Κατανόηση των Διαταραχών Προσωπικότητας στα παιδιά

Η διάγνωση διαταραχών προσωπικότητας στα παιδιά είναι αμφιλεγόμενη λόγω των φυσικών αναπτυξιακών αλλαγών στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, όταν τα δυσπροσαρμοστικά χαρακτηριστικά παραμένουν διάχυτα και επίμονα, μπορεί να υπάρχει διαταραχή προσωπικότητας.

Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι μακροχρόνια μοτίβα δυσπροσαρμοστικών, άκαμπτων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που αποκλίνουν σημαντικά από αυτά που πολλοί αποδέχονται ως πολιτισμικά πρότυπα. Τα χαρακτηριστικά στις διαταραχές προσωπικότητας παραμένουν σταθερά και σταθερά με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν έκπτωση σε κύριους τομείς λειτουργίας.

Οι επαγγελματίες υγείας τείνουν να αποδέχονται ότι οι διαταραχές προσωπικότητας συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Πριν από αυτά τα στάδια της ζωής, η προσωπικότητα και η αίσθηση της ταυτότητάς σας βρίσκονται σε μια κατάσταση ροής και εξέλιξης.

Αυτές οι φυσικές μεταβάσεις στην προσωπικότητα καθιστούν τη διάγνωση των διαταραχών προσωπικότητας στα παιδιά εξαιρετικά προκλητική — και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Μπορούν οι γιατροί να διαγνώσουν διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά;

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κλινικές οδηγίες στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR), οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν διαταραχές προσωπικότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Η μόνη εξαίρεση είναι η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, η οποία έχει απαίτηση ηλικίας άνω των 18 ετών.

Το DSM-5-TR υποδεικνύει ότι η διάγνωση της διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί είναι ασυνήθιστη, αλλά ο γιατρός μπορεί να τη δώσει εάν υπάρχουν δυσπροσαρμοστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας για τουλάχιστον ένα χρόνο και είναι επίμονα, διάχυτα και άσχετα με ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο ή άλλο κατάσταση ψυχικής υγείας.

Η διαμάχη

Παρά το επίδομα στις κατευθυντήριες γραμμές DSM-5-TR, η διάγνωση των διαταραχών προσωπικότητας στα παιδιά είναι αμφιλεγόμενη.

«Η διάγνωση μιας διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί είναι σαν να προσπαθείς να ορίσεις μια ιστορία που εκτυλίσσεται ακόμα, που συχνά γίνεται πιο ξεκάθαρη στα τελευταία κεφάλαια της εφηβείας ή της πρώιμης ενηλικίωσης», εξηγεί η Marina Kerlow, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Takoma Park, Maryland.

Λέει ότι οι διαταραχές προσωπικότητας είναι δύσκολο να διαγνωστούν στα παιδιά λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και της πιθανότητας αλλαγής των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Το DSM-5-TR σημειώνει, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά διαταραχών προσωπικότητας που φυσικά μειώνονται καθώς πλησιάζουν στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως ο ναρκισσισμός, αποτελούν μέρος της αναπτυξιακής μάθησης.

ΕΝΑ Διαχρονική μελέτη κοόρτης 2019 Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών της διαταραχής της προσωπικότητας μεταξύ των παιδιών της τρίτης, της έκτης και της ένατης τάξης διαπίστωσε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις διαταραχές προσωπικότητας μειώθηκαν φυσικά μεταξύ των παιδιών σε μια περίοδο 36 μηνών.

Παρά αυτές τις ανησυχίες σχετικά με τη σύγχυση της ανάπτυξης με μια διαταραχή προσωπικότητας, οι γραμμές παραμένουν θολές. Επειδή οι διαταραχές προσωπικότητας εμφανίζονται συχνά στην εφηβεία – το στάδιο της ζωής που συνδυάζει την ενηλικίωση με την παιδική ηλικία – ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι διαταραχές προσωπικότητας πρώιμης έναρξης ή παιδικής ηλικίας δεν αναγνωρίζονται καθόλου.

Ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά;

Λόγω της διαμάχης γύρω από τις διαταραχές της προσωπικότητας της παιδικής ηλικίας, η έρευνα είναι περιορισμένη και ο ακριβής επιπολασμός αυτών των καταστάσεων δεν είναι γνωστός.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στη Δανία του 2023 σε περισσότερα από 115.000 παιδιά και εφήβους βρήκε ότι οι πιο κοινές διαταραχές προσωπικότητας είναι:

 1. οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD)
 2. απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας
 3. σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας

Στην έρευνα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών αποτελούσαν το 3-6% των ατόμων με διαγνώσεις διαταραχής προσωπικότητας. Η πλειονότητα των διαγνώσεων ήταν σε συμμετέχοντες 15 ετών και άνω.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η BPD ταξινομείται ως διαταραχή προσωπικότητας ομάδας Β. Είναι μία από τις πολλές καταστάσεις που μοιράζονται χαρακτηριστικά ακανόνιστες, συναισθηματικές ή δραματικές συμπεριφορές.

Η BPD περιλαμβάνει μοτίβα αστάθειας στις σχέσεις, τη διάθεση και την εικόνα του εαυτού. Διαθέτει επίσης αξιοσημείωτη παρορμητικότητα σε πολλούς τομείς της ζωής.

Σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει διαταραχή προσωπικότητας

Η αναγνώριση μιας διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί είναι πρόκληση, ακόμη και για εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Τα παιδιά συνεχώς μαθαίνουν, μεγαλώνουν και προσαρμόζονται. Η πορεία ανάπτυξής τους μπορεί να περιλαμβάνει ασταθή συναισθήματα και παρορμητικές συμπεριφορές που δεν υποδηλώνουν απαραίτητα διαταραχή προσωπικότητας.

Η Kim Homan, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας από το Νάσβιλ του Τενεσί, λέει ότι ένα από τα πρώτα πιθανά σημάδια διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί είναι τα χρόνια, διάχυτα πρότυπα συμπεριφοράς που διαφέρουν σημαντικά από αυτά των συνομηλίκων του.

«Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακραίες εναλλαγές διάθεσης, έντονες και ασταθείς σχέσεις, επίμονες δυσκολίες στο σχολείο ή με συνομηλίκους, παρορμητική συμπεριφορά και μια έντονη ασυνέπεια μεταξύ των πράξεών τους και των προσδοκιών της κοινωνίας», λέει.

Επιπλέον, ο Homan εξηγεί ότι οι διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες λόγω της συνεχιζόμενης αναπτυξιακής τους διαδικασίας.

«Για παράδειγμα», λέει, «ενώ ένας ενήλικας με διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα πρότυπα ασταθών σχέσεων και αυτοεικόνας, ένα παιδί μπορεί να εμφανίζει αυτά τα μοτίβα κυρίως στις αλληλεπιδράσεις του με την οικογένεια και τους συνομηλίκους του».

Συμπτώματα οριακής διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την BPD είναι τα ίδια για παιδιά και ενήλικες. Η BPD συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως:

 • έντονος φόβος εγκατάλειψης
 • συχνά αισθήματα κενού
 • μια αποστροφή στο να μείνεις μόνος
 • συναισθηματική αστάθεια και ακατάλληλος θυμός
 • παρορμητικότητα
 • επικίνδυνη συμπεριφορά
 • πράξεις αυτοτραυματισμού
 • μια παραμορφωμένη αίσθηση του εαυτού

Αυτά τα συμπτώματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εμπειρίες ενηλίκων από BPD, ωστόσο. Η έρευνα για τα συμπτώματα της BPD στα παιδιά είναι ένας αναδυόμενος τομέας μελέτης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, οι προγνωστικοί παράγοντες της BPD σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

 • επιθετικότητα, ιδιαίτερα σε στενές σχέσεις
 • παρορμητικότητα
 • συναισθηματική αστάθεια
 • τάση προς αρνητικά συναισθήματα
 • περιορισμένο συναισθηματικό έλεγχο ως απάντηση στην κακομεταχείριση
 • την παρουσία άλλων ψυχολογικών καταστάσεων, όπως:
  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • διάσταση
  • αυτοτραυματισμός
  • διαταραχή χρήσης ουσιών
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας
  • αντιθετική προκλητική διαταραχή
  • διαταραχή συμπεριφοράς

Θεραπεία για διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν κυρίως τις διαταραχές προσωπικότητας σε παιδιά και ενήλικες με ψυχοθεραπεία, γνωστή και ως θεραπεία ομιλίας. Τα πιο κοινά πλαίσια περιλαμβάνουν:

 • γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
 • διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία

Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναδιαρθρώσουν τα μη χρήσιμα πρότυπα προσωπικότητάς τους, ενώ μαθαίνουν πώς να προσέχουν τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν τη συναισθηματική τους αντιδραστικότητα.

Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να επωφεληθούν από φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως ανησυχία ή παρορμητικότητα.

Η κατώτατη γραμμή

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά, αν και πολλοί στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης το θεωρούν αμφιλεγόμενο. Οι πραγματικές διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά είναι σπάνιες.

Τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται και πολλά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με διαταραχές προσωπικότητας βελτιώνονται φυσικά με την ηλικία.

Όταν ένα παιδί ζει με μια διαταραχή προσωπικότητας, οι συμπεριφορές του συχνά διαφέρουν σημαντικά από αυτές των συνομηλίκων του και τα χαρακτηριστικά του είναι συνεπή και διάχυτα.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει μια διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας σε ένα παιδί όταν υπάρχουν δυσπροσαρμοστικά πρότυπα προσωπικότητας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss