Καρκίνος του παχέος εντέρου: κόπρανα, κινήσεις του εντέρου και άλλα συμπτώματα

Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, ειδικά στα πρώιμα στάδια του, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, αίμα στα κόπρανα σας και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται κακοήθη κύτταρα στο παχύ έντερο σας, γνωστό και ως παχύ έντερο. Μερικές φορές, οι καρκίνοι του παχέος εντέρου – που επηρεάζουν τόσο το παχύ έντερο όσο και το ορθό – ονομάζονται επίσης καρκίνος του παχέος εντέρου.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού;

Οι καρκίνοι ονομάζονται από τη θέση του σώματος όπου αναπτύσσονται για πρώτη φορά.

Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι κακοήθειες στο κόλον και το ορθό. Ο καρκίνος του πρωκτού επηρεάζει τον πρωκτό, ο οποίος είναι το χαμηλότερο τμήμα του γαστρεντερικού σας συστήματος (GI). Για αναφορά, το ορθό σας είναι το σημείο σύνδεσης μεταξύ του παχέος εντέρου και του πρωκτού σας.

Περίπου το 20% των ατόμων με καρκίνο του πρωκτού μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Αλλά εάν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από εκείνα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η πρωκτική αιμορραγία είναι δυνατή, αλλά άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή κνησμό στον πρωκτό, δυσκοιλιότητα και πρήξιμο των λεμφαδένων κοντά στη βουβωνική χώρα σας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς φαίνονται και πώς είναι τα κόπρανα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κόπρανα σας, ειδικά στην εμφάνισή τους. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα κόπρανα σας είναι πιο στενά από το κανονικό και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα περάσετε.

Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το αίμα στα κόπρανα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σκαμνί να φαίνεται σκούρο καφέ ή μαύρο. Αντί να βλέπετε αίμα στην εξωτερική πλευρά των κοπράνων, μπορεί να δείτε αποχρωματισμό σε όλη τη διάρκεια των κοπράνων σας.

Σε ποιο στάδιο αιμορραγεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Τα αιματηρά κόπρανα από καρκίνο του παχέος εντέρου οφείλονται σε συσσώρευση αίματος στο πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να παρατηρήσετε πιο σκούρα κόπρανα που περιέχουν αίμα, και μπορεί επίσης αρχίστε να βιώνετε αναιμία λόγω απώλειας αίματος. Αναιμία είναι όταν έχετε έλλειμμα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλέσει αιμορραγία στην αρχή. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ορθό σας, ωστόσο, εσείς μπορεί να παρατηρήσει έντονο κόκκινο αίμα μετά από κένωση, καθώς και αίμα που καλύπτει το εξωτερικό των κοπράνων σας.

Πώς επηρεάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου τις κινήσεις του εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να αλλάξει τις συνήθειες και τις κινήσεις του εντέρου σας. Αντί να έχετε περιστασιακά χαλαρά ή σκληρά κόπρανα, μπορεί να αντιμετωπίσετε τέτοιες αλλαγές που διαρκεί περισσότερο από μερικές συνεχόμενες ημέρες.

Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

 • διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • την ικανότητα να αδειάζετε τελείως το έντερο σας

Άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κοιλιακό άλγος ή κράμπες
 • αδυναμία
 • κούραση
 • ακούσια απώλεια βάρους
 • φούσκωμα
 • αέριο
 • ναυτία
 • εμετός

Σε μεταγενέστερα στάδια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εξαπλωθεί στο συκώτι σας. Εάν συμβαίνει αυτό, εσείς μπορεί να βιώσουν συμπτώματα ίκτερου, όπως κιτρίνισμα του λευκού των ματιών ή του δέρματός σας.

Ποιος είναι πιθανό να νοσήσει από καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η ηλικία είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η πιθανότητα αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Για το λόγο αυτό, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περίπου στην ηλικία των 45 ετών.

Ωστόσο, μπορεί να δικαιολογούνται προγενέστεροι έλεγχοι εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό:

 • καρκίνο του παχέος εντέρου
 • καλοήθεις πολύποδες του παχέος εντέρου
 • καρκίνους του μαστού, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
 • υπέρβαρο ή παχυσαρκία

Βέβαιος παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων:

 • τρώγοντας μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες αλλά υψηλή σε λιπαρά
 • δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά
 • ζουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής
 • πινοντας αλκοολ
 • κάπνισμα

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Όταν οι γιατροί τους εντοπίζουν έγκαιρα, έως και το 90% των καρκίνων του παχέος εντέρου είναι ιάσιμοι. Στην πραγματικότητα, ένας γιατρός μπορεί να ανακαλύψει καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω μιας τακτικής εξέτασης προσυμπτωματικού ελέγχου πριν καν προκαλέσει συμπτώματα.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για διάγνωση εάν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Αν και αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με άλλα ζητήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το IBD, ένας γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εάν έχετε ήδη λάβει διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι ακόμα σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν επιδεινώνονται. Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου τείνουν να αναπτύσσονται μόλις εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Πώς αντιμετωπίζονται τα γαστρεντερικά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα του γαστρεντερικού σωλήνα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η θεραπεία θα συνίσταται στη στόχευση του ίδιου του καρκίνου.

Η ακριβής θεραπεία εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο καρκίνος και αν εξαπλώνεται στο ορθό, στους λεμφαδένες ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Δυνατόν θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνω:

 • χημειοθεραπεία
 • ανοσοθεραπεία
 • ακτινοθεραπεία
 • στοχευμένη θεραπεία
 • αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων
 • κρυοχειρουργική
 • χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι η Το συνηθέστερο επιλογή για όλα τα στάδια καρκίνου του παχέος εντέρου

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πάρε μακριά

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά στο παχύ έντερο σας. Συχνά δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα μέχρι να εξαπλωθεί σε κοντινές περιοχές, όπως το ορθό.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για να αποκλείσετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο έντερο ή αίματος στα κόπρανα σας. Όσο νωρίτερα ένας γιατρός αρχίσει να θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τόσο καλύτερη είναι η συνολική προοπτική σας.

Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για την ανίχνευση πιθανού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss