Κατανόηση Τι προκαλεί το TMJ;

Η ακριβής αιτία των διαταραχών της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Ορισμένες περιπτώσεις ξεκινούν μετά από τραυματισμό, ενώ άλλες μπορεί να έχουν περισσότερο να κάνουν με ένα μείγμα δομής της άρθρωσης, γενετικής και στρες.

άτομο με πόνο στην TMJ που αναζητά την αιτία
South_agency/Getty Images

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, που αναφέρονται επίσης ως TMJ ή TMD, επηρεάζουν την κίνηση της γνάθου. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κλικ ή σκάσιμο της γνάθου, πόνο στη γνάθο ή πονοκέφαλο ή πρόβλημα στο άνοιγμα του στόματος. Το TMJ συνήθως δεν θεωρείται σοβαρό και μπορεί ακόμη και να επουλωθεί από μόνο του με την πάροδο του χρόνου.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το TMJ, τι το προκαλεί και ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτήν την πάθηση.

Μάθετε περισσότερα για τις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Τι προκαλεί TMJ;

Τον περισσότερο καιρό, η αιτία του TMJ δεν εντοπίζεται εύκολα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά χωρίς σαφή λόγο.

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη TMJ. Ερευνητές πείτε ότι ο τραυματισμός της γνάθου ή της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι ένας από τους πιο πιθανές αιτίες. Από εκεί και πέρα, το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου (γενετική), το ψυχολογικό στρες, ακόμη και η δομή της γνάθου μπορεί να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξή του.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει, ερευνητές μην πιστεύετε ότι ένα κακό δάγκωμα ή τα σιδεράκια προκαλούν TMJ.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για TMJ;

Μέχρι και 70% ατόμων μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα TMJ. Είπαμε, μόνο μεταξύ 5% και 12% ατόμων που αναζητούν ιατρική φροντίδα για τα συμπτώματά τους.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για TMJ περιλαμβάνουν την ύπαρξη μεταξύ 20 έως 40 ετών ηλικιωμένος και θηλυκός. Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας TMJ.

Μπορείτε να αποτρέψετε το TMJ;

Δεν μπορείτε απαραίτητα να αποτρέψετε το TMJ. Η αιτία του είναι άγνωστη σε Πολλά Ανθρωποι. Για άλλους, μπορεί να προκύψει από έναν απροσδόκητο τραυματισμό. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας τεντώνοντας τους μύες της γνάθου, δοκιμάζοντας φυσικοθεραπεία και μειώνοντας το επίπεδο άγχους σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με βρουξισμό, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για να λάβετε στοματικό προστατευτικό ή μυοχαλαρωτικά για να αποτρέψετε το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που έχουν TMJ;

Οι προοπτικές για το TMJ είναι καλές μεταξύ τους 50% και 90% των ανθρώπων. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία μέχρι 40% των ανθρώπων. Ακόμη και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να ανταποκρίνονται καλά σε συντηρητική θεραπεία, όπως διατάσεις, δίαιτα με μαλακές τροφές και ξεκούραση.

Τι κάνει το TMJ χειρότερο;

Υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν το TMJ σας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, αποφύγετε να κάνετε τα ακόλουθα:

 • τσίχλες, μαρκαδόρους ή άλλα αντικείμενα
 • δαγκώνοντας φαγητό με τα μπροστινά δόντια
 • χασμουρητό με το στόμα ορθάνοιχτο
 • δαγκώνοντας τα νύχια σου
 • σφίγγοντας το σαγόνι σας εκτός αν τρώτε
 • τρίξιμο των δοντιών σας

Το TMJ προκαλείται από στρες;

Το TMJ δεν προκαλείται άμεσα από το άγχος, αλλά μπορεί να προκύψει από το τέντωμα της γνάθου, το τρίξιμο των δοντιών σας ή άλλες ενέργειες που σχετίζονται με το άγχος σας. Σαν άποτέλεσμα, ειδικοί μοιραστείτε ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και ακόμη και η επίσκεψη σε ψυχολόγο για την αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας.

Μπορεί το TMJ να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας;

Με την πάροδο του χρόνου, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν επιδεινωμένα συμπτώματα με το TMJ τους. Μπορεί να έχουν πρόβλημα στο φαγητό, στην ομιλία ή στο χασμουρητό. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν πόνο στον αυχένα και την πλάτη ή μούδιασμα/μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα.

Άλλες επιπλοκές μπορεί να σχετίζονται με τον αρχικό τραυματισμό που προκάλεσε το TMJ ή απλώς να προκύψουν από τη φθορά της γνάθου.

Στην TMJ που προκαλείται από βρουξισμό, οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στα δόντια, πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου.

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να ζήσετε με TMJ;

Και πάλι, οι περισσότερες περιπτώσεις TMJ βελτιώνονται χωρίς ιατρική θεραπεία. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να νιώσετε καλύτερα. Εάν η κατάστασή σας δεν βελτιωθεί ή παρατηρήσετε νέα συμπτώματα, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Τρόποι αντιμετώπισης:

 • Δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια δίαιτα μαλακών τροφών, όπως smoothies, σούπες και ζυμαρικά.
 • Πάρτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
 • Χρησιμοποιήστε παγοκύστες ή μια ζεστή κομπρέσα για να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας.
 • Κάντε απαλό μασάζ στους μύες γύρω από τη γνάθο.
 • Εργαστείτε στη διαχείριση του στρες, όπως η γιόγκα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι μόνιμο το TMJ;

Εξαρτάται από το άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χρόνια ή αυστηρός TMJ, σπανίως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να το θεραπεύσουν με μείωση του στρες, φυσικοθεραπεία ή άλλα συντηρητικά μέτρα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της TMJ;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή οίδημα στην άρθρωση της γνάθου μαζί με ακαμψία ή περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης. Το κλικ, το σκάσιμο και η αλλαγή στο δάγκωμα είναι επίσης κοινός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν ζάλη, εμβοές ή δυσκολία στην ακοή.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό για TMJ;

Εάν τα συμπτώματά σας γίνουν σοβαρά ή αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Και πάλι, τα περισσότερα άτομα με TMJ μπορεί να βελτιωθούν χωρίς θεραπεία, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συνταγές και άλλες ιατρικές ή κατ’ οίκον θεραπείες για βοήθεια.

Πάρε μακριά

Το TMJ είναι α κοινός κατάσταση, ωστόσο σχετικά λίγοι άνθρωποι αναζητούν ιατρική φροντίδα για τα συμπτώματά τους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πράγματα όπως χειρουργική επέμβαση ή εμφυτεύματα TMJ. ο Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας εξηγεί, ωστόσο, ότι τα ακραία μέτρα δεν είναι συχνά απαραίτητα ή χρήσιμα εκτός εάν υπάρχει σημαντική βλάβη στη γνάθο.

Η ανακούφιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση πιο μαλακών τροφών, η μείωση του στρες και η λήψη OTC φαρμάκων για τον πόνο.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss