Μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά για έκζεμα;

Αν και τα αντιισταμινικά δεν βοηθούν στον κνησμό που σχετίζεται με το έκζεμα, μπορεί να είναι χρήσιμα (ως βραχυπρόθεσμη προσέγγιση) για τον ύπνο όταν ζείτε με ατοπική δερματίτιδα, τον πιο κοινό τύπο εκζέματος.

Το έκζεμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει την ατοπική δερματίτιδα, μια κατάσταση του ερεθισμένου, ξεφλουδισμένου, κνησμού του δέρματος. Ενώ η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος, η λέξη “έκζεμα” περιλαμβάνει στην πραγματικότητα συνολικά επτά φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Το έκζεμα είναι γνωστό για τον κνησμό του και επειδή ο κνησμός συνδέεται συχνά με αλλεργικές αντιδράσεις, η αναζήτηση ενός αντιισταμινικού μπορεί να είναι η σωστή επιλογή.

Τα αντιισταμινικά για την ατοπική δερματίτιδα δεν είναι πιθανό να σας βλάψουν, αλλά μπορεί να μην κάνουν πολλά για τη φαγούρα σας, εκτός εάν εμπλέκονται συνυπάρχοντα προβλήματα αλλεργίας.

Τα αντιισταμινικά βοηθούν στο έκζεμα;

Τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους που ζουν με ατοπική δερματίτιδα, έναν τύπο εκζέματος, θεραπεύοντας δευτερεύουσες καταστάσεις που συμβάλλουν στον κνησμό, όπως οι αλλεργίες. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα άτομο με ατοπική δερματίτιδα για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί.

Συνολικά, ωστόσο, τα αντιισταμινικά δεν θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής για το έκζεμα, επειδή το έκζεμα δεν είναι μια πάθηση που οφείλεται στην ισταμίνη.

Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα σας ως μέρος της ανοσολογικής του απόκρισης. Απελευθερώνονται ως αντίδραση σε ξένους εισβολείς όπως ιούς και βακτήρια και παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή. Οι ισταμίνες παράγονται επίσης ως απόκριση σε αλλεργιογόνα, αβλαβείς ουσίες που το σώμα σας παρερμηνεύει ως απειλητικές.

Μία από τις παρενέργειες της απελευθέρωσης ισταμίνης είναι ο κνησμός. Τα αντιισταμινικά καταπραΰνουν τον κνησμό επειδή συνδέονται με τις θέσεις των υποδοχέων ισταμίνης στα κύτταρα, εμποδίζοντας τις επιδράσεις τους.

Η φλεγμονή στην ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παράγει ισταμίνες, αλλά η ατοπική δερματίτιδα δεν θεωρείται πάθηση που οφείλεται στην ισταμίνη όπως οι αλλεργίες. Τα ακριβή αίτια της ατοπικής δερματίτιδας είναι ασαφή, αλλά οι γενετικές αλλοιώσεις, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις είναι όλοι πιθανοί υποκείμενοι παράγοντες.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 δεν βρήκε πειστικά στοιχεία ότι τα αντιισταμινικά βοηθούν στη θεραπεία του εκζέματος. Ωστόσο, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν περιορισμένη και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίδραση που μπορούν να έχουν τα αντιισταμινικά στη διαχείριση του εκζέματος.

Τι προκαλεί φαγούρα με έκζεμα;

Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γενικής ξηρότητας και του ερεθισμού του δέρματος. Όσο περισσότερο ξύνετε, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να γίνει ο ερεθισμός, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Ωστόσο, ο μηχανισμός πίσω από τον κνησμό από το έκζεμα μπορεί να είναι πιο περίπλοκος από τον τυπικό ερεθισμό.

Σύμφωνα με α σπουδές το 2021, ο πιο οξύς κνησμός στο ατοπικό έκζεμα δεν σχετίζεται με τις παραδοσιακές οδούς ισταμίνης, γι’ αυτό και τα αντιισταμινικά είναι συχνά αναποτελεσματικά. Αντίθετα, προκαλείται από μια χημική ουσία που δεν είναι ισταμίνη που διεγείρει επίσης τον κνησμό μέσω μιας νευρολογικής οδού που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως.

Όπως οι ισταμίνες, η χημική ουσία που δεν είναι ισταμίνη αναδεύει τις νευρικές απολήξεις και δημιουργεί την αίσθηση του κνησμού.

Σε ποια συμπτώματα εκζέματος μπορούν να βοηθήσουν τα αντιισταμινικά;

Τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν με συμπτώματα εκζέματος, όπως κνησμό και διαταραχές ύπνου.

Αν και η φαγούρα από το έκζεμα δεν προκαλείται κυρίως από τις ισταμίνες, οι ισταμίνες εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός σας. Σε μερικούς ανθρώπους, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στη φαγούρα, ειδικά εάν το έκζεμά σας επιδεινωθεί λόγω συνυπάρχουσων αλλεργιών.

Ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπνηλία. Εάν αντιμετωπίζετε φαγούρα και διαπιστώσετε ότι διαταράσσει την ικανότητά σας να κοιμάστε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντιισταμινικό που μπορεί να δημιουργήσει καταστολή, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl).

Πότε χρησιμοποιούνται αντιισταμινικά για το έκζεμα;

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται συνήθως όταν το έκζεμα αποτελεί μέρος της «ατοπικής τριάδας», η εμπειρία του εκζέματος, των αλλεργιών και του άσθματος που εμφανίζονται συννοσηρά (ταυτόχρονα).

Οι αλλεργίες είναι συχνές με την ατοπική δερματίτιδα. Έως και το 63% των μικρών παιδιών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα εμφανίζουν συνυπάρχουσες τροφικές αλλεργίες και η έρευνα δείχνει επίσης μια θετική σχέση μεταξύ του εκζέματος και των εποχιακών αλλεργιών.

Η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος, ένας λόγος για τον οποίο τα αντιισταμινικά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε ορισμένα άτομα.

Ποια είναι τα καλύτερα αντιισταμινικά για το έκζεμα;

Η ερευνητική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι η φεξοφεναδίνη (Allegra) ήταν το μόνο αντιισταμινικό στην έρευνα που δυνητικά συνέβαλε σε μια μικρή βελτίωση των συμπτωμάτων κνησμού εκζέματος σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα αντιισταμινικά δεν θα λειτουργήσουν για εσάς. Τα συμπτώματα και η διαχείριση του εκζέματος διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το έκζεμά σας ανταποκρίνεται θετικά σε ένα αντιισταμινικό περισσότερο από άλλα – ή καθόλου σε κανένα.

Εκτός από τη φεξοφεναδίνη, άλλα κοινά αντιισταμινικά για το έκζεμα περιλαμβάνουν:

 • διφαινυδραμίνη (Benadryl)
 • λοραταδίνη (Claritin)
 • χλωροφαινιραμίνη (Chlor-Trimeton)
 • σετιριζίνη (Zyrtec)

 • δοξυλαμίνη (Unisom)

Πιθανές παρενέργειες των αντιισταμινικών

Πολλά αντιισταμινικά έχουν ένα ευρύ προφίλ ασφάλειας που τους επιτρέπει να διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες εάν εμφανιστούν και ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία του αντιισταμινικού που χρησιμοποιείται.

Οι συχνές παρενέργειες των αντιισταμινικών περιλαμβάνουν:

 • ξερό στόμα
 • νάρκωση
 • αυπνία
 • ζάλη
 • εμβοές
 • μειωμένος συντονισμός
 • διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • κούραση
 • σύγχυση
 • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • θολή όραση
 • ανησυχία

Υψηλότερες δόσεις αντιισταμινικών που υπερβαίνουν τις συστάσεις χρήσης σχετίζονται με πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως παραλήρημα, κώμα, επιληπτικές κρίσεις και καρδιοτοξικότητα.

Ποιος δεν πρέπει να παίρνει αντιισταμινικά για το έκζεμα;

Γενικά, τα αντιισταμινικά δεν συνιστώνται εάν:

 • έγκυος ή θηλάζουσα
 • σε κίνδυνο για θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες
 • έχουν μειωμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία
 • ζώντας με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακή νόσο
 • αντιμετωπίζουν καταστάσεις κατακράτησης ούρων
 • έχετε αυξημένη πίεση στα μάτια σας

Συμπέρασμα

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να περιλαμβάνει έντονο κνησμό, αλλά δεν είναι το ίδιο με μια αλλεργική απόκριση. Ο κνησμός στην ατοπική δερματίτιδα, ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, σχετίζεται με νευρολογικές οδούς χωρίς ισταμίνη. Γι’ αυτό τα αντιισταμινικά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά.

Εάν ζείτε με συνυπάρχουσες αλλεργίες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του εκζέματός σας, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον κνησμό που σχετίζεται με την αλλεργία. Λόγω της ηρεμιστικής δράσης ορισμένων από αυτά τα φάρμακα, μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά βραχυπρόθεσμα, εάν ο κνησμός από το έκζεμα σας εμποδίζει να κοιμηθείτε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss