Η νηστεία μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σε παχύσαρκα άτομα

Η νηστεία μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σε παχύσαρκα άτομα
Η νηστεία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου, δείχνει μια νέα μελέτη.

  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα υγιές, ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ωφελήσει την υγεία.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι και τα ζώα με παχυσαρκία έχουν συχνά λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα από τους ανθρώπους και τα ζώα που έχουν υγιές βάρος.
  • Τώρα, έρευνα από την Κίνα υποδηλώνει ότι ο διακοπτόμενος ενεργειακός περιορισμός (IER) – ο οποίος περιλαμβάνει κανονική κατανάλωση φαγητού κάποιες μέρες και πολύ περιορισμένη δίαιτα ή νηστεία, άλλες μέρες – όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει το μικροβίωμα τους.
  • Αυτή η μικρή και παρατηρητική μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας βάρους και των αλλαγών στο μικροβίωμα, παρά οποιεσδήποτε αιτιολογικές επιδράσεις.

Πρόσφατα, η έρευνα έχει βρει αυξανόμενα στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις του ανθρώπινου μικροβιώματος στην υγεία μας.

Το μικροβίωμα αποτελείται από βακτήρια, αρχαία, ιούς και ευκαρυωτικά μικρόβια που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας. Ένας υγιής ενήλικας θα φιλοξενήσει περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο έντερο.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η μικροχλωρίδα του πυρήνα παραμένει σταθερή σε όλη την ενήλικη ζωή, αλλά η μικροχλωρίδα του εντέρου διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζεται από το επίπεδο του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη συχνότητα άσκησης, τον τρόπο ζωής, τις πολιτιστικές και διατροφικές συνήθειες και τη χρήση αντιβιοτικών.

Μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία διαπίστωσαν ότι τείνουν να έχουν λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου και η ισορροπία των ειδών είναι διαφορετική από αυτή των πιο αδύνατων ατόμων. Άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι χάνουν βάρος με δίαιτες συνδέεται με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τους. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμη αποκαλύψει μια σταθερή σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της παχυσαρκίας.

Μια μετα-ανάλυση μελετών διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με αύξηση της ποικιλότητας του μικροβιώματος και μείωση της εντερικής διαπερατότητας.

Τώρα, μια μικρή μελέτη από την Κίνα έχει προτείνει ότι ο διακοπτόμενος ενεργειακός περιορισμός (IER), καθώς και η παροχή βοήθειας σε άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου τους.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Εντερικό μικροβίωμα
Το μικροβίωμα του εντέρου (gut flora) είναι οι μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των αρχαίων, των μυκήτων και των ιών, που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων. Το γαστρεντερικό μεταγονιδίωμα είναι το σύνολο όλων των γονιδιωμάτων της μικροχλωρίδας του εντέρου. Το έντερο είναι η κύρια θέση του ανθρώπινου μικροβιώματος.

Οι τύποι βακτηρίων του εντέρου που επηρεάζονται από την απώλεια βάρους

Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν 25 άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 28 κιλά/μ.2 (ταξινομούνται ως υπέρβαροι) και 45kg/m2 (ταξινομούνται ως σοβαρά παχύσαρκοι). Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις υγείας.

Αρχικά, έκαναν μια κανονική δίαιτα για τέσσερις ημέρες και οι ερευνητές κατέγραψαν το ενεργειακό περιεχόμενο αυτού ως βασική ημερήσια πρόσληψη. Για το υπόλοιπο της μελέτης, οι ερευνητές διέκοψαν τις ημέρες της τακτικής αρχικής ενεργειακής πρόσληψης με ημέρες όπου οι συμμετέχοντες είχαν αυστηρά περιορισμένη ενεργειακή πρόσληψη που είχε διατυπωθεί από κλινικό διαιτολόγο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και κοπράνων από τους συμμετέχοντες στην αρχή, στο μέσο και στο τέλος της φάσης II (υψηλά ελεγχόμενη νηστεία) και της φάσης III (λιγότερο ελεγχόμενη νηστεία) κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που διεξήχθη η μελέτη. Κατέγραψαν επίσης το σωματικό βάρος, την περίμετρο της μέσης, το σωματικό λίπος, τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων σε κάθε χρονική στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έχασαν, κατά μέσο όρο, το 7,8% του σωματικού τους βάρους. Και στο τέλος της φάσης ΙΙ, η μικροβιακή τους ποικιλότητα του εντέρου είχε αυξηθεί από την αρχική γραμμή. Ωστόσο, στο τέλος της φάσης III, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά από την έναρξη της μελέτης.

Υπήρξαν επίσης ορισμένες αλλαγές στα είδη που αποτελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με μείωση της Escherichia coli και αύξηση των Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis και Bacteroides uniforms.

Πώς αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την υγεία

Ο Kelsey Costa, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής για τον Εθνικό Συνασπισμό για την Υγεία, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε πώς αυτές οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία:

“ΦΑ. Το prausnitzii είναι ένα από τα πιο άφθονα βακτήρια στο έντερο και γενικά σχετίζεται με την καλή υγεία και το ανοσοποιητικό. Το P. distasonis σχετίζεται με τη διάσπαση των υδατανθράκων και την παραγωγή χρήσιμων μεταβολιτών. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό ότι ευδοκιμεί σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Το B. uniformis είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παίζει ρόλο στην επεξεργασία σύνθετων σακχάρων στη διατροφή μας».

Η αλλαγή στην αφθονία των μικροβίων του εντέρου που προκαλείται από τη διατροφή είναι ευεργετική, επειδή αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των μεταβολικών και ανοσοποιητικών διεργασιών, αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με σημαντικές μειώσεις στη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης και του εθισμού. Ωστόσο, δεν εξηγούν ποια επίδραση είναι πιθανό να έχουν αυτές οι αλλαγές στην όρεξη.

Περισσότερα στοιχεία για συνδέσμους εντέρου-εγκεφάλου

Σε ένα δελτίο τύπου, ο συν-συγγραφέας Dr. Xiaoning Wang από το Ινστιτούτο Γηριατρικής του Γενικού Νοσοκομείου PLA δήλωσε:

«Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με έναν πολύπλοκο, αμφίδρομο τρόπο. Το μικροβίωμα παράγει νευροδιαβιβαστές και νευροτοξίνες, οι οποίες έχουν πρόσβαση στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και της κυκλοφορίας του αίματος. Σε αντάλλαγμα, ο εγκέφαλος ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, ενώ τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου».

Ως μελέτη παρατήρησης, αυτή η έρευνα δεν μπορεί να δείξει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του IER, της απώλειας βάρους και του μικροβιώματος του εντέρου, αλλά παρέχει περισσότερες ενδείξεις για μια σύνδεση. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μακροχρόνια διατροφική παρέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους και να διευκρινιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου, και συμφώνησε ο Costa.

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακριβούς διαδικασίας μέσω της οποίας το μικροβίωμα του εντέρου αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο σε παχύσαρκα άτομα, ειδικά κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των κρίσιμων συστατικών του εντερικού μικροβιώματος και των περιοχών του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην επιτυχή απώλεια βάρους και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρος», μας είπε.

Έδωσε επίσης γενικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε το μικροβίωμα σας:

«Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα και η σχέση του με την παχυσαρκία δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η ισορροπία και η ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να είναι πιο σημαντική από την παρουσία ή την απουσία συγκεκριμένων ειδών».

Πώς να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου

«Μια πλούσια σε φυτά διατροφή και ένας δραστήριος, υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός βέλτιστου περιβάλλοντος εντέρου και ενός υγιούς μικροβιώματος».
— Kelsey Costa

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss