Κατανόηση του Μεταστατικού Θηλώδους Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι όταν ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματός σας, όπως τα οστά ή οι πνεύμονές σας.

Ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, που ονομάζεται επίσης μεταστατικό θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τον καρκίνο που περιορίζεται στον θυρεοειδή αδένα ή στον περιβάλλοντα ιστό.

Η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μέρος ή ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία τους περισσότερους ανθρώπους με πρώιμο στάδιο θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.

Τα άτομα με μεταστατικό θηλώδη καρκίνο συχνά χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία, όπως ακτινοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου θεραπείας και των προοπτικών του.

Τι είναι ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς. Αποτελεί περίπου 80–85% των περιπτώσεων. Πήρε το όνομά του από την εμφάνιση προεξοχών που μοιάζουν με δάχτυλα που ονομάζονται θηλές που προέρχονται από καρκινικά κύτταρα.

Κατά τη στιγμή της διάγνωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη νόσο που περιέχεται στον θυρεοειδή αδένα ή στον περιβάλλοντα ιστό.

Μόνο για 2,1% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαγνώστηκαν από το 2011-2020 είχαν μεταστατική νόσο τη στιγμή της διάγνωσης.

Οι «μεταστατικοί» καρκίνοι είναι εκείνοι που εξαπλώνονται πέρα ​​από το αρχικό όργανο σε απομακρυσμένους ιστούς μέσω του αίματος ή των λεμφικών συστημάτων. Οι νέες θέσεις καρκίνου ονομάζονται μεταστάσεις.

ο Το συνηθέστερο οι θέσεις των μεταστάσεων του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι οι:

 • πνεύμονες
 • οστά, όπως:
  • στέρνο
  • λεκάνη
  • σπόνδυλοι
  • μηριαίο οστό
  • παϊδάκια

Είναι ιάσιμος ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους θηλώδεις καρκίνους που δεν έχουν εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Ωστόσο, έχει περισσότερες πιθανότητες ίασης από τους περισσότερους άλλους τύπους μεταστατικού καρκίνου.

Τα άτομα με μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους περίπου 75% τόσο συχνά όσο ένα άτομο χωρίς καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι στάδιο καρκίνου είναι ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς ονομάζεται επίσης θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς σταδίου 4 ή σταδίου IV.

Το “Στάδιο 4” προέρχεται από την Αμερικανική Κοινή Επιτροπή Καρκίνου (AJCC). Σύστημα TNMπου σταδιοποιεί τον καρκίνο με βάση τρεις παράγοντες:

 • Τ: το μέγεθος του όγκου
 • N: τον αριθμό των κοντινών λεμφαδένων στους οποίους έχει εξαπλωθεί
 • Μ: μετάσταση, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα

Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς κατά στάδιο

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς ποικίλλει ανά στάδιο χρησιμοποιώντας το AJCC’s Σύστημα TNM:

 • Στάδιο 1: Ο καρκίνος περιέχεται στον θυρεοειδή αδένα ή στους γύρω λεμφαδένες σε ένα άτομο ηλικίας κάτω των 55 ετών.
 • Στάδιο 2: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες ή απομακρυσμένους ιστούς σε ένα άτομο μικρότερο των 55 ετών.
 • Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί εκτενώς πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα και έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες σε ένα άτομο ηλικίας άνω των 55 ετών, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένους ιστούς.
 • Στάδιο 4: Αυτό το στάδιο είναι μόνο για άτομα άνω των 55 ετών. Σε αυτό το στάδιο, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένους ιστούς εντός ή εκτενώς πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα προς τη σπονδυλική στήλη ή τα κύρια αιμοφόρα αγγεία.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς αντιμετωπίζεται ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής αδένας σας απαιτεί ένα απαραίτητο μέταλλο που ονομάζεται ιώδιο για τη δημιουργία θυρεοειδικής ορμόνης. Το εάν τα θηλώδη καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς προσλαμβάνουν ιώδιο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

Οι μεταστατικοί θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς που προσλαμβάνουν ιώδιο είναι αντιμετωπίζεται με:

 • ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία είναι η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σας
 • θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, όταν το ραδιενεργό ιώδιο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

 • ορμονοθεραπεία για την πρόληψη της παραγωγής θυρεοειδοτρόπου ορμόνης

Οι μεταστατικοί θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς που δεν προσλαμβάνουν ιώδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

 • ολική θυρεοειδεκτομή
 • ορμονοθεραπεία
 • στοχευμένη θεραπεία με αναστολείς κινάσης τυροσίνης
 • χειρουργική επέμβαση για μεταστάσεις
 • ακτινοθεραπεία με εξωτερική δέσμη
 • κλινικές δοκιμές θεραπειών που περιλαμβάνουν:
  • χημειοθεραπεία
  • στοχευμένη θεραπεία
  • ανοσοθεραπεία

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ποιες είναι οι προοπτικές για κάποιον με μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά ένα 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για να μετρήσουν το ποσοστό επιβίωσης ενός καρκίνου. Αυτό το στατιστικό είναι ένα μέτρο για το πόσοι άνθρωποι με καρκίνο είναι ζωντανοί 5 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με άτομα χωρίς καρκίνο.

Ακολουθεί μια ματιά στον 5χρονο συγγενή ρυθμός επιβίωσης για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2012 έως το 2018:

Στάδιο Σχετικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών
εντοπισμένο (περιέχεται στον θυρεοειδή) μεγαλύτερο από 99,5%
περιφερειακό (περιέχεται σε κοντινούς ιστούς) 99%
απόμακρος (μεταστατικός) 74%
όλα τα στάδια μεγαλύτερο από 99,5%

Σε ένα Μελέτη 2021οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1975 έως το 2016 είχαν χειρότερη επιβίωση εάν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε πολλά όργανα ή στον εγκέφαλο.

Τα άτομα κάτω των 40 ετών με καρκίνο του θυρεοειδούς τείνουν να έχουν καλύτερη προοπτική.

Ο μεταστατικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τον καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματός σας. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει καλύτερη προοπτική από πολλούς άλλους τύπους καρκίνου.

Η θεραπεία για τον μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σας. Μπορεί επίσης να λάβετε πρόσθετες θεραπείες, όπως θεραπεία με ραδιενεργό θυρεοειδή ή στοχευμένη θεραπεία.

Η λήψη θεραπείας το συντομότερο δυνατό μπορεί να βελτιώσει την προοπτική σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss