την ενδομητρίωση.

Πότε να σταματήσετε μια άσκηση

Σταματήστε αμέσως την άσκηση και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • πόνος στο στήθος
 • ακραία δύσπνοια
 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • πόνος ή δυσφορία που επιδεινώνεται με την άσκηση
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Οι ιατρικές θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση.

Εκτός από την άσκηση, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει αυτούς τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης:

 • Ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων: Η μετάβαση σε μια μέθοδο με χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων ή τον έλεγχο των γεννήσεων που ξεκινά πρόσφατα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της έντονης αιμορραγίας.
 • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορεί να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.
 • Καφεΐνη: Μπορεί να θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού με καφεΐνη, της σόδας και των ενεργειακών ποτών.
 • Αλκοόλ: Μπορεί επίσης να θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Εάν ένας γιατρός πει ότι είναι ασφαλές για εσάς να πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτό κάθε μέρα.
 • Συμπληρωματικές πρακτικές: Ο βελονισμός, η θεραπεία μασάζ και η χειροπρακτική φροντίδα είναι μερικές από τις μεθόδους που μπορεί να θέλετε να συζητήσετε με έναν γιατρό.

Αν και οι γιατροί δεν το θεωρούν αυτόνομο θεραπευτικό μέτρο, η άσκηση μπορεί να συμπληρώσει το συνολικό σας σχέδιο διαχείρισης της ενδομητρίωσης. Μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε τα επίπεδα οιστρογόνων σας και να μειώσετε τυχόν υποκείμενη φλεγμονή.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η άσκηση έχει οριστικά άμεσες επιπτώσεις στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, όπως ο πόνος.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα άσκησης. Πάνω απ’ όλα, η εύρεση μιας δραστηριότητας που σας κάνει να νιώθετε καλά θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να την παραμείνετε μακροπρόθεσμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss