Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Zestril

Το Zestril (λισινοπρίλη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων άλλων καταστάσεων. Το φάρμακο έρχεται ως δισκίο που καταπίνετε. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Το Zestril χρησιμοποιείται για:

 • θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά
 • μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα
 • μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή σε ενήλικες

Το δραστικό συστατικό του Zestril είναι η λισινοπρίλη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Zestril ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ).

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Zestril, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Zestril, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Zestril;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Zestril. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Zestril;

Το Zestril διατίθεται ως δισκίο που καταπίνετε.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Zestril;

Το Zestril διατίθεται σε διάφορες αντοχές:

 • 2,5 χιλιοστόγραμμα (mg)
 • 5 mg
 • 10 mg
 • 20 mg
 • 30 mg
 • 40 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Zestril;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μέγιστη δόση του Zestril εξαρτάται από την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακο.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για υψηλή αρτηριακή πίεση

Η τυπική αρχική δόση του Zestril για την υψηλή αρτηριακή πίεση σε ενήλικες είναι 10 mg μία φορά την ημέρα. Η δόση σας μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στη θεραπεία. Το συνηθισμένο εύρος δοσολογίας είναι 20-40 mg μία φορά την ημέρα. Η μέγιστη δόση του Zestril είναι 80 mg μία φορά την ημέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το Zestril μόνο του δεν λειτουργεί για τη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το Zestril με ένα διουρητικό (χάπι νερού), όπως η υδροχλωροθειαζίδη (Microzide). Σε αυτή την περίπτωση, η αρχική δόση του Zestril είναι συνήθως 5 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη δόση του Zestril ή του διουρητικού φαρμάκου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής σας πίεσης.

Δοσολογία για καρδιακή ανεπάρκεια

Το Zestril χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπληρωματική θεραπεία με ορισμένα άλλα φάρμακα σε ενήλικες με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτά τα άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν ένα διουρητικό και ένα άλλο φάρμακο για την καρδιά, τη διγοξίνη. Η συνήθης αρχική δόση του Zestril είναι 5 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Εάν κάποιος έχει υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα), η συνήθης αρχική δόση του Zestril είναι 2,5 mg μία φορά την ημέρα.

Η μέγιστη δόση Zestril για καρδιακή ανεπάρκεια είναι 40 mg μία φορά την ημέρα.

Δοσολογία για καρδιακή προσβολή

Το Zestril χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου θανάτου σε ενήλικες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η πρώτη δόση του Zestril είναι συνήθως 5 mg που λαμβάνεται εντός 24 ωρών μετά τα πρώτα σημάδια καρδιακής προσβολής. Ακολουθεί μια άλλη δόση 5 mg 24 ώρες μετά την πρώτη δόση και μετά μια δόση 10 mg 24 ώρες μετά τη δεύτερη δόση. Μετά από αυτό, θα λαμβάνετε 10 mg μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Μπορεί να λάβετε τις πρώτες δόσεις Zestril για καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο.

Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση 2,5 mg κατά τις πρώτες 3 ημέρες μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση και θα προσαρμόσει τη δόση σας με βάση τον τρόπο που κάνετε με τη θεραπεία με Zestril. Εάν η αρτηριακή σας πίεση γίνει πολύ χαμηλή, πιθανότατα θα σταματήσουν το Zestril και θα συζητήσουν άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για εσάς.

Ποια είναι η δοσολογία του Zestril για παιδιά;

Το Zestril χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.

Η δοσολογία που χρησιμοποιείται στα παιδιά βασίζεται στο σωματικό τους βάρος.

Η αρχική δόση είναι τυπικά 0,07 mg ανά χιλιόγραμμο (kg) σωματικού βάρους έως συνολικά 5 mg που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα.

Ένα κιλό ισούται με περίπου 2,2 λίβρες (λίβρες). Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας ζυγίζει 20 κιλά (44 λίβρες), η αρχική του δόση θα είναι 1,4 mg μία φορά την ημέρα.

Ο γιατρός του παιδιού σας θα προσαρμόσει τη δόση με βάση την ανταπόκριση του παιδιού σας στο Zestril. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 0,61 mg/kg ή μέχρι τη μέγιστη δόση των 40 mg μία φορά την ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Zestril για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Το Zestril χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Zestril χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε προσαρμογές της δόσης του Zestril.

Εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά, όπως σοβαρή νεφρική νόσο ή υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει την αρχική σας δόση του Zestril.

Συνήθως, θα ξεκινήσετε με το ήμισυ της συνιστώμενης δόσης για την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακο. Ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη δόση σας με βάση την ανταπόκρισή σας στο Zestril έως τη μέγιστη δόση των 40 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις προσαρμογές της δοσολογίας που μπορεί να χρειαστείτε για το Zestril, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Zestril που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • σωματικό βάρος (σε παιδιά)
 • αγώνας
 • ηλικία
 • άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Zestril;

Το Zestril διατίθεται ως από του στόματος δισκίο που καταπίνετε μία φορά την ημέρα. Προσπαθήστε να το παίρνετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα σας για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Μπορείτε να πάρετε το Zestril με ή χωρίς τροφή.

Είναι δυνατό να συνθλίψετε ή να κόψετε τα δισκία Zestril για να διευκολύνετε την κατάποση του φαρμάκου.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση δισκίων, μπορείτε επίσης να δείτε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Zestril, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Zestril σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Zestril, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Μην πάρετε δύο δόσεις Zestril για να καλύψετε τη χαμένη δόση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παρενέργειες του φαρμάκου.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση Zestril, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Zestril από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Zestril

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Zestril. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Zestril.

Τι θεωρείται υψηλή δόση Zestril;

Δεν υπάρχει υψηλή δόση Zestril. Η δόση του Zestril που συνταγογραφεί ο γιατρός σας εξαρτάται από την πάθηση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του φαρμάκου και από τυχόν άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Ο γιατρός σας συνήθως θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση Zestril και θα αυξήσει αργά τη δόση σας για να διαχειριστεί την κατάστασή σας.

Η μέγιστη δόση του Zestril εξαρτάται από την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακο. Για παράδειγμα, η μέγιστη δόση Zestril για υψηλή αρτηριακή πίεση είναι 80 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, αλλά η μέγιστη δόση για καρδιακή ανεπάρκεια είναι 40 mg μία φορά την ημέρα. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοσολογία του Zestril, ανατρέξτε στην ενότητα «Τι είναι η δόση του Zestril;» παραπάνω.)

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη δοσολογία του Zestril, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Zestril;

Ο χρόνος που χρειάζεται το Zestril για να δράσει εξαρτάται από τη δοσολογία του Zestril και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε Zestril για υψηλή αρτηριακή πίεση, το φάρμακο μπορεί να αρχίσει να μειώνει την αρτηριακή σας πίεση 1–6 ώρες μετά τη λήψη της πρώτης σας δόσης. Λάβετε όμως υπόψη ότι ενδέχεται να μην παρατηρήσετε σωματικές αλλαγές καθώς το Zestril αρχίζει να λειτουργεί. Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τη δόση σας με βάση τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στη θεραπεία.

Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Zestril για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη θεραπεία της κατάστασής σας. Μπορούν να προσαρμόσουν τη δόση σας με βάση τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στη θεραπεία.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Zestril, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Zestril για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Zestril χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε μόνο το Zestril ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Μπορώ να παραμείνω στην αρχική δόση του Zestril εάν διαχειρίζεται την αρτηριακή μου πίεση;
 • Η λήψη της μέγιστης δόσης Zestril αυξάνει τον κίνδυνο για παρενέργειες;
 • Πώς συγκρίνεται η δόση του Zestril με το Altace (ραμιπρίλη);

Για να μάθετε περισσότερα για το Zestril, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο:

 • Ζεστρίλη (λισινοπρίλη)

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss