Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας
Περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

  • Υπάρχουν περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης στους νεότερους ενήλικες αυξάνονται.
  • Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.
  • Ερευνητές από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής αναφέρουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στον μεσήλικα πληθυσμό.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 30 και 79 ετών που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση (ιατρικός όρος: hypertension).

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή πάθηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας 60 ετών και άνω, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης σε νεότερους ενήλικες ηλικίας 20 έως 44 ετών είναι σε άνοδο.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρικά προβλήματα, προβλήματα όρασης και άνοια.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hypertension Research διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στον μεσήλικα πληθυσμό.

Ο υψηλότερος κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την υπέρταση στη μέση ηλικία

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 1.279 ατόμων από την Αργεντινή με υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 21 και 95 ετών. Όλα τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Μελέτη Καρδιάς-Εγκέφαλου στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την αρτηριακή πίεση και τη γνωστική εξασθένηση.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη βαθμολογία κινδύνου άνοιας CAIDE (Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Γήρανση και Επίπτωση Άνοιας) για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη. Το CAIDE βαθμολογεί παράγοντες σε πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το 28% των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα μέσης ηλικίας (ηλικίας 47–53 ετών) είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Είναι στη μέση ηλικία της ζωής όπου οι παράγοντες κινδύνου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», Augusto Vicario, MD, καρδιολόγος και επικεφαλής της μονάδας καρδιάς και εγκεφάλου στο Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, αντίστοιχος συγγραφέας αυτής της μελέτης, μας είπε.

«Στην περίπτωση της υπέρτασης, το να είσαι υπερτασικός στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά καθώς η υπέρταση ξεκινά αργότερα, αυτός ο κίνδυνος μειώνεται. Ο λόγος είναι ότι η αγγειακή νόσος του εγκεφάλου αργεί να αναπτυχθεί και απαιτεί περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια για να εκφραστεί κλινικά ως γνωστική ασθένεια».

– Augusto Vicario, MD

Η υπέρταση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 40% όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

«Αν αναλογιστούμε ότι η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί ότι σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξη των αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου σε υπερτασικούς ασθενείς είναι η θεραπεία και ο έλεγχος της υπέρτασης με φαρμακολογικά και μη φαρμακολογικά μέτρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 40% των Οι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών ασθενών δεν ελέγχεται η αρτηριακή τους πίεση ή ακόμη περισσότερο δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και δεν λαμβάνουν θεραπεία», είπε ο Vicario.

«Οι γιατροί πρέπει να συμπεριλάβουν τον εγκέφαλο στην κλινική αξιολόγηση των υπερτασικών ασθενών τους προκειμένου να διαστρωματώσουν επαρκώς τον καρδιοαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό κίνδυνο», συμβουλεύει.

«Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι η γνωστική αξιολόγηση με τη χρήση νευροψυχολογικών τεστ. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, δείξαμε ότι το «τεστ σχεδίασης ρολογιού» ​​είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το σκοπό αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον γενικό ιατρό», πρόσθεσε ο Vicario.

«Και δεύτερον, πρέπει να βάλουμε [an] Έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης, τον επαρκή έλεγχο της με αντιυπερτασικά φάρμακα και τη βελτίωση της τήρησης της θεραπείας αφού θα διαρκέσει για πάντα», σημείωσε.

Γιατί η υπέρταση συνδέεται με την άνοια;

Αν και η υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια, αυτή η σχέση απαιτεί περαιτέρω μελέτη, είπε ο Vicario.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα τρία όργανα-στόχους της υπέρτασης, μαζί με τα νεφρά και την καρδιά. Ωστόσο, η αξιολόγησή του στην κλινική πρακτική ρουτίνας παρακάμπτεται», εξήγησε.

Οι έρευνές μας, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, έχουν δείξει ότι το 30% των υπερτασικών ασθενών έχουν εγκεφαλική βλάβη χωρίς νεφρική ή καρδιακή βλάβη. Έτσι, ο εγκέφαλος των υπερτασικών ασθενών είναι «εγκέφαλος σε κίνδυνο».

– Augusto Vicario, MD

«Επειδή η άνοια είναι μια ανίατη αλλά αποτρέψιμη ασθένεια με εκθετική ανάπτυξη, η αγγειακή νόσος είναι ο κύριος παράγοντας σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, και η υπέρταση είναι ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας αγγειακού κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας, είναι επιτακτική ανάγκη να μελετηθεί τον εγκέφαλο του υπερτασικού ασθενούς», πρόσθεσε.

Αποτρέψτε τον «σιωπηλό δολοφόνο» για να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο José Morales, MD, αγγειακός νευρολόγος και νευροεπεμβατικός χειρουργός στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, μας είπε ότι η πιο πολύτιμη πτυχή της είναι ότι τόνισε στους ασθενείς και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας ότι αυτός ο «σιωπηλός δολοφόνος» παράγοντας αγγειακού κινδύνου είναι ένας παράγοντας κινδύνου άνοιας.

«Πολλοί ασθενείς εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων και η βελτιστοποίηση του ελέγχου της αρτηριακής τους πίεσης είναι μερικές φορές δύσκολο να διαπραγματευτεί», σημείωσε ο Μοράλες.

«Η επισήμανση του κινδύνου άνοιας σε ασθενείς με ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να τους παρακινήσει και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι πιο ενεργοί στον μετριασμό της επίδρασης αυτού του παράγοντα κινδύνου στην υγεία του εγκεφάλου», είπε.

Μιλήσαμε επίσης με την Jennifer Wong, MD, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο καρδιολόγο και ιατρικό διευθυντή μη επεμβατικής καρδιολογίας στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, σχετικά με αυτήν την έρευνα.

«Νόμιζα ότι αυτή η μελέτη είχε νόημα», σχολίασε ο Wong. «Η υπέρταση είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια και αυτή η μελέτη δείχνει ότι με περισσότερους παράγοντες κινδύνου, τους οποίους υπολόγισαν με τη βαθμολογία CAIDE, υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος άνοιας, ακόμη και σε μεσήλικες».

«Είναι χρήσιμο να έχουμε μελέτες σαν αυτές που δείχνουν στους ασθενείς τις σοβαρές συνέπειες της υπέρτασης, την οποία ορισμένοι άνθρωποι αποκαλούν σιωπηλή ασθένεια», συνέχισε.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα όταν η αρτηριακή τους πίεση είναι αυξημένη σε μικρότερες ηλικίες και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σοβαρότητα αυτών των παραγόντων κινδύνου με αυτήν την έλλειψη συμπτωμάτων», συμβουλεύει ο Wong.

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss