Η σχέση μεταξύ ΧΑΠ και AFib

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του AFib και της ΧΑΠ. Η αντιμετώπιση και των δύο καταστάσεων θα απαιτήσει προσεκτική ισορροπία θεραπείας.

Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να έχουν τόσο χρόνια πνευμονική αποφρακτική νόσο (ΧΑΠ) όσο και κολπική μαρμαρυγή (AFib). Στην πραγματικότητα, η ΧΑΠ σχετίζεται με α Αύξηση 28%. στον κίνδυνο για το AFib. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι συνθήκες μοιράζονται επικαλυπτόμενους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι οι παθήσεις συνδέονται, επειδή η μειωμένη πνευμονική λειτουργία που σχετίζεται με τη ΧΑΠ μπορεί να κάνει την AFib πιο πιθανή. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των καταστάσεων και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Πώς συνδέονται η ΧΑΠ και η κολπική μαρμαρυγή (AFib);

Η ακριβής σχέση μεταξύ ΧΑΠ και AFib δεν έχει βρεθεί. Ερευνητές πιστεύουν ότι η ΧΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο AFib και ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπάρχουσας AFib. Η ΧΑΠ έχει συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πιο σοβαρά συμπτώματα για άτομα με AFib.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί τρόποι με τους οποίους η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την AFib. Η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων και η έλλειψη οξυγόνου καταπονούν την καρδιά, οδηγώντας σε αναδιαμόρφωση των άνω θαλάμων της καρδιάς (τους κόλπους). Η φλεγμονή στη ΧΑΠ θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν τη ΧΑΠ, όπως οι βήτα-2 αγωνιστές, έχουν συνδεθεί σε αυξημένο κίνδυνο AFib.

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή σε ασθενείς με ΧΑΠ;

Η θεραπεία σε άτομα με AFib και ΧΑΠ μπορεί να είναι προκλητική, καθώς ορισμένες από τις θεραπείες για μια πάθηση μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της άλλης πάθησης. Η ομάδα υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Βρογχοδιασταλτικά: Τα βρογχοδιασταλτικά, όπως και οι εισπνεόμενοι β-αγωνιστές, αποτελούν κύρια θεραπεία για τη ΧΑΠ. Ωστόσο, μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν επεισόδια AFib.
 • Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς σας και μπορούν να διευκολύνουν την αναπνοή. Τα εισπνεόμενα στεροειδή θεωρούνται γενικά ασφαλή. Τα από του στόματος στεροειδή μπορεί να χρειαστούν για εξάρσεις ΧΑΠ. Αλλά οι υψηλές δόσεις έχουν παρενέργειες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο AFib. Η θεραπεία με από του στόματος στεροειδή χρησιμοποιείται συνήθως για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
 • Οξυγονοθεραπεία: Η αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα με συμπληρωματικό οξυγόνο είναι μερικές φορές απαραίτητη για τη θεραπεία της ΧΑΠ.
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αδράνεια μπορούν να καταστήσουν τη ΧΑΠ και την ΚΜ πιο δύσκολη τη διαχείριση. Εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες ισχύει για εσάς, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για αυτούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος, τα σχέδια διαχείρισης βάρους και την έναρξη ενός σχεδίου άσκησης.
 • Φάρμακα για την επιβράδυνση και τον έλεγχο του καρδιακού παλμού: Φάρμακα όπως οι β-αναστολείς και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση και στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά σε άτομα με ΧΑΠ, καθώς ορισμένοι β-αναστολείς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ.
 • Αραιωτικά αίματος: Τα αραιωτικά αίματος μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικού.
 • Αφαίρεση καθετήρα: Η κατάλυση με καθετήρα είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του AFib. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας καρδιολόγος χρησιμοποιεί εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες για να καταστρέψει περιοχές στην καρδιά που είναι υπεύθυνες για τους μη φυσιολογικούς ρυθμούς στο AFib.

Πώς η ΧΑΠ και η AFib επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;

Η ύπαρξη ΧΑΠ και AFib μαζί σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και κακά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλά άτομα με ΧΑΠ και AFib έχουν επίσης άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Απέναντι πολλαπλές μελέτεςοι ασθενείς με αμφότερες τις AFib που είχαν επίσης ΧΑΠ είχαν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, μείζονα αιμορραγία και θάνατο.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το ατομικό σας αποτέλεσμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η συνολική υγεία σας, η ανταπόκρισή σας στη θεραπεία, η ηλικία σας και πολλά άλλα μπορούν όλα να κάνουν μεγάλη διαφορά στην έκβαση και στο προσδόκιμο ζωής σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς η ΧΑΠ και η AFib θα επηρεάσουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Δεν είσαι μόνος

Μπορεί να είναι αγχωτικό η διαχείριση οποιασδήποτε χρόνιας πάθησης υγείας και η ύπαρξη δύο χρόνιων παθήσεων ταυτόχρονα είναι αρκετή για να κατακλύσει οποιονδήποτε. Αλλά δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε μόνοι σας τη ΧΑΠ και το AFib. Υπάρχουν πόροι στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγξετε:

 • A Better Breathers Club: Το Better Breathers Club είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται από την American Lung Association. Το πρόγραμμα έχει ομάδες υποστήριξης online και αυτοπροσώπως και οι ομαδικές συναντήσεις προσφέρουν κοινωνικές δραστηριότητες, προσκεκλημένους ομιλητές, συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε την αναπνοή σας και πολλά άλλα.
 • Ζώντας με ΧΑΠ: Το Living with COPD είναι ένα διαδικτυακό φόρουμ. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε συζητήσεις και να βρείτε υποστήριξη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας από την άνεση του σπιτιού σας.
 • Το Ίδρυμα ΧΑΠ: Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ΧΑΠ, να βρείτε πόρους και να λάβετε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος όταν κατευθυνθείτε στον ιστότοπο του Ιδρύματος ΧΑΠ.
 • StopAfib: Στο StopAfib, θα βρείτε εκπαιδευτικούς πόρους, εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τοπικές υπηρεσίες, ένα φόρουμ υποστήριξης και πολλά άλλα.
 • Συμμαχία Αρρυθμίας: Το Arrhythmia Alliance διαθέτει πληθώρα πόρων που μπορείτε να ακολουθήσετε, όπως εκπαιδευτικά βίντεο, ομάδες υποστήριξης, νέα σχετικά με τις πιο πρόσφατες θεραπείες, πληροφορίες για επερχόμενες εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
 • Smokefree.gov: Το Smokefree.gov είναι ένας ομοσπονδιακός ιστότοπος που μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε. Ο ιστότοπος παρέχει οδηγούς που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το ταξίδι σας χωρίς καπνό και θα σας κρατήσουν κίνητρο στην πορεία.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι σύνηθες για άτομα με ΧΑΠ να αναπτύσσουν AFib. Ο ακριβής λόγος για αυτό δεν είναι σαφής, αλλά είναι πιθανό ότι η μειωμένη πνευμονική λειτουργία και το οξυγόνο στο σώμα που συνδέονται με τη ΧΑΠ αυξάνουν τον κίνδυνο AFib.

Η ΧΑΠ σχετίζεται επίσης με πιο σοβαρά συμπτώματα και χειρότερα αποτελέσματα για άτομα με AFib. Οι θεραπείες θα επικεντρωθούν στη διαχείριση και των δύο καταστάσεων και μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, χρήση βρογχοδιασταλτικών ή εισπνεόμενων στεροειδών, συμπληρωματικό οξυγόνο, φάρμακα για τον έλεγχο και την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, αραιωτικά αίματος και χειρουργική επέμβαση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss