Κατανόηση της σχέσης μεταξύ ADHD και παχυσαρκίας

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και η παχυσαρκία μοιράζονται αλληλοεπικαλυπτόμενες γενετικές οδούς και κληρονομικούς παράγοντες, αλλά η εκτελεστική δυσλειτουργία, τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ και η ατομική ιδιοσυγκρασία μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές είναι καταστάσεις που προκύπτουν από διαταραχή κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορεί να έχουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων με την επικοινωνία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη μάθηση, που συχνά επιμένουν και στην ενήλικη ζωή.

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές που διαγιγνώσκονται στην παιδική ηλικία. Παρουσιάζει συμπτώματα υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας και απροσεξίας.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν συνυπάρχουσες (συννοσηρές) καταστάσεις, οι οποίες είναι ξεχωριστές ανησυχίες για την υγεία που υπάρχουν ταυτόχρονα με τη ΔΕΠΥ. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι κοινές συννοσηρότητες της ΔΕΠΥ.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της παχυσαρκίας;

Η ΔΕΠΥ και η παχυσαρκία συνήθως συνυπάρχουν, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΠΥ δεν σας κάνει να κερδίσετε άμεσα επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε ΔΕΠΥ.

ΕΝΑ αφηγηματική ανασκόπηση από το 2019 σημειώνει ότι οι ενήλικες που ζουν με ΔΕΠΥ έχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας από τους ενήλικες που δεν έχουν ΔΕΠΥ και τα παιδιά που ζουν με ΔΕΠΥ έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας από τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ.

Συνολικά, η πιθανότητα παχυσαρκίας στη ΔΕΠΥ φαίνεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο σημαντική στην ενήλικη ζωή παρά στην παιδική ηλικία.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους στη ΔΕΠΥ

Η σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας μπορεί να περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση γενετικών οδών, κληρονομικών παραγόντων, προσωπικής ιδιοσυγκρασίας και αλλοιωμένης εκτελεστικής λειτουργίας.

Γενετική και κληρονομικότητα

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι μια γενετική επικάλυψη μεταξύ της ΔΕΠΥ και ενός υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν πίσω από αυτή τη συννοσηρότητα.

ΕΝΑ Μελέτη 2021Για παράδειγμα, βρήκε στοιχεία αμφίδρομης σχέσης μεταξύ της ΔΕΠΥ και των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία χαρακτηριστικών: Τα κοινά γενετικά μονοπάτια αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε πάθησης και ο υποτύπος του συμπτώματος δεν είχε καμία επίδραση στη συσχέτιση.

Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τον τύπο της ΔΕΠΥ, η ζωή με μια γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ μπορεί φυσικά να υποδηλώνει γενετική προδιάθεση για υψηλότερο ΔΜΣ και αντίστροφα.

Η ίδια μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ υψηλού μητρικού ΔΜΣ και αυξημένης πιθανότητας ΔΕΠΥ στα παιδιά, υποδηλώνοντας έναν κληρονομικό παράγοντα μεταξύ της ΔΕΠΥ και του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

Μια ανασκόπηση έρευνας του 2020 που εξέτασε κάτι περισσότερο από απλώς τη γενετική βρήκε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του υψηλού μητρικού ΔΜΣ και της ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ωστόσο, η σχέση πιθανότατα επηρεάστηκε από παράγοντες μέσα στη δυναμική της οικογένειας, όπως οι οικογενειακές διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Προσωπικό ταμπεραμέντο

Η «ιδιοσυγκρασία» είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει όλες τις εγγενείς ψυχολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις σας στον κόσμο γύρω σας. Είναι ένα μέρος της συνολικής διάθεσής σας ή των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τον τρόπο, τις προοπτικές και την κυρίαρχη φύση σας.

Σύμφωνα με α Μελέτη 2022 με 100 άτομα, ορισμένες διαστάσεις ιδιοσυγκρασίας στη ΔΕΠΥ μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να εμφανίσετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Για παράδειγμα, στην έρευνα, η υψηλή βαθμολογία στην αποφυγή βλάβης (φόβος αβεβαιότητας) και στην εξάρτηση από την ανταμοιβή (τάση να ανταποκρίνεται σε σήματα ανταμοιβής, όπως η κοινωνική έγκριση) συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα υπέρβαρου ή παχυσαρκίας στη ΔΕΠΥ.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα ευρήματα έχουν να κάνουν με το πώς χαρακτηριστικά όπως η εξάρτηση από ανταμοιβή μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές υπερφαγίας ή διαταραγμένης διατροφής στη ΔΕΠΥ.

Η εξάρτηση ανταμοιβής περιγράφει την εμπειρία της τροποποιημένης επεξεργασίας ανταμοιβής στη ΔΕΠΥ. Ίσως είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε άμεση ικανοποίηση, για παράδειγμα, ή μπορεί να έλκεστε προς άμεσες, μικρότερες ανταμοιβές λόγω καθυστερημένων κινήτρων όταν ζείτε με ΔΕΠΥ.

Τροποποιημένη εκτελεστική λειτουργία

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει μέρη του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνα για την εκτελεστική λειτουργία, τα οποία είναι οι βασικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μνήμη, τη μάθηση, τη γνωστική ευελιξία και τη συναισθηματική ρύθμιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ παρουσιάζουν προκλήσεις με την προσοχή, την παρορμητικότητα και τη ρύθμιση της συμπεριφοράς.

ΕΝΑ κριτική 2019 υποδεικνύει ότι ορισμένα ελλείμματα στην εκτελεστική λειτουργία μπορεί να συμβάλουν σε υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Στη ΔΕΠΥ, η αλλοιωμένη εκτελεστική λειτουργία μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο ΔΜΣ, όπως:

 • διαταραγμένη διατροφή, όπως διαταραχή υπερφαγίας
 • παραλείποντας το πρωινό
 • σνακ αργά το βράδυ
 • χαμηλή σωματική δραστηριότητα
 • διαταραγμένες ή ακανόνιστες συνήθειες ύπνου

Σύμφωνα με την κριτική 2019η σχέση μεταξύ εκτελεστικής λειτουργίας και παχυσαρκίας μπορεί επίσης να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: Η χρόνια φλεγμονή από την παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει την εκτελεστική λειτουργία, οδηγώντας σε συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες μεγάλης κλίμακας για τη διερεύνηση αυτής της θεωρίας.

Φάρμακα για τη ΔΕΠΥ

Πολλά φάρμακα έχουν παρενέργειες που σχετίζονται με το βάρος. Τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ δεν αποτελούν εξαίρεση.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 διαπιστώθηκε ότι τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά και οι άλφα-αγωνιστές που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ΔΕΠΥ συνέβαλαν όλα στην αύξηση βάρους για μια περίοδο 3 ετών.

Τα διεγερτικά, τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη ΔΕΠ-Υ, συσχετίστηκαν με την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ και της αύξησης βάρους παραμένει ασαφής.

Παλαιότερες έρευνες, όπως μια μελέτη του 2014, υποδηλώνουν ότι η λήψη διεγερτικών φαρμάκων σχετίζεται με υψηλότερο ΔΜΣ αργότερα στη ζωή, σε σύγκριση με το ιστορικό λήψης διεγερτικών ή την ύπαρξη ΔΕΠΥ.

Συμβουλές για τη διαχείριση βάρους για άτομα με ΔΕΠΥ

Δεν αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ζουν με ΔΕΠΥ υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Εάν έχετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία και ΔΕΠΥ, οι παρακάτω προσεγγίσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας:

 • Κάντε καθολικές αλλαγές στον τρόπο ζωής: Ορισμένες στρατηγικές τρόπου ζωής αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας — για όλους. Η προσαρμογή των συνηθειών διατροφής, άσκησης, ύπνου και χρήσης ουσιών μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του βάρους.
 • Εργαστείτε με τις διατροφικές σας συνήθειες: Προετοιμαστείτε για την επιτυχία δουλεύοντας με τις διατροφικές σας συνήθειες και όχι ενάντια σε αυτές και προσπαθώντας να επιβάλλετε μια σημαντική αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν σας αρέσει το σνακ αργά το βράδυ, ενσωματώστε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα επεξεργασμένα σνακ.
 • Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους: Εάν η απώλεια βάρους είναι στόχος, μπορεί να πάρει χρόνο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για άτομα με ΔΕΠΥ. Ο καθορισμός μικρών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο. Για παράδειγμα, αντί να προσπαθείτε να προγραμματίσετε γεύματα μιας εβδομάδας, ξεκινήστε δημιουργώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα.
 • Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία: Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα απλή. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ή διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι εξισορροπείτε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και θερμίδων. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία προσθέτει επίσης ένα επίπεδο υπευθυνότητας στις προσπάθειές σας.
 • Λάβετε υποστήριξη: Το κίνητρο είναι σημαντικό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ΔΕΠΥ αγωνίζονται να παραμείνουν παρακινημένοι. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ή ομάδες συνομηλίκων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπνευστείτε από την επιτυχία άλλων σε παρόμοιες καταστάσεις.
 • Αναζητήστε θεραπεία ΔΕΠΥ: Ενώ η σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και παχυσαρκίας μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με την κοινή γενετική, η θεραπεία της ΔΕΠΥ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.
 • Συνεχίστε με τις επισκέψεις σε γιατρό: Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας, η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε αιτίες λήψης φαρμάκων ή υποκείμενες καταστάσεις, όπως μια διαταραχή ύπνου, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους στη ΔΕΠΥ.

Συμπέρασμα

Το να ζείτε με ΔΕΠΥ μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να εμφανίσετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνδέονται μέσω παραγόντων όπως η γενετική και η εκτελεστική δυσλειτουργία.

Η πραγματοποίηση καθολικών αλλαγών στον τρόπο ζωής και ο καθορισμός εφικτών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας όταν ζείτε με ΔΕΠΥ. Η συνεργασία με επαγγελματίες διαιτολόγους, προπονητές φυσικής κατάστασης και ειδικούς ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στο σωστό δρόμο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss