Ειλεοκολίτιδα

Η ειλεοκολίτιδα είναι ένας τύπος νόσου του Crohn που κατά καιρούς παρουσιάζει συμπτώματα με βάση τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Σε συνεργασία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσετε την πάθηση.

Η ειλεοκολίτιδα συμβαίνει όταν ο ειλεός φλεγμονώνεται ή ερεθίζεται, προκαλώντας εξάρσεις συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος. Ο ειλεός είναι το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου σας πριν αρχίσει η μετάβασή του στο παχύ σας έντερο.

Η ειλεοκολίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που συνδέεται με τη νόσο του Crohn και άλλες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs). Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ειλεοκολίτιδα μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ή την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της ειλεοκολίτιδας, πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται και πώς μπορείτε να μάθετε να ζείτε έναν τρόπο ζωής που προάγει την υγεία με την ειλεοκολίτιδα.

Συμπτώματα ειλεοκολίτιδας

Μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα ειλεοκολίτιδας στην αρχή εάν η ερεθισμένη περιοχή είναι μικρή ή δεν καταναλώνετε τίποτα που πυροδοτεί έξαρση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ειλεοκολίτιδας περιλαμβάνουν:

 • κοιλιακό άλγος και κράμπες γύρω από το μέσο ή το κάτω μέρος του στομάχου σας

 • διάρροια
 • απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο

Μπορεί να αισθάνεστε πάντα αυτά τα συμπτώματα, αλλά μπορείτε επίσης να μείνετε χωρίς συμπτώματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα εάν δεν έχετε έξαρση από αιτίες διατροφής ή τρόπου ζωής.

Η ειλεοκολίτιδα προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με άλλες παθήσεις του εντέρου που επηρεάζουν το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, όπως η ειλείτιδα και η νηστιδίτιδα. Ένας επαγγελματίας γιατρός θα χρησιμοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις για να αναγνωρίσει τη φλεγμονή στον ειλεό και το κόλον για να κατανοήσει καλύτερα ποιες θεραπείες θα λειτουργήσουν καλύτερα.

Αιτίες ειλεοκολίτιδας

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία ειλεοκολίτιδας ή νόσου του Crohn.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να προκαλέσουν ειλεοκολίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Βιώνοντας επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον δικό του υγιή ιστό, που οδηγούν σε φλεγμονή: Αυτό είναι γνωστό ως μη φυσιολογική αυτοάνοση απόκριση – είναι η πιο πιθανή αιτία ΙΦΝΕ σε πολλούς ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να γεννηθείς με μια αυτοάνοση διαταραχή για να την αναπτύξεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου.
 • Έχοντας ένα στενό μέλος της οικογένειας που έχει νόσο του Crohn: Τα γονίδιά σου μπορεί να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν IBD, καθιστώντας σας πιο πιθανό να αναπτύξετε παθήσεις όπως η ειλεοκολίτιδα.
 • Η κατανάλωση τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Crohn: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν σαφώς συνδεθεί με τη νόσο του Crohn, αλλά η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ειλεοκολίτιδας. Κάθε άτομο τείνει να έχει ελαφρώς διαφορετικά τρόφιμα και ποτά που προκαλούν συμπτώματα.
 • Χρήση προϊόντων καπνίσματος ή ατμίσματος που περιέχουν καπνό ή νικοτίνη: Το κάπνισμα είναι α κύριο έναυσμα της νόσου του Crohn και της ειλεοκολίτιδας. Τα προϊόντα καπνού όπως τα τσιγάρα και τα πούρα, καθώς και τα προϊόντα με βάση τον ατμό με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, μπορούν όλα να προκαλέσουν συμπτώματα.
 • Λήψη φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα. Μερικά αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά χάπια μπορεί επίσης να προκαλέσει ειλεοκολίτιδα.

Διάγνωση ειλεοκολίτιδας

Ένας επαγγελματίας υγείας θα πραγματοποιήσει πιθανώς μια φυσική εξέταση και θα ζητήσει το ιατρικό σας ιστορικό για να κατανοήσει καλύτερα τη συνολική υγεία σας. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για το πώς η διατροφή, ο τρόπος ζωής και άλλες παθήσεις μπορεί να έχουν προκαλέσει ειλεοκολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Ένας επαγγελματίας γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει διαγνωστικές εξετάσεις για να ελέγξει για άλλους παράγοντες που προκαλούν συμπτώματα, όπως λοιμώξεις. Οι δοκιμές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση αυξημένων επιπέδων ανοσοκυττάρων

 • δείγματα κοπράνων για να ελέγξετε για την παρουσία μολυσματικών βακτηρίων ή δεικτών φλεγμονής στο έντερό σας

Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραγγείλει απεικονιστικές εξετάσεις για να εξετάσει το πεπτικό σας σύστημα για να εντοπίσει τους παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ενδοσκόπηση: για να κοιτάξετε μέσα στα έντερά σας και να ελέγξετε για φλεγμονώδεις ή κατεστραμμένες περιοχές
 • Ακτινογραφίες: για να έχετε μεγαλύτερη εικόνα του πεπτικού σας συστήματος και να αναζητήσετε ανωμαλίες
 • Αξονική τομογραφία (CT): για να λάβετε λεπτομερείς «κομμένες» εικόνες του πεπτικού σας συστήματος

Θεραπεία ειλεοκολίτιδας

Η θεραπεία για την ειλεοκολίτιδα μπορεί να εξαρτάται από την αιτία και το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να θεραπεύσουν μόνιμα την ειλεοκολίτιδα ή τη νόσο του Crohn.

Μερικές επιλογές για τη θεραπεία της ειλεοκολίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Λήψη φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής: Τα κορτικοστεροειδή και τα από του στόματος 5-αμινοσαλικυλικά (5-ASAs) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης του εντέρου με την πάροδο του χρόνου. Τα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος και τα βιολογικά φάρμακα, όπως το infliximab, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να σταματήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στον υγιή ιστό του εντέρου.
 • Κατασκευή διατροφικές τροποποιήσεις που βοηθούν στη μείωση ή την εξάλειψη των ερεθισμάτων: Μπορείτε να δοκιμάσετε μια δίαιτα εξάλειψης για να εντοπίσετε συγκεκριμένους παράγοντες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή μακροχρόνια, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε α δομημένο πρόγραμμα διατροφής για τους συγκεκριμένους ερεθισμούς σας.
 • Περιορισμός της πρόσληψης τροφών και ποτών για μικρά χρονικά διαστήματα: Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα φάτε ή θα πίνετε πολύ λίγο για να ανακουφίσετε τα έντερα σας από τη φλεγμονή για μερικές ημέρες κάθε φορά, αυτό ονομάζεται ανάπαυση του εντέρου. Είναι σημαντικό να εργάζεστε μαζί με έναν επαγγελματία υγείας για σωστή καθοδήγηση. Μπορεί να λαμβάνετε ενδοφλέβια (IV) υγρά ή να πίνετε μόνο νερό ενώ τα έντερά σας ξεκουράζονται.
 • Έχοντας χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κατεστραμμένου ή άρρωστου ιστού: Η αφαίρεση τμημάτων του ειλεού ή του παχέος εντέρου που έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου από φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από σοβαρά συμπτώματα και να σταματήσει τη φλεγμονή σε κοντινά μέρη του πεπτικού σας συστήματος. Η χειρουργική επέμβαση για τη νόσο του Crohn συνιστάται μόνο όταν οι λιγότερο επεμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Αντιμετώπιση ειλεοκολίτιδας

Το να ζεις με ειλεοκολίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο καθώς προσπαθείς να βρεις τις σωστές συμπεριφορές διατροφής και τρόπου ζωής που βοηθούν στη διαχείριση των έξαρσής σου. Αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Μάθετε περισσότερα για την κατάσταση

Είναι εύκολο να κατακλύζεσαι από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών για την ειλεοκολίτιδα που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Η προσπάθεια να βρείτε πόρους που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα δικά σας συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο η ειλεοκολίτιδα επηρεάζει τον τρόπο ζωής σας μπορεί να είναι ευεργετική.

Να θυμάστε ότι ο καθένας βιώνει την ειλεοκολίτιδα διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος αντιμετώπισης.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των γιατρών

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά οποιεσδήποτε οδηγίες που σας δίνει ένας ιατρός για τη διαχείριση των εξάρσεων σας. Παρακολουθήστε τους τακτικά για συνιστώμενες αξιολογήσεις ή δοκιμές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο μακροχρόνιας φλεγμονής και τις επιπλοκές της.

Εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε, μιλήστε με τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς σας, τους συναδέλφους σας και άλλα έμπιστα άτομα για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν καλύτερα τι περνάτε. Γνωρίζοντας τι περνάτε μπορεί να τους βοηθήσει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να παρέχουν υποστήριξη όταν τα χρειάζεστε.

Η συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εργοθεραπευτές και συμπεριφορικούς θεραπευτές μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή καθώς αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα.

Η ειλεοκολίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να έρχεται και να φεύγει με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η ειλεοκολίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα έντερα σας και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Εάν έχετε συχνό ή μακροχρόνιο πόνο στο έντερο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό σχετικά με τον έλεγχο για ειλεοκολίτιδα ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss