Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο ινομυωμάτων της μήτρας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο ινομυωμάτων της μήτρας
Οι ειδικοί λένε ότι τα ινομυώματα της μήτρας είναι κοινά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
  • Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα της μήτρας.
  • Τα ινομυώματα της μήτρας είναι κοινά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
  • Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσουν τα ινομυώματα.

Τα φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να προσφέρουν μια νέα στρατηγική για την πρόληψη των ινομυωμάτων της μήτρας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρει ότι οι γυναίκες στη μέση ηλικία με υπέρταση χωρίς θεραπεία ή νεοεμφανιζόμενη υπέρταση έχουν αυξημένο κίνδυνο ινομυωμάτων, ενώ όσες λαμβάνουν αντιυπερτασικές θεραπείες για την αρτηριακή πίεση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

«Η διερεύνηση των μηχανισμών και των επιπτώσεων στην υγεία είναι δικαιολογημένη. Εάν οι συσχετίσεις είναι αιτιολογικές, η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων όπου ενδείκνυται μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πρόληψη της κλινικά εμφανούς ανάπτυξης ινομυωμάτων σε αυτό το στάδιο της ζωής υψηλού κινδύνου», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας για την καρδιά καθώς και τα μάτια, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Ινομυώματα μήτρας και υψηλή αρτηριακή πίεση

Η έρευνα υποδηλώνει επίσης συσχέτιση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των ινομυωμάτων της μήτρας, ενός τύπου μυϊκού όγκου που αναπτύσσεται στα τοιχώματα της μήτρας.

«Πολλές προοπτικές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την παρουσία ινομυωμάτων της μήτρας. Αν και αυτό δεν αποδεικνύει την αιτιότητα αυτό καθεαυτό και η υπολειπόμενη σύγχυση είναι πάντα δυνατή, αυτή ήταν μια ισχυρή συσχέτιση σε πολλές ομάδες ασθενών που κάλυπταν γυναίκες διαφορετικών ηλικιακών σειρών. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ευρήματα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι η θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα μείωσε τον κίνδυνο αυτοαναφερόμενης διάγνωσης των ινομυωμάτων της μήτρας», δήλωσε ο Δρ Vivek Bhalla, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής με εξειδίκευση στην υπέρταση στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. δεν συμμετέχουν στη μελέτη.

«Με βάση τόσο κλινικά όσο και βασικά ευρήματα έρευνας, υπήρξε μια πρόταση ότι οι αιτίες της αυξημένης αρτηριακής πίεσης (ενεργοποίηση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης) μπορεί να συμβάλλουν στον τραυματισμό των λείων μυϊκών κυττάρων της μήτρας και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη ινομυωμάτων», είπε ο Bhalla. μας. «Η ίδια η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είτε μέσω αθηροσκλήρωσης είτε μέσω διατμητικού στρες ή και των δύο, μπορεί επίσης να συμβάλει. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη, αλλά προοπτικές μελέτες δείχνουν ότι η υπέρταση μπορεί τουλάχιστον να προκαλέσει ινομυώματα».

Μεταξύ 20% και 80% των γυναικών αναπτύσσουν ινομυώματα μήτρας μέχρι τα 50. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι πιο κοινά σε γυναίκες στα 40 και στις αρχές της δεκαετίας του 50.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των ινομυωμάτων και της υπέρτασης. Και τα δύο είναι κοινά, και τα δύο σχετίζονται με νοσηρότητα και αμφότερα περιλαμβάνουν αλλαγές στα λεία μυϊκά κύτταρα.

Τα ινομυώματα δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά εάν εμφανιστούν συμπτώματα μπορεί να είναι προκλητικά και να περιλαμβάνουν πόνο, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, συχνουρία και πίεση στο ορθό.

Τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων

Η έρευνα δείχνει ότι η υπέρταση είναι ένας σταθερά αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα.

«Τα ινομυώματα είναι μια πτυχή μιας λίστας διαφορετικών λόγων για τους οποίους η επίγνωση της κατάστασης της αρτηριακής σας πίεσης, καθώς και η αντιμετώπισή της, είναι εξαιρετικά σημαντική. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η αρτηριακή πίεση σε διαφορετικά συστήματα οργάνων είναι εξίσου σημαντική με την καρδιά σας», μας είπε η Δρ Nicole Weinberg, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων.

«Τα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και πιθανώς τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ή/και τραυματισμού των λείων μυών των αρτηριών που παρέχουν ροή αίματος στη μήτρα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, δηλαδή αναστολέων του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, που μπορεί να έχουν άμεση επίδραση. Σε αυτή τη μελέτη, αυτοί οι αναστολείς συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου», είπε η Bhalla.

Ωστόσο, η νέα έρευνα δεν προσδιορίζει πώς ακριβώς μπορούν να λειτουργήσουν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για να αποτρέψουν την εμφάνιση ινομυωμάτων.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν αυτά τα ευρήματα έχουν κλινική σημασία.

«Η μελέτη δεν περιγράφει πραγματικά ούτε υποθέτει πώς τα αντιυπερτασικά φάρμακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη ινομυωμάτων της μήτρας. Ο μηχανισμός δράσης όλων αυτών των αντιυπερτασικών είναι διαφορετικός. Οι ερευνητές απλώς σημειώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ή συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας για υπέρταση και της συχνότητας εμφάνισης ινομυωμάτων της μήτρας», δήλωσε ο Δρ G. Thomas Ruiz, επικεφαλής OB/GYN στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

«Αυτός είναι ο τύπος μελέτης που πραγματικά χρειάζεται να επικεντρωθεί στον μηχανισμό δράσης για το πώς μια αντι-υπέρταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει την ανάπτυξη ινομυωμάτων και στη συνέχεια να παράγει μια δόση που ελαχιστοποιεί τις συστημικές παρενέργειες επιτυγχάνοντας τον προληπτικό στόχο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό», μας είπε.

Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά

Ο Δρ Parveen Garg, καρδιολόγος στο Keck Medicine του USC στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτή η μελέτη είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι η υπέρταση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αρκετά καταστροφικές συνέπειες σε όλο το σώμα. Αλλά αυτό ουσιαστικά απλώς ενισχύει ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την υψηλή αρτηριακή πίεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όταν την αναγνωρίσουμε», μας είπε.

«Γενικά, γνωρίζουμε ότι η υπέρταση προκαλεί πολύ πιο σοβαρές συννοσηρότητες. Καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε ορισμένες πραγματικά σοβαρές συννοσηρότητες που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή», πρόσθεσε ο Garg.

Ανεξάρτητα από το εάν τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση βοηθούν ή όχι στην πρόληψη των ινομυωμάτων, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό τα άτομα με υπέρταση να λαμβάνουν μέτρα για να διαχειριστούν την κατάστασή τους.

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss