Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Fycompa

Το Fycompa (περαμπανέλη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων επιληπτικών κρίσεων. Το φάρμακο έρχεται ως δισκίο και υγρό εναιώρημα και καταπίνετε ένα από τα δύο. Συνήθως παίρνετε το Fycompa μία φορά την ημέρα.

Το Fycompa χρησιμοποιείται σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά για να βοηθήσει στη θεραπεία:

 • επιληπτική κρίση μερικής έναρξης, η οποία μερικές φορές ονομάζεται σπασμός εστιακής έναρξης ή μερική κρίση

 • πρωτοπαθής γενικευμένη τονικοκλονική κρίση, που πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλες θεραπείες

Το δραστικό συστατικό του Fycompa είναι η περαμπανέλη. Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.

Το Fycompa ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς του γλουταμινικού υποδοχέα AMPA.

Το Fycompa διατίθεται σε δύο μορφές: ένα πόσιμο δισκίο και ένα πόσιμο εναιώρημα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Fycompa, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Fycompa, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Fycompa;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Fycompa. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg). Μια δόση συντήρησης είναι αυτή που θα λαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, συνήθως μετά από μια αρχική ή αρχική δόση.

Αρχική δόση Αύξηση δόσης Δοσολογία συντήρησης για επιληπτικές κρίσεις μερικής έναρξης Δοσολογία συντήρησης για πρωτοπαθή γενικευμένη τονικοκλονική κρίση
2 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο αυξήστε τη δόση κατά 2 mg εβδομαδιαίως μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή δόση 8–12 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο 8 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Fycompa.

Ποιες είναι οι φόρμες της Fycompa;

Το Fycompa διατίθεται σε δύο μορφές: ένα πόσιμο δισκίο και ένα πόσιμο εναιώρημα. Το εναιώρημα είναι ένας τύπος υγρού μείγματος.

Ποια δυνατά σημεία έχει η Fycompa;

Τα από του στόματος δισκία Fycompa διατίθενται σε διάφορες ιδιότητες:

 • 2 χιλιοστόγραμμα (mg)
 • 4 mg
 • 6 mg
 • 8 mg
 • 10 mg
 • 12 mg

Το πόσιμο εναιώρημα Fycompa διατίθεται σε μία δόση 0,5 mg ανά χιλιοστόλιτρο (mg/mL).

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Fycompa σε ενήλικες;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που λαμβάνονται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για επιληπτικές κρίσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση κατά την έναρξη της θεραπείας. Η αρχική δόση και για τις δύο εγκεκριμένες χρήσεις είναι 2 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο. Ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση σας κατά 2 mg κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε την επιθυμητή δόση.

Η τυπική δόση συντήρησης του Fycompa για ενήλικες με επιληπτικές κρίσεις μερικής έναρξης είναι 8–12 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο. Η δόση συντήρησης για ενήλικες με πρωτοπαθή γενικευμένη τονικοκλονική κρίση είναι 8 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο.

Ποια είναι η δοσολογία του Fycompa για παιδιά;

Οι γιατροί συνταγογραφούν το Fycompa για να βοηθήσει στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων μερικής έναρξης σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Οι γιατροί συνταγογραφούν επίσης το Fycompa για να βοηθήσει στη θεραπεία της πρωτοπαθούς γενικευμένης τονικοκλονικής κρίσης σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η δόση που λαμβάνουν τα παιδιά είναι η ίδια με τη δόση που λαμβάνουν οι ενήλικες. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στο “Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Fycompa σε ενήλικες;” ενότητα παραπάνω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Fycompa για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Λαμβάνεται το Fycompa μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Fycompa συνήθως λαμβάνεται ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα παρεμβαίνουν στο Fycompa. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη και οξκαρβαζεπίνη, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα. Εάν πάρετε κάποιο από αυτά, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει την αρχική σας δόση του Fycompa. Κατά την έναρξη ή τη διακοπή αυτών των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τη δόση σας στο Fycompa.

Εάν έχετε ηπατικά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τη δόση του Fycompa. Η μέγιστη δόση που μπορεί να λάβει ένα άτομο με ηπατικά προβλήματα είναι χαμηλότερη από τη συνηθισμένη. Η προσαρμογή της δόσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των ηπατικών προβλημάτων. Εάν τα ηπατικά σας προβλήματα είναι σοβαρά, το Fycompa μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς.

Άτομα με νεφρικά προβλήματα μπορεί επίσης να χρειαστούν προσαρμογές της δοσολογίας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των προβλημάτων των νεφρών σας, το Fycompa μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς.

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές κατά τη διάρκεια αυξήσεων της δόσης.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Fycompa που συνταγογραφεί ο γιατρός σας μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης που αντιμετωπίζει το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Fycompa;

Το Fycompa διατίθεται ως πόσιμο δισκίο. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Το Fycompa διατίθεται επίσης ως πόσιμο εναιώρημα, το οποίο είναι ένας τύπος υγρού μείγματος. Πριν μετρήσετε τη δόση σας, ανακινήστε καλά τη φιάλη. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον προσαρμογέα και τη συσκευή μέτρησης που περιλαμβάνονται στη συνταγή σας. Η συσκευή μέτρησης έχει ενδείξεις που σας βοηθούν να μετρήσετε τη δόση σας με ακρίβεια.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Fycompa, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Fycompa σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Fycompa, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε. Στη συνέχεια, πάρτε την επόμενη δόση σας την επόμενη μέρα στη συνηθισμένη προγραμματισμένη ώρα. Εάν χάσετε περισσότερες από μία ημέρες λήψης φαρμάκων, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Fycompa έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Fycompa από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • υπνηλία
 • αλλαγή στη συνείδηση
 • αλλαγή συμπεριφοράς ή συναισθηματικής κατάστασης
 • αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, όπως αποπροσανατολισμός
 • ζάλη
 • προβλήματα με την ισορροπία

Σε ακραίες περιπτώσεις ή εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πάρα πολύ Fycompa

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Fycompa. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να μεταβείτε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Fycompa και απόσυρση και εξάρτηση

Η λήψη του Fycompa μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα σας βασίζεται σε ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Εάν σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε το Fycompa, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν όταν σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο από το οποίο το σώμα σας έχει εξαρτηθεί.

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα νευρικότητας, άγχους ή ευερεθιστότητας
 • χαμηλή ενέργεια
 • αδυναμία ή καθόλου ενθουσιασμό
 • ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση
 • δυσκολία στον ύπνο
 • διάρροια και έμετος
 • ιδρώνοντας
 • υγρά μάτια
 • καταρροή
 • κοιλιακό άλγος
 • αισθάνεται πιο κρύο ή ζεστό από το συνηθισμένο
 • πυρετός
 • τρόμος

Πριν τερματίσετε τη θεραπεία με Fycompa, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση σας αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Εάν έχετε συμπτώματα στέρησης αφού σταματήσετε να παίρνετε το Fycompa, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να συστήσουν τρόπους ανακούφισης αυτών των συμπτωμάτων.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Fycompa.

Ποια είναι η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση του Fycompa;

Η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση του Fycompa είναι 12 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η μέγιστη ημερήσια δόση του Fycompa μπορεί να διαφέρει για άτομα που έχουν ηπατικά προβλήματα. Για άτομα με ήπια ηπατικά προβλήματα, η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 6 mg. Για άτομα με μέτρια ηπατικά προβλήματα, η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 4 mg.

Τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις Fycompa. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη και οξκαρβαζεπίνη, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα. Για άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, η μέγιστη ημερήσια δόση του Fycompa δεν έχει οριστεί από τον κατασκευαστή του φαρμάκου. Σε μελέτες, η υψηλότερη ημερήσια δόση Fycompa για άτομα που λάμβαναν αυτά τα αντιεπιληπτικά φάρμακα ήταν 12 mg.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη μέγιστη ημερήσια δόση σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Fycompa;

Το Fycompa αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για την κατάστασή σας.

Σε μελέτες, οι άνθρωποι είχαν σημαντικές μειώσεις στις κρίσεις σε διάστημα 28 ημερών.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Fycompa, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Fycompa για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Fycompa χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Fycompa ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Πώς θα αλλάξει η δοσολογία μου εάν αλλάξω από τα πόσιμα δισκία Fycompa σε πόσιμο εναιώρημα;
 • Πώς θα ξέρω ποια ημερήσια δόση του Fycompa είναι κατάλληλη για εμένα;
 • Εάν χρειαστεί να πάρω τη μέγιστη συνιστώμενη δόση του Fycompa, αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών μου;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Fycompa, ανατρέξτε στο άρθρο επισκόπησης «Fycompa (perampanel)».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss