Λεπτομέρειες Δοσολογίας για Dexilant

Το Dexilant (δεξλανσοπραζόλη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας και της καούρας. Το φάρμακο διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα καθυστερημένης αποδέσμευσης. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Το Dexilant χρησιμοποιείται σε ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω για:

 • θεραπεύει την επένδυση του οισοφάγου* σε μια κατάσταση που ονομάζεται διαβρωτική οισοφαγίτιδα (γνωστή και ως οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση)
 • ανακουφίζει από την καούρα και προστατεύει την επένδυση του οισοφάγου στη διαβρωτική οισοφαγίτιδα μετά την επούλωση της
 • ανακούφιση από την καούρα που προκαλείται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD)

Το ενεργό συστατικό του δεξαμενικού είναι η δεξαλανδραζόλη. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα ναρκωτικό έργο.)

Το Dexilant ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δοσολογίες του Dexilant, καθώς και των δυνατοτήτων του και του τρόπου λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Dexilant, δείτε αυτό το σε βάθος άρθρο.

* Ο οισοφάγος σας είναι ο σωλήνας μεταξύ του λαιμού και του στομάχου σας που μεταφέρει τροφή, υγρά και σάλιο από το στόμα σας στο στομάχι σας.

Ποια είναι η δοσολογία του Dexilant;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Dexilant. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Ελάχιστη δόση Συνιστώμενη αρχική δόση Μέγιστη δόση
30 mg μία φορά την ημέρα 30 mg μία φορά την ημέρα 60 mg μία φορά την ημέρα

Ποια είναι η μορφή του Dexilant;

Το Dexilant έρχεται ως κάψουλα καθυστερημένης απελευθέρωσης που καταπιείτε.

Τι δυνατά σημεία έχει το Dexilant;

Το Dexilant έρχεται σε δύο πλεονεκτήματα: 30 mg και 60 mg.

Ποιες είναι οι συνηθισμένες δόσεις του Dexilant για τους ενήλικες;

Ο γιατρός σας θα επιλέξει τη δοσολογία σας με βάση την κατάσταση που αντιμετωπίζεται και θα προσαρμόσει τη δοσολογία με την πάροδο του χρόνου. Θα συνταγογραφήσουν τη μικρότερη δοσολογία που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD)

Το Dexilant συνταγογραφείται για να ανακουφίσει την καούρα σε ενήλικες με GERD. Για αυτή τη χρήση, η συνηθισμένη δοσολογία Dexilant είναι 30 mg μία φορά την ημέρα. Συνήθως συνταγογραφείται για 4 εβδομάδες.

Δοσολογία για διαβρωτική οισοφαγίτιδα

Η δοσολογία για διαβρωτική οισοφαγίτιδα εξαρτάται από το αν η επένδυση του οισοφάγου είναι επί του παρόντος φλεγμονώδης και τραυματισμένος ή έχει θεραπευτεί.

Για τους ενήλικες που έχουν ενεργό διαβρωτική οισοφαγίτιδα με έναν φλεγμονώδη και τραυματισμένο οισοφάγο, η συνηθισμένη δοσολογία του δεξιότυπου είναι 60 mg μία φορά την ημέρα. Αυτή η δοσολογία συνήθως συνταγογραφείται για έως και 8 εβδομάδες.

Το Dexilant μπορεί να συνταγογραφηθεί για την ανακούφιση της καούρας και την προστασία της επένδυσης του οισοφάγου σε ενήλικες των οποίων η διαβρωτική οισοφαγίτιδα έχει επουλωθεί. Για αυτή τη χρήση, η συνήθης δόση του Dexilant είναι 30 mg μία φορά την ημέρα. Αυτή η δόση συνήθως συνταγογραφείται για 6 μήνες.

Ποια είναι η δοσολογία του Dexilant για παιδιά;

Το Dexilant μπορεί να συνταγογραφηθεί σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Ο γιατρός του παιδιού σας θα προσαρμόσει τη δοσολογία με βάση την πάθηση που αντιμετωπίζεται και τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας ανταποκρίνεται στο φάρμακο.

Δοσολογία για ΓΟΠΝ σε παιδιά

Το Dexilant συνταγογραφείται για την ανακούφιση της καούρας σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν ΓΟΠΝ. Για αυτή τη χρήση, η συνήθης δόση Dexilant είναι 30 mg μία φορά την ημέρα. Συνήθως συνταγογραφείται για 4 εβδομάδες.

Δοσολογία για διαβρωτική οισοφαγίτιδα σε παιδιά

Η δοσολογία για τη διαβρωτική οισοφαγίτιδα σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω εξαρτάται από το εάν η επένδυση του οισοφάγου είναι επί του παρόντος φλεγμονώδης και τραυματισμένη ή έχει επουλωθεί.

Για παιδιά που έχουν ενεργή διαβρωτική οισοφαγίτιδα με φλεγμονώδη και τραυματισμένο οισοφάγο, η συνήθης δόση του Dexilant είναι 60 mg μία φορά την ημέρα. Αυτή η δόση συνήθως συνταγογραφείται για έως και 8 εβδομάδες.

Το Dexilant μπορεί να συνταγογραφηθεί για την ανακούφιση της καούρας και την προστασία της επένδυσης του οισοφάγου σε παιδιά των οποίων η διαβρωτική οισοφαγίτιδα έχει επουλωθεί. Για αυτή τη χρήση, η συνήθης δόση του Dexilant είναι 30 mg μία φορά την ημέρα. Αυτή η δόση συνήθως συνταγογραφείται για 16 εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Dexilant για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Λαμβάνεται το Dexilant μακροπρόθεσμα;

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να παίρνουν το Dexilant μακροπρόθεσμα. Ο γιατρός σας θα εξετάσει την κατάστασή σας και τα συμπτώματά σας όταν σας συστήσει μια διάρκεια θεραπείας για εσάς.

Η μακροχρόνια χρήση του Dexilant μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου σπασμένων οστών, πολύποδων στομάχου και ορισμένων ελλείψεων βιταμινών και μετάλλων. Ο γιατρός σας θα σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη της μακροχρόνιας θεραπείας με Dexilant. Εάν παίρνετε το Dexilant μακροπρόθεσμα, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που πρέπει να παίρνετε το Dexilant, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ηπατική νόσο. Ανάλογα με την κατάσταση του ήπατός σας και τον λόγο για τον οποίο παίρνετε το Dexilant, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση του Dexilant ή να προτείνει διαφορετική θεραπεία για εσάς.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Dexilant που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Dexilant;

Το Dexilant διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα καθυστερημένης αποδέσμευσης.

Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε τις κάψουλες, μπορείτε να ανοίξετε την κάψουλα Dexilant και να πασπαλίσετε τα σφαιρίδια σε μια μικρή ποσότητα σάλτσας μήλου. Μην το ανακατεύετε. Χωρίς να μασάτε, καταπιείτε τη σάλτσα μήλου και το μείγμα σφαιριδίων. Πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν τελειώσετε για να βεβαιωθείτε ότι καταπιείτε τυχόν σφαιρίδια που μπορεί να υπάρχουν ακόμα στο στόμα σας. Εάν χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική, καταπιείτε τα σφαιρίδια αφού έρθουν σε επαφή με τη σάλτσα μήλου. Μην το αποθηκεύσετε αργότερα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Dexilant, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την ενότητα “Λήξη” αυτού του άρθρου.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Dexilant σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Dexilant, πάρτε το αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση του Dexilant, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη χρήση μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε περισσότερο Dexilant από αυτό που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερβολική δόση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • υψηλή πίεση του αίματος
 • μώλωπες
 • πόνος στο στόμα και στο λαιμό
 • εξάψεις
 • απώλεια βάρους

Τι να κάνετε σε περίπτωση που παίρνετε πάρα πολύ dexilant

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Dexilant. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Η μακροχρόνια λήψη του Dexilant μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα σας βασίζεται σε ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Το Dexilant είναι ένας αναστολέας της αντλίας πρωτονίων. Μειώνει την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας. Όταν σταματήσετε να παίρνετε το Dexilant, είναι πιθανό να εμφανίσετε μια ξαφνική αύξηση στην ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας. Η αύξηση του οξέος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως καούρα, ξινή γεύση στο στόμα, βραχνάδα και συχνό βήχα ή καθαρισμό του λαιμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το Dexilant για λιγότερο από 6 μήνες. Αλλά εάν παίρνετε το Dexilant για μεγάλο χρονικό διάστημα και εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ώρα να σταματήσετε τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μειώσετε τη δόση σας αργά με την πάροδο του χρόνου.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα αυξημένου οξέος στομάχου μετά τη διακοπή του Dexilant, μιλήστε με το γιατρό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω παρατίθενται απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη δόση του Dexilant.

Πρέπει να πάρω τη δόση του Dexilant το πρωί ή το βράδυ;

Το Dexilant είναι μια κάψουλα καθυστερημένης αποδέσμευσης που απελευθερώνει το φάρμακο στο σώμα σας σε δύο διαφορετικούς χρόνους μετά τη λήψη του. Η πρώτη απελευθέρωση είναι 1–2 ώρες μετά τη λήψη της και η δεύτερη έκδοση είναι 4–5 ώρες μετά τη λήψη της.

Γνωρίζοντας αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε τη δόση σας το πρωί, έτσι ώστε το Dexilant να αρχίσει να δρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ή, εάν η καούρα σας είναι χειρότερη τη νύχτα, μπορεί να σας συστήσουν να παίρνετε το Dexilant το βράδυ.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να προσπαθείτε να παίρνετε το Dexilant με συνέπεια την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, η καλύτερη στιγμή για να πάρετε το Dexilant είναι όταν είναι πιο πιθανό να θυμηθείτε να πάρετε τη δόση σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε το Dexilant για την πάθησή σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υπάρχει δοσολογία δύο φορές την ημέρα;

Το Dexilant λαμβάνεται συνήθως μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητες ενέργειες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει διαφορετικό δοσολογικό πρόγραμμα για εσάς.

Είναι σημαντικό να μην παίρνετε το Dexilant πιο συχνά από ό,τι έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Η λήψη του Dexilant πιο συχνά από ό,τι συνιστάται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών και υπερδοσολογίας. Στην πραγματικότητα, έχουν γίνει αναφορές για σοβαρά επεισόδια υψηλής αρτηριακής πίεσης μετά τη λήψη 60 χιλιοστόγραμμα (mg) Dexilant δύο φορές την ημέρα.

Εάν ανησυχείτε ότι το Dexilant δεν δρα για τη θεραπεία της κατάστασής σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από διαφορετική πάθηση από αυτή που πίστευε αρχικά ο γιατρός σας ή ότι θα ωφεληθείτε από μια διαφορετική θεραπεία.

Η διακοπή του Dexilant προκαλεί υπερέκκριση οξέος με επαναφορά;

Το Dexilant είναι ένας αναστολέας της αντλίας πρωτονίων. Μειώνει την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας. Όταν σταματήσετε να παίρνετε το Dexilant, είναι πιθανό να εμφανίσετε υπερέκκριση οξέος με επαναφορά. Αυτή είναι μια ξαφνική αύξηση στην ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας.

Η αύξηση του οξέος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως καούρα, ξινή γεύση στο στόμα, βραχνάδα και συχνό βήχα ή καθαρισμό του λαιμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το Dexilant για λιγότερο από 6 μήνες. Αλλά εάν παίρνετε το Dexilant για μεγάλο χρονικό διάστημα και εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ώρα να σταματήσετε τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μειώσετε τη δόση σας αργά με την πάροδο του χρόνου.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα αυξημένου οξέος στομάχου μετά τη διακοπή του Dexilant, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Dexilant για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Dexilant χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Dexilant ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Θα προσαρμόσετε τη δόση του Dexilant εάν αλλάξουν τα συμπτώματά μου;
 • Είναι ασφαλές να παίρνετε αυτή τη δόση Dexilant για μεγάλο χρονικό διάστημα;
 • Πρέπει να συνεχίσω να παίρνω το Dexilant εάν είμαι έγκυος ή θηλάζω;
 • Πώς θα ξέρω αν το Dexilant λειτουργεί για μένα;

Για να μάθετε περισσότερα για το Dexilant, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Dexilant (δεξλανσοπραζόλη)
 • Παρενέργειες του Dexilant: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθύνης: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss