Κνησμώδες εξάνθημα μετά από ιό στομάχου: Είναι νοροϊός;

Ο νοροϊός συνήθως δεν προκαλεί εξάνθημα, αν και μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν κνίδωση. Ένα εξάνθημα που συνοδεύει τα στομαχικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνει διαφορετικό ιό του στομάχου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ο νοροϊός είναι ένας κοινός ιός που συνήθως επηρεάζει το γαστρεντερικό σας σύστημα (GI), προκαλώντας εμετό και διάρροια. Περνά γρήγορα από το σύστημά σας σε ώρες ή ημέρες και συνήθως δεν προκαλεί εξάνθημα.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο νοροϊός μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, αλλά αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα. Αλλά άλλες πεπτικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Είναι το εξάνθημα σύμπτωμα του νοροϊού;

Το εξάνθημα δεν είναι τυπικό σύμπτωμα του νοροϊού.

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τις κυψέλες με τον νοροϊό, αλλά σημειώνουν ότι η πάθηση είναι ασυνήθιστη και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

ΕΝΑ μελέτη από το 2008 παρουσίασε δύο περιπτώσεις κνίδωσης που σχετίζονται με νοροϊό σε ενήλικες.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη μοιράστηκε μια μελέτη περίπτωσης ενός παιδιού 2 ετών που εμφάνισε κνίδωση ενώ είχε νοροϊό. Οι κυψέλες ήταν σε όλο το σώμα του παιδιού και ήταν κόκκινες και φαγούρα. Μαζί με τις κυψέλες το παιδί είχε και διάρροιες και εμετούς. Η θεραπεία με αντιισταμινικά προκάλεσε την εξαφάνιση των κυψελών μετά από λίγες ώρες.

Οι κνίδωση γενικά υποχωρούν από μόνες τους ή μετά τη λήψη αντιισταμινικού. Συχνά διαρκούν μόνο λίγες ώρες. Οι κυψέλες που διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα μπορεί να οφείλονται σε ιό. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν οι κυψέλες σας δεν υποχωρήσουν από μόνες τους.

Διάρροια και εξάνθημα

Μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα από διάρροια, ένα κοινό σύμπτωμα νοροϊού. Μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματα διατηρώντας την περιοχή καθαρή, εφαρμόζοντας μια κρέμα φραγμού όπως βαζελίνη ή κρέμα υδροκορτιζόνης στο εξάνθημα και αποφεύγοντας να κάθεστε πολύ.

Το εξάνθημα από τη διάρροια μπορεί να είναι πιο συχνό σε παιδιά που φορούν πάνες. Μπορεί να παρατηρήσετε φλεγμονή και τρυφερό δέρμα στην περιοχή της πάνας εάν το παιδί σας έχει διάρροια από νοροϊό.

Για τη θεραπεία του εξανθήματος της πάνας:

 • Αλλάζετε συχνά την πάνα του παιδιού σας εάν έχει διάρροια.

 • Καθαρίστε απαλά την περιοχή της πάνας.
 • Εφαρμόστε μια κρέμα με οξείδιο ψευδαργύρου.

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν το παιδί σας έχει παρατεταμένη ή υπερβολική διάρροια, πυρετό, αίμα στα κόπρανα του ή πληγές στην περιοχή της πάνας.

Συμπτώματα νοροϊού

Ο Norovirus είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός GI. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο καθώς και μέσω της τροφής. Τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν συχνά νοροϊό και είναι πιο συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συμπτώματα νοροϊού μπορεί να περιλαμβάνει:

 • ναυτία
 • εμετός
 • διάρροια
 • πυρετός
 • κρυάδα
 • πονοκέφαλο

Μια σοβαρή παρενέργεια του νοροϊού είναι η αφυδάτωση. Αυτή μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση σε παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες καθώς και σε άτομα που είναι χρόνια άρρωστα ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που φροντίζετε αντιμετωπίζει αφυδάτωση για να εξασφαλίσετε έγκαιρη ιατρική φροντίδα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Μπορούν άλλα προβλήματα στο στομάχι να προκαλέσουν εξάνθημα;

Άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία μαζί με εξάνθημα. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας γενικός όρος για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα και προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα.

Κάποιες άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος μαζί με εξάνθημα περιλαμβάνουν:

 • κίρρωση
 • πέμπτη ασθένεια
 • Πορφύρα Henoch-Schönlein
 • Μαστοκυττάρωση

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω ένα εξάνθημα που σχετίζεται με τον νοροϊό;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κνίδωση από τον νοροϊό παίρνοντας ένα αντιισταμινικό χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), το οποίο θα ανακουφίσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κνίδωση πρέπει να φύγουν μετά από λίγες ώρες ή μέρες.

Εάν έχετε κνίδωση, προσπαθήστε να μην ξύσετε το προσβεβλημένο δέρμα. Κάντε δροσερά και χλιαρά (όχι ζεστά) μπάνια και ντους ενώ αντιμετωπίζετε κνίδωση.

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν έχετε παρατεταμένο εξάνθημα ή κνίδωση.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με τον νοροϊό.

Ποια είναι η περίοδος επώασης για τον νοροϊό;

Τα συμπτώματα από τον νοροϊό μπορούν να ξεκινήσουν από μέσα 12–48 ώρες της έκθεσης. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα για 1-3 ημέρες.

Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα από την έκθεση σε νοροϊό, μπορεί και πάλι να μπορείτε να το μεταδώσετε σε άλλους.

Μπορεί ένας ιός του στομάχου να προκαλέσει εξάνθημα στο πρόσωπό μου;

Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο με ιό του στομάχου μπορεί να είναι η πέμπτη ασθένεια. Αυτό συμβαίνει συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Εμφανίζεται συχνότερα από τα τέλη του χειμώνα έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα συμπτώματα της πέμπτης νόσου περιλαμβάνουν:

 • εξάνθημα στο πρόσωπο αλλά και αλλού στο σώμα
 • πυρετός
 • πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα
 • συμπτώματα κρυολογήματος
 • ναυτία
 • διάρροια
 • πόνος στις αρθρώσεις σε ενήλικες

Τα συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες είναι γενικά ήπια. Θα πρέπει να ανακάμψετε σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά εάν είστε έγκυος ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό.

Μπορεί η γαστρεντερίτιδα να προκαλέσει εξάνθημα;

Ο νοροϊός είναι μια αιτία γαστρεντερίτιδας, αλλά υπάρχουν και άλλες. Τα περισσότερα δεν προκαλούν εξάνθημα.

Τα κοινά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο και ήπιο πυρετό. Μπορεί επίσης να έχετε πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβεί εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ασυνήθιστο ο νοροϊός να προκαλεί εξάνθημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν κνίδωση που σχετίζεται με τον νοροϊό. Αυτό το σύμπτωμα πρέπει να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου ή με αντιισταμινικά.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξάνθημα από διάρροια, ένα κοινό σύμπτωμα του νοροϊού.

Ένα εξάνθημα μαζί με συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε μια άλλη πάθηση εκτός από τον νοροϊό. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν ανησυχείτε για δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από συμπτώματα νοροϊού.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss