Με ποιον τρόπο ο καρκίνος των ωοθηκών τείνει να εξαπλωθεί ή να δώσει μεταστάσεις;

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως ξεκινά από τις σάλπιγγες. Μπορεί να εξαπλωθεί εντός της λεκάνης ή πέρα ​​από τα τοιχώματα της λεκάνης. Ο μεταστατικός καρκίνος των ωοθηκών συνήθως επηρεάζει τους λεμφαδένες, μετά το ήπαρ και μετά τους πνεύμονες πριν εξαπλωθεί περαιτέρω στο σώμα.

Ο καρκίνος των ωοθηκών, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες, δεν ακολουθεί ούτε μία τροχιά.

Αντίθετα, η τροχιά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, λέει η Nana Tchabo, MD, γυναικολόγος ογκολόγος στο Atlantic Health System στο Morristown, NJ.

Περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • κύτταρα ή μετάλλαξη στα κύτταρα που προκαλούν τον καρκίνο
 • χρονικό διάστημα που ο πρωτοπαθής καρκίνος είναι παρών στο σώμα
 • ταχύτητα ανάπτυξης του καρκίνου
 • τρέχον τύπο θεραπείας ή θεραπεία που έλαβε
 • την ηλικία και τη γενική υγεία σας

Πού εξαπλώνεται συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως προέρχεται από τις σάλπιγγες. Μπορεί να εξαπλωθεί εντός της λεκάνης ή πέρα ​​από τα τοιχώματα της λεκάνης.

«Συνήθως, ο καρκίνος προέρχεται από μια μετάλλαξη στα επιθηλιακά κύτταρα», εξηγεί η Michelle Forcier, MD, κλινική επιβεβαίωσης φύλου με την εικονική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης FOLX. Αυτό είναι γνωστό ως επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών.

Τα επιθηλιακά κύτταρα καλύπτουν την επιφάνεια των ωοθηκών, επενδύουν τις σάλπιγγες και καλύπτουν την περιτοναϊκή μεμβράνη, η οποία περικλείει όργανα στην κοιλιά και τη λεκάνη, λένε.

Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται εντός της λεκάνης – όπως στην περιτοναϊκή κοιλότητα και στην κάτω κοιλιακή χώρα – είναι γνωστός ως τοπικά προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών.

Χωρίς διάγνωση και θεραπεία, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος, εξηγεί ο Forcier. Ο καρκίνος που εξαπλώνεται πέρα ​​από τα όρια της λεκάνης είναι γνωστός ως μεταστατικός καρκίνος των ωοθηκών.

Ο μεταστατικός καρκίνος των ωοθηκών συνήθως επηρεάζει τους λεμφαδένες, μετά το ήπαρ και μετά τους πνεύμονες πριν εξαπλωθεί περαιτέρω στο σώμα.

Πώς εξαπλώνεται συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών;

Υπάρχουν τρία κύρια μοτίβα εξάπλωσης που συνήθως παρατηρούνται σε μη διαγνωσμένο, μη θεραπευμένο ή αναποτελεσματικά θεραπευόμενο καρκίνο των ωοθηκών.

Το κύριο πρότυπο διάδοσης είναι μέσω της ενδοκοιλιακής εξάπλωσης, ενώ η λεμφική και η αιματογενής εξάπλωση αντιπροσωπεύουν δευτερεύουσες οδούς.

Ενδοκοιλιακή εξάπλωση

Μερικές φορές, ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά με εξάπλωση πέρα ​​από τις ωοθήκες σε άλλες επιφάνειες εντός της λεκάνης. Αυτό είναι γνωστό ως εξάπλωση εντός κοιλότητας.

Εδώ, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί σε:

 • περιτοναϊκή κοιλότητα, το διάστημα μεταξύ της λεκάνης και της κοιλιάς
 • περιοχή κάτω από την επιφάνεια του διαφράγματος
 • omentum, ο ιστός που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα
 • τοιχώματα του εντέρου, της σκωληκοειδούς απόφυσης ή του ήπατος

Λεμφική εξάπλωση

Ένα δίκτυο λεμφαγγείων συνδέει όλους τους λεμφαδένες του σώματος. Έτσι, όταν τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζουν έναν λεμφαδένα, οι άλλοι κόμβοι και τα ευρέως διασυνδεδεμένα λεμφικά κανάλια μπορούν επίσης να γίνουν καρκινικά.

Αιματογενής

Γνωστός και ως εξάπλωση της κυκλοφορίας του αίματος, αυτός ο τύπος συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών εισέρχονται στα αιμοφόρα αγγεία και στην κυκλοφορία.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών;

Το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος εξαρτάται από το μοτίβο εξάπλωσης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Ο καρκίνος εξαπλώνεται πιο γρήγορα μέσω του αίματος παρά μέσω του λεμφικού συστήματος. Η εξάπλωση εντός της κοιλότητας είναι συνήθως η πιο αργή.

Ο καρκίνος των ωοθηκών που ξεκινά στις σάλπιγγες διαρκεί περίπου 6 1/2 χρόνια να εξαπλωθεί στις ωοθήκες. Εάν ο καρκίνος φτάσει στις ωοθήκες, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να χρειαστεί περίπου 2 χρόνια για να εξαπλωθεί σε μέρη όπως η περιτοναϊκή κοιλότητα και η κοιλιά. Ωστόσο, αυτός είναι ένας μέσος όρος – όχι μια εγγύηση.

«Σε ορισμένους ασθενείς, ο καρκίνος των ωοθηκών θα εξαπλωθεί από το πρώιμο στάδιο στο προχωρημένο στάδιο μέσα σε ένα χρόνο», εξηγεί ο Tchabo.

Επιπλέον, ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου των ωοθηκών, που ονομάζεται καρκινικό επιθηλιακό καρκίνωμα, μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μήνες, λέει.

Πώς χρησιμοποιείται η σταδιοποίηση για να περιγράψει την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών;

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν ένα σύστημα σταδιοποίησης για να περιγράψουν το μέγεθος ενός καρκινικού όγκου και να δείξουν πόσο μακριά εκτείνεται η εξάπλωση του καρκίνου από την προέλευσή του στο σώμα.

Υπάρχουν τέσσερα ευρέως αναγνωρισμένα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών:

 • Στάδιο 1: Πρώτον, η εξάπλωση του καρκίνου περιλαμβάνει τη μία ή και τις δύο ωοθήκες ή τις σάλπιγγες.
 • Στάδιο 2: Δεύτερον, η εξάπλωση του καρκίνου φτάνει σε άλλα όργανα της λεκάνης, όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το ορθό.
 • Στάδιο 3: Τρίτον, ο καρκίνος εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, στην κοιλιακή επένδυση ή στο μάτι.
 • Στάδιο 4: Τέλος, το τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει την εξάπλωση του καρκίνου σε μακρινά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή το συκώτι.

Οι ειδικοί μπορούν να αναλύσουν αυτές τις ταξινομήσεις σε υποστάδια.

Ποια συμπτώματα είναι πιθανά με την εξέλιξη του καρκίνου των ωοθηκών;

Μία από τις προκλήσεις με τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ότι τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια δεν είναι ειδικά, λέει η Sanaz Memarzadeh, MD, γυναικολόγος ογκολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν εύκολα να αποδώσουν ορισμένα συμπτώματα σε άλλες καταστάσεις, όπως η έμμηνος ρύση και η εμμηνόπαυση, λέει.

ΕΝΑ μελέτη 2020 διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διαγνώσεις καρκίνου των ωοθηκών θυμούνται ότι βίωσαν συμπτώματα που, αν και δεν είχαν νόημα αρχικά, έχουν νόημα μετά τη διάγνωση.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί συχνά να μην γνωρίζουν ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν ή να αναφέρουν σε έναν επαγγελματία υγείας.

Τα ακόλουθα συμπτώματα συνδέονται συνήθως με τον καρκίνο των ωοθηκών, λέει ο Memarzadeh:

 • πόνος στην κοιλιά ή πυελικός πόνος

 • διάταση (κοιλιακό πρήξιμο) ή φούσκωμα
 • αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
 • πρώιμος κορεσμός (αίσθημα κορεσμού πιο γρήγορα από το συνηθισμένο)

 • απώλεια της όρεξης
 • ακούσια απώλεια βάρους

Η απροσδόκητη κολπική αιμορραγία και οι ασυνήθιστες αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις μπορούν επίσης να υποδεικνύουν καρκίνο των ωοθηκών — ιδίως μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών ατόμων.

“Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να μπορείτε να υποβληθείτε σε γυναικολογική αξιολόγηση εκτός από άλλες ενδεικνυόμενες εξετάσεις”, λέει ο Memarzadeh.

Η κατώτατη γραμμή

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η δεύτερο πιο κοινό γυναικολογικός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι οι διαγνώσεις έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου των ωοθηκών, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής προοπτικής και στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών.

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο, τα συμπτώματα που έχετε ή άλλες ανησυχίες.


Η Gabrielle Kassel (αυτή/η) είναι μια queer παιδαγωγός σεξ και δημοσιογράφος ευεξίας που δεσμεύεται να βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται το καλύτερο που μπορούν στο σώμα τους. Εκτός από το Healthline, η δουλειά της έχει εμφανιστεί σε εκδόσεις όπως Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist και άλλα! Στον ελεύθερο χρόνο της, η Gabrielle μπορεί να βρεθεί να προπονεί το CrossFit, να κάνει ανασκόπηση προϊόντων αναψυχής, να κάνει πεζοπορία με το κόλεϊ της συνόρων ή να ηχογραφεί επεισόδια του podcast που συνδιοργανώνει με το όνομα Bad In Bed. Ακολουθήστε την στο Instagram @Gabriellekassel.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss