Θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο: Ένας πλήρης οδηγός

Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμάκων όπως στατίνες ή β-αναστολείς για την πρόληψη επιπλοκών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Η στεφανιαία νόσος (CAD) αναπτύσσεται όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς σας. Ονομάζεται επίσης στεφανιαία νόσος, οι ειδικοί θεωρούν το CAD το Το συνηθέστερο καρδιακή πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Για τη θεραπεία της ΣΝ, ένας γιατρός πιθανότατα θα συστήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθεί μια σύνοψη των πιο κοινών επιλογών θεραπείας για CAD.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσουν στη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου

Όταν συνδυάζονται με φάρμακα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη επιπλοκών από ΣΝ. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει το ακόλουθο:

 • Κόψτε το κάπνισμα εάν καπνίζετε.
 • Τρώτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.
 • Κάντε τακτική σωματική δραστηριότητα.
 • Επιτύχετε ή διατηρήστε ένα μέτριο βάρος.
 • Κοιμηθείτε αρκετά κάθε βράδυ.
 • Διαχειριστείτε το άγχος.

Φάρμακα για στεφανιαία νόσο

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα φάρμακα για να βοηθήσει στη θεραπεία της ΣΝ. Αυτά αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιδεινώσουν τη ΣΝ, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ή προβλήματα καρδιακού παλμού. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το CAD.

Αραιωτικά αίματος

Τα αραιωτικά του αίματος, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό στο μέλλον. Ενώ είναι αποτελεσματικά, τα αραιωτικά αίματος μπορεί επίσης να έχουν την πιθανότητα υπερβολικής αιμορραγίας.

Στατίνες

Οι γιατροί συνταγογραφούν στατίνες για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Οι στατίνες μπορούν επίσης να μειώσουν τον ρυθμό συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας και να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικής καρδιακής προσβολής.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει στατίνες εάν έχετε τελειώσει ηλικία 40 και έχουν παράγοντες κινδύνου για CAD.

Οι στατίνες είναι γνωστό ότι προκαλούν παρενέργειες, επομένως ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς τύπους προτού βρείτε την πιο ανεκτή στατίνη για εσάς. Μερικές από αυτές τις παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • πόνος ή πόνος στους μύες
 • ζάλη
 • πονοκεφάλους
 • αδυναμία
 • πεπτική διαταραχή
 • προβλήματα ύπνου

Βήτα-αναστολείς

Οι β-αναστολείς μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, ασκώντας λιγότερη πίεση στην καρδιά σας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί ιδανική αρτηριακή πίεση 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή χαμηλότερα.

Οι β-αναστολείς βοηθούν επίσης μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη ζήτηση οξυγόνου της καρδιάς σας.

Πιθανές παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και γαστρεντερικά προβλήματα.

Νιτρικά

Εάν εμφανίσετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) που σχετίζεται με ΣΝ, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει νιτρικά άλατα. Γνωστά και ως αγγειοδιασταλτικά, αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου στο στήθος διευρύνοντας τις αρτηρίες στην καρδιά σας.

Λόγω των αγγειοδιασταλτικών τους επιδράσεων, τα νιτρικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως έξαψη του δέρματος, πονοκεφάλους και ζάλη.

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ).

Όπως και οι β-αναστολείς, οι αναστολείς ΜΕΑ μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Μπλοκάρουν τις ορμόνες της αγγειοτενσίνης-2 που μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, βήχα και προβλήματα στα νεφρά.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου

Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (CCB) μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή για την υπέρταση. Αυτά τα φάρμακα δρουν χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να διευρυνθούν. Τα CCB που συνταγογραφούν οι γιατροί για τη θεραπεία της ΣΝ και του στεφανιαίου σπασμού περιλαμβάνουν:

 • νιφεδιπίνη
 • βεραπαμίλη
 • διλτιαζέμη

Όπως τα νιτρικά άλατα, τα CCBs μπορεί να προκαλέσουν ήπιο ερεθισμό του δέρματος και πονοκεφάλους.

Ιατρικές διαδικασίες για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Σε περιπτώσεις CAD όπου η συσσώρευση πλάκας έχει μπλοκάρει τις αρτηρίες σας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει τις ακόλουθες διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι το αίμα μπορεί να ρέει στην καρδιά σας. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα λοιμώξεων, αιμορραγίας και άλλων επιπλοκών.

Διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI)

Ονομάζεται επίσης καρδιακή αγγειοπλαστική, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει PCI για να βοηθήσει στην αφαίρεση της πλάκας και στο άνοιγμα των αρτηριών σας για τη μείωση των συμπτωμάτων της στηθάγχης. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ένα στεντ για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικής αρτηριακής στένωσης.

Ενώ η PCI μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της CAD, αυτό δεν αποτρέπει άμεσα ορισμένες από τις επιπλοκές του, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (CABG)

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση CABG ή καρδιακή παράκαμψη, εάν έχετε φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά σας. Οι γιατροί συνήθως το επιφυλάσσουν για αυτό μόνο σοβαρή CAD.

Κατά τη διάρκεια της CABG, ένας χειρουργός δημιουργεί ένα bypass στην καρδιά με υγιείς αρτηρίες και φλέβες. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Στεφανιαία ενδαρτηρεκτομή

Οι γιατροί συνιστούν συγκεκριμένα στεφανιαία ενδαρτηρεκτομή για άτομα με ΣΝ που έχουν επίσης σοβαρή στηθάγχη που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας χειρουργός ξύνει τη συσσώρευση πλάκας από τις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να γίνει μαζί με το CABG.

Μεταμόσχευση καρδιάς

Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι η πιο προηγμένη χειρουργική επιλογή για ΣΝ. Περιλαμβάνει μια ολική αντικατάσταση της καρδιάς σας με μια από έναν υγιή δότη.

Οι γιατροί επιφυλάσσουν αυτή τη διαδικασία για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ΣΝ όταν η καρδιά έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Εναλλακτικές θεραπείες για στεφανιαία νόσο

Ενώ ένα μελέτη 2020 διαπιστώθηκε ότι η χρήση εναλλακτικών θεραπειών ήταν συνηθισμένη σε άτομα με ΣΝ, ενώ λείπει η κλινική έρευνα που να υποστηρίζει συγκεκριμένες θεραπείες. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν πάρετε οποιεσδήποτε βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικά συμπληρώματα, όπως:

 • βιταμίνες Β
 • συμπληρώματα ιχθυελαίου
 • φυλλικό οξύ
 • μαγνήσιο
 • τριγωνάκι

Δεδομένης της έλλειψης έρευνας που να υποστηρίζει εναλλακτικές θεραπείες, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα σχέδιο θεραπείας που βασίζεται σε καθιερωμένες ιατρικές οδηγίες.

Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΣΝ, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε αλλαγές για την υγεία της καρδιάς, όπως:

 • ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης
 • τρώγοντας μια δίαιτα που επικεντρώνεται σε ολόκληρα τρόφιμα
 • διαχείριση του άγχους
 • διατήρηση ενός μέτριου βάρους

Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός ή η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της καρδιακής πάθησης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (κατανάλωση πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Εάν πίνετε, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με το πόσο είναι ασφαλές για εσάς.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην πρόληψη της ΣΝ με τη θεραπεία και τη διαχείριση τυχόν υποκείμενων καταστάσεων υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και υπέρταση.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Σκεφτείτε αυτές τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη ΣΝ που μπορείτε να συζητήσετε περαιτέρω με έναν γιατρό:

Ποια είναι η πιο κοινή θεραπεία για τη στεφανιαία νόσο;

Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για τη ΣΝ, αλλά η ιατρική θεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα, η οποία συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετα φάρμακα, ανάλογα με το αν έχετε υπέρταση ή άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Εάν τα φάρμακα δεν μειώνουν τα συμπτώματά σας, η PCI είναι το επόμενο βήμα.

Μπορώ να ζήσω μια μακρά ζωή με στεφανιαία νόσο;

Το CAD που δεν έχει αντιμετωπιστεί ή δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιακή ανακοπή, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αλλά η έγκαιρη ανίχνευση και η πρόοδος στη θεραπεία έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένη προοπτική. Όπως διαπίστωσε μια μελέτη του 2022, το μέσο ποσοστό 7ετούς επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή ήταν 74%.

Τι πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε στεφανιαία νόσο;

Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ΣΝ να αποφεύγουν το κάπνισμα και να βρίσκονται γύρω από το παθητικό κάπνισμα. Μπορεί επίσης να συστήσουν την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, το να κάθεσαι πολύ και να πίνεις αλκοόλ.

Η θεραπεία για ΣΝ περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών, όπως καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς σας.

Η CAD είναι μια περίπλοκη κατάσταση και δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο θεραπείας που να ταιριάζει σε όλους. Σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τα συμπτώματά σας και τους παράγοντες κινδύνου, ώστε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο μαζί.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss