Επισκόπηση του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού

Ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες ως αποτέλεσμα μιας ιατρικής διαδικασίας, όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς αδένα.

Ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός είναι επίσης γνωστός ως μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός.

Οι διαδικασίες για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως βρογχοκήλη, όζους θυρεοειδούς ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο υποθυρεοειδισμός που αναπτύσσεται μετά από ιατρική διαδικασία αντιμετωπίζεται με θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών. Ας εξετάσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες, τη διάγνωση και τη θεραπεία του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που κάθεται μπροστά από την τραχεία σας. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια.

Είναι πιθανό να αναπτύξετε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, συμπεριλαμβανομένου του όταν παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) ή ανεπαρκής (υποθυρεοειδισμός). Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε καρκίνο ή οζίδια στον θυρεοειδή αδένα.

Τα συμπτώματα του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού είναι τα ίδια με τον παραδοσιακό υποθυρεοειδισμό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • κόπωση (χαμηλή ενέργεια)
 • αύξηση βάρους
 • δυσκοιλιότητα
 • κρυώνω
 • πιο αργός καρδιακός ρυθμός
 • μυϊκή αδυναμία
 • πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας
 • ξηρό δέρμα
 • κατάθλιψη

Τι προκαλεί τον μετεγχειρητικό υποθυρεοειδισμό;

Για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων με τον θυρεοειδή, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια ιατρική διαδικασία για την αφαίρεση ή την καταστροφή ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς αδένα.

Οι ιατρικές διαδικασίες για τη θεραπεία προβλημάτων του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 • πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή)
 • μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (ημιθυρεοειδεκτομή ή λοβεκτομή)
 • κατάλυση θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο

Ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται πάντα μετά από θυρεοειδεκτομή αφού ο θυρεοειδής είναι το μόνο όργανο που μπορεί να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες.

Ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί μετά από ημιθυρεοειδεκτομή ή αφαίρεση του θυρεοειδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αναπτυχθεί μήνες έως χρόνια μετά την ημιθυρεοειδεκτομή.

Σε μια μελέτη του 2017 σε 335 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, περίπου το 64% των ατόμων παρουσίασαν μετεγχειρητικό υποθυρεοειδισμό. Για το 34% περίπου των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, ο υποθυρεοειδισμός ήταν προσωρινός και υποχώρησε αυθόρμητα.

Όσο περισσότερος θυρεοειδής ιστός αφαιρείται, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε μετεγχειρητικό υποθυρεοειδισμό.

Πιθανές επιπλοκές του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε λειτουργία στο σώμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές με:

 • θερμοκρασία σώματος
 • βάρος
 • υγεία της καρδιάς
 • υγεία των νεφρών
 • μυϊκή αδυναμία
 • γονιμότητα

Ο σοβαρός υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται κρίση μυξοιδήματος. Τα συμπτώματα της κρίσης μυξοιδήματος περιλαμβάνουν:

 • χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • χαμηλός καρδιακός ρυθμός
 • μειωμένη αναπνοή
 • αποπληξία
 • πρήξιμο
 • κώμα
 • επιληπτικές κρίσεις

Πώς γίνεται η διάγνωση του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ή την αφαίρεση του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τακτικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας.

Διαγιγνώσκουν τον υποθυρεοειδισμό με εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και της θυροξίνης (Τ4). Ένα υψηλό επίπεδο TSH και χαμηλό επίπεδο Τ4 μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υποθυρεοειδισμό.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας μετά από μια διαδικασία θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να μην χάσετε τα ραντεβού παρακολούθησης για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας βρίσκονται σε ένα τυπικό εύρος.

Εάν υποβληθήκατε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς ή ραδιενεργό αφαίρεση και αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση και αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας για να κάνετε εξετάσεις για υποθυρεοειδισμό.

Μετεγχειρητική θεραπεία υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια δια βίου κατάσταση μετά από θυρεοειδεκτομή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη μιας συνθετικής ορμόνης που ονομάζεται λεβοθυροξίνη (Levoxyl, Synthroid). Εάν έχετε υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή, θα αρχίσετε να παίρνετε το φάρμακο την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Εσείς και ο γιατρός σας θα συνεργαστείτε για να βρείτε την καλύτερη δόση του φαρμάκου που αντιμετωπίζει τα συμπτώματά σας.

Μετά την θυρεοειδεκτομή, πρέπει να παίρνετε αυτό το φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τακτικά τα επίπεδα της TSH σας και θα προσαρμόζει τη δόση του φαρμάκου σας όπως απαιτείται.

Ορισμένες, αλλά όχι όλες, περιπτώσεις μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού που προκαλείται από ημιθυρεοειδεκτομή ή αφαίρεση του θυρεοειδούς είναι προσωρινές και μπορεί να υποχωρήσουν αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου. Εν τω μεταξύ, θα χρειαστεί να πάρετε λεβοθυροξίνη.

Μπορεί να προληφθεί ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός;

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός.

Ωστόσο, η εξέταση για υποθυρεοειδισμό μετά τη χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή και η λήψη όλων των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συμπτωμάτων και επιπλοκών.

Ζώντας με μετεγχειρητικό υποθυρεοειδισμό

Μόλις τα φάρμακα αποκαταστήσουν τα επίπεδα των ορμονών σας, τα συμπτώματα του μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού είναι πιθανό να υποχωρήσουν ή τουλάχιστον να γίνουν πιο διαχειρίσιμα.

Εάν έχετε μετεγχειρητικό υποθυρεοειδισμό, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας, αλλά θα πρέπει να λαμβάνετε μόνιμα το φάρμακο για τον θυρεοειδή.

Πάρε μακριά

Ο μετεγχειρητικός υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται μετά από ιατρικές διαδικασίες για την αφαίρεση μέρους του συνόλου του θυρεοειδούς. Μπορείτε να το διαχειριστείτε με φάρμακα. Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού.

Μετά τη διαδικασία σας, είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε τον γιατρό σας για όλες τις συνιστώμενες εργαστηριακές εξετάσεις για να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι σε ένα τυπικό εύρος.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss