Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Zurzuvae

Το Zurzuvae (zuranolone) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης. Το φάρμακο έρχεται ως κάψουλα που καταπίνετε. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες.

Το Zurzuvae χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό. Το Zurzuvae μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο του ή με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Το δραστικό συστατικό του Zurzuvae είναι η ζουρανολόνη. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Zurzuvae ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) Ρυθμιστές υποδοχέα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Zurzuvae, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Zurzuvae, ανατρέξτε σε αυτό το σε βάθος άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Zurzuvae;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Zurzuvae. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Zurzuvae;

Το Zurzuvae διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα.

Τι δυνατά σημεία έχει το Zurzuvae;

Το Zurzuvae έρχεται σε τρία δυνατά σημεία:

 • 20 χιλιοστόγραμμα (mg)
 • 25 mg
 • 30 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Zurzuvae;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με τη συνιστώμενη δόση του Zurzuvae. Μπορούν να προσαρμόσουν τη δοσολογία σας με βάση την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία ή εάν εμφανίσετε ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για επιλόχεια κατάθλιψη

Η τυπική δόση Zurzuvae για ενήλικες με επιλόχειο κατάθλιψη είναι 50 mg που λαμβάνονται από το στόμα μία φορά την ημέρα το βράδυ για 14 ημέρες.

Εάν αισθανθείτε σοβαρή υπνηλία ή σύγχυση με τη δόση των 50 mg, ενημερώστε το γιατρό σας. Πιθανότατα θα προσαρμόσουν τη δόση σας στα 40 mg που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα το βράδυ για 14 ημέρες για να ελέγξουν εάν αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Το Zurzuvae χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Όχι, το Zurzuvae χρησιμοποιείται μόνο για 14 ημέρες για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης. Δεν προορίζεται για μακροχρόνια χρήση. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να πάρετε το Zurzuvae, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τη δόση του Zurzuvae σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • εάν έχετε σοβαρά ηπατικά προβλήματα
 • εάν έχετε μέτρια έως σοβαρά νεφρικά προβλήματα

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προσαρμογές της δόσης που μπορεί να χρειαστείτε με τη θεραπεία με Zurzuvae, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Zurzuvae που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στο Zurzuvae, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχετε ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες (βλ.Δοσολογία για επιλόχεια κατάθλιψηενότητα παραπάνω)
 • τη φυλή σας (οι μελέτες δείχνουν ότι εάν είστε μαύροι, το σώμα σας μπορεί να αφαιρέσει το Zurzuvae από το σύστημά σας πιο γρήγορα, σε σύγκριση με άλλες φυλετικές ομάδες)
 • άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Zurzuvae;

Το Zurzuvae διατίθεται ως πόσιμο καψάκιο που καταπίνετε. Θα πρέπει να παίρνετε το Zurzuvae το βράδυ με ένα λιπαρό γεύμα (δείτε αυτό το άρθρο για προτάσεις σχετικά με τα υγιή λίπη). Η λήψη του φαρμάκου με τροφή που περιέχει υψηλά επίπεδα λίπους βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το φάρμακο. Προσπαθήστε να παίρνετε το Zurzuvae περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα σας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση καψουλών, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Zurzuvae, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Zurzuvae σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Zurzuvae, πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Μην πάρετε δύο δόσεις Zurzuvae για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παρενέργειες του φαρμάκου.

Εάν παραλείψατε μια δόση και έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι να κάνετε, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση σας Zurzuvae, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Υπάρχει κίνδυνος κακής χρήσης με το Zurzuvae;

Το Zurzuvae είναι μια ελεγχόμενη ουσία του Προγράμματος IV. Μια ελεγχόμενη ουσία είναι ένα φάρμακο που ρυθμίζει η κυβέρνηση λόγω του κινδύνου εξάρτησης ή κακής χρήσης. Τα φάρμακα του προγράμματος IV έχουν αποδεκτή ιατρική χρήση και συνήθως έχουν χαμηλή πιθανότητα εξάρτησης ή κακής χρήσης.

Ωστόσο, το Zurzuvae έχει κίνδυνο κακής χρήσης. Ο όρος κακή χρήση αναφέρεται στη λήψη ενός φαρμάκου με τρόπο διαφορετικό από τον τρόπο που το συνταγογραφεί ο γιατρός. Παραδείγματα κακής χρήσης περιλαμβάνουν τη χρήση του φαρμάκου πιο συχνά ή σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που συνέστησε ο γιατρός σας.

Θα πρέπει να παίρνετε το Zurzuvae μόνο όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Η κακή χρήση αυξάνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε περισσότερο Zurzuvae από αυτό που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη συνείδηση. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν:

 • αποπροσανατολισμός
 • κώμα
 • σύγχυση
 • υπνηλία
 • λήθαργος

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Zurzuvae

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Zurzuvae. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Zurzuvae και απόσυρση και εξάρτηση

Η λήψη Zurzuvae μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα σας βασίζεται σε ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, Εάν σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε το Zurzuvae, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. (Αυτές είναι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν όταν σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο από το οποίο έχει εξαρτηθεί το σώμα σας.)

Εάν παίρνετε το Zurzuvae όπως συνέστησε ο γιατρός σας, ο κίνδυνος συμπτωμάτων στέρησης είναι χαμηλός. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν λαμβάνετε δόση Zurzuvae που είναι μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση. Αυξάνεται επίσης εάν πάρετε το φάρμακο για περισσότερο από 14 ημέρες και σταματήσετε ξαφνικά να το παίρνετε.

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • αυπνία
 • ιδρώνοντας
 • ναυτία
 • εφιάλτες
 • παράνοια
 • κοιλιακό άλγος

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό κατάχρησης ουσιών ή διαταραχή χρήσης ουσιών. Μπορούν να καθορίσουν εάν το Zurzuvae είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Και μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την απόσυρση ή την εξάρτηση κατά τη λήψη του Zurzuvae.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Zurzuvae.

Είναι η δόση του Zurzuvae παρόμοια με τη δόση του Zulresso;

Οχι δεν είναι. Ενώ το Zurzuvae (zuranolone) και το Zulresso (brexanolone) χρησιμοποιούνται και τα δύο για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, οι δοσολογικές μορφές, οι δυνάμεις και οι δόσεις τους είναι διαφορετικές.

Το Zurzuvae έρχεται ως κάψουλες που παίρνετε από το στόμα μία φορά την ημέρα το βράδυ για 14 ημέρες. Διατίθεται σε τρεις περιεκτικότητες: 20 mg, 25 mg και 30 mg.

Το Zulresso, από την άλλη πλευρά, έρχεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται από επαγγελματία υγείας ως εφάπαξ ενδοφλέβια (IV) έγχυση. Χορηγείται αργά σε φλέβα για 60 ώρες (2,5 ημέρες) σε νοσοκομείο ή κλινική. Η δοσολογία του Zulresso βασίζεται στο σωματικό βάρος.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Zurzuvae;

Σε μελέτες, τα συμπτώματα άρχισαν να βελτιώνονται εντός 3 ημερών από την έναρξη της θεραπείας με Zurzuvae. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Zurzuvae, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή του Zurzuvae. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Zurzuvae για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Zurzuvae χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Zurzuvae ακριβώς όπως συνταγογραφείται. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Θα χρειαστώ χαμηλότερη δόση Zurzuvae εάν παίρνω άλλα φάρμακα για την πάθησή μου;
 • Θα είχα μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών με τη δόση των 50 mg του Zurzuvae σε σύγκριση με τη δόση των 40 mg;
 • Κινδυνεύω να εμφανίσω συμπτώματα στέρησης αφού σταματήσω να παίρνω το Zurzuvae;

Για να μάθετε περισσότερα για το Zurzuvae, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να γίνει υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν αντιμετωπίζετε νέο ή αυξημένο ερεθισμό,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss