Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Nexlizet

Το Nexlizet (μπεμπεδοϊκό οξύ/εζετιμίμπη) συνταγογραφείται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης σε άτομα με καρδιακή νόσο ή συγκεκριμένη κληρονομική πάθηση. Το φάρμακο έρχεται ως δισκίο που καταπίνετε, συνήθως μία φορά την ημέρα.

Το Nexlizet συνταγογραφείται σε ενήλικες για τη μείωση της LDL-C χοληστερόλης* («κακή χοληστερόλη») εάν έχουν επίσης:

 • μια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία ή
 • ορισμένες καταστάσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας από αθηροσκλήρωση

* Οι γιατροί συνήθως αναφέρονται στην «LDL-C» ως «LDL» (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας).

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν το Nexlizet μαζί με ένα φάρμακο στατίνης και μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Τα ενεργά συστατικά του Nexlizet είναι το μπεμπεδοϊκό οξύ και η εζετιμίμπη. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το βεμπεδοϊκό οξύ ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς τριφωσφορικής αδενοσίνης-κιτρικής λυάσης. Η εζετιμίμπη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης.

Το Nexlizet διατίθεται ως πόσιμο δισκίο.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Nexlizet, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Nexlizet, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Nexlizet;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τη συνήθη δοσολογία του Nexlizet. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Nexlizet;

Το Nexlizet διατίθεται ως πόσιμο δισκίο.

Τι δύναμη έχει το Nexlizet;

Το Nexlizet έρχεται σε μία δύναμη. Κάθε δισκίο περιέχει 180 mg μπεμπεδοϊκού οξέος και 10 mg εζετιμίμπης.

Ποια είναι η συνήθης δόση του Nexlizet;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τη δοσολογία που συνήθως λαμβάνεται ή συνιστάται. Φροντίστε όμως να ακολουθείτε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για μείωση της χοληστερόλης

Το Nexlizet βοηθά στη μείωση της LDL-C χοληστερόλης («κακή χοληστερόλη») εάν έχετε επίσης:

 • μια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία ή
 • ορισμένες καταστάσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας από αθηροσκλήρωση

Για κάθε πάθηση, η συνήθης δόση Nexlizet είναι ένα δισκίο μία φορά την ημέρα. Κάθε δισκίο περιέχει 180 mg μπεμπεδοϊκού οξέος και 10 mg εζετιμίμπης.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν το Nexlizet μαζί με ένα φάρμακο στατίνης και μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Λαμβάνεται το Nexlizet μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Nexlizet είναι συνήθως μια μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Nexlizet που συνταγογραφεί ο γιατρός σας μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία παίρνετε το φάρμακο
 • η ηλικία σου

Το Nexlizet μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος σας. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, ειδικά αν την είχατε στο παρελθόν. Εάν έχετε συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας ενώ παίρνετε το Nexlizet, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία.

Αν και σπάνια, μπορεί να εμφανίσετε ρήξη τένοντα* κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Nexlizet. Είστε πιο επιρρεπείς σε ρήξη τένοντα σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτά είναι:

 • εάν είστε άνω των 60 ετών
 • εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα (όπως κορτικοστεροειδή ή αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης)
 • εάν έχετε σοβαρά νεφρικά προβλήματα
 • αν είχατε ποτέ ρήξη τένοντα

* Η ρήξη τένοντα είναι μια μερική ή πλήρης ρήξη ενός τένοντα, που είναι ένας τύπος ιστού.

Εάν παρουσιάσετε ρήξη τένοντα κατά τη λήψη του Nexlizet, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να διακόψετε το Nexlizet αμέσως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να μην πάρετε το Nexlizet. Αυτά είναι:

 • εάν έχετε σοβαρά νεφρικά προβλήματα ή υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση
 • εάν έχετε μέτρια ή σοβαρά ηπατικά προβλήματα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαφορετική θεραπευτική επιλογή.

Πώς λαμβάνεται το Nexlizet;

Το Nexlizet διατίθεται ως πόσιμο δισκίο. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Μπορείτε να πάρετε το Nexlizet με ή χωρίς τροφή, αλλά πρέπει να καταπιείτε ολόκληρο το δισκίο. Μην το συνθλίβετε και μην το μασάτε.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε τη δόση του Nexlizet σε διαφορετικό χρόνο από ορισμένα άλλα φάρμακα που παίρνετε. Ένα παράδειγμα είναι τα δεσμευτικά χολικών οξέων όπως το colesevelam (Welchol). Εάν παίρνετε αυτό το είδος φαρμάκου, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε το Nexlizet τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή 4 ώρες μετά τη λήψη του. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την απόσταση μεταξύ άλλων φαρμάκων από το Nexlizet.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Nexlizet, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Nexlizet σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Nexlizet, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν θα το πάρετε ή αν θα το παραλείψετε.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση του Nexlizet, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Nexlizet από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Nexlizet

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Nexlizet. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Nexlizet.

Είναι η δοσολογία του Nexlizet παρόμοια με τις δόσεις φαρμάκων στατίνης, όπως η σιμβαστατίνη;

Οι μορφές και το πόσο συχνά παίρνετε κάθε φάρμακο είναι παρόμοιες. Το Nexlizet και η σιμβαστατίνη (Zocor) είναι από του στόματος δισκία που παίρνετε μία φορά την ημέρα. Η σιμβαστατίνη έρχεται επίσης σε υγρή μορφή (FloLipid).

Το Nexlizet είναι ένας συνδυασμός δύο δραστικών συστατικών: το μπεμπεδοϊκό οξύ και η εζετιμίμπη. Ενώ η σιμβαστατίνη περιέχει ένα δραστικό συστατικό, είναι επίσης διαθέσιμη μαζί με την εζετιμίμπη (Vytorin).

Η δόση σε mg για κάθε φάρμακο διαφέρει. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Nexlizet;

Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε το Nexlizet να λειτουργεί στο σώμα σας. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να μην δείξουν ότι η LDL-C χοληστερόλη σας έχει μειωθεί μέχρι να πάρετε το Nexlizet για 2-3 μήνες.

Ο φαρμακοποιός συνιστά στον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης σας 8–12 εβδομάδες μετά την έναρξη του Nexlizet. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί επίσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για την κατάστασή σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Nexlizet, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Nexlizet για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Nexlizet χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Nexlizet ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Χρειάζεται να προσαρμόσετε τη δόση του Nexlizet εάν παίρνω άλλα φάρμακα;
 • Ενώ παίρνω το Nexlizet, μπορώ να πάρω άλλα φάρμακα εκτός από φάρμακα στατίνης για τη μείωση της χοληστερόλης μου;
 • Έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας παίρνω τη δόση μου Nexlizet;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Nexlizet, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο «Όλα για το Nexlizet».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss