Είναι γενετική η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας, με τους κινδύνους να αυξάνονται από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ορισμένους παράγοντες τρόπου ζωής, αλλά υπάρχει επίσης μια πιθανή γενετική σύνδεση.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) έχει μια σειρά από γνωστούς παράγοντες κινδύνου και μπορεί επίσης να είναι γενετικός. Το ίδιο το PAD προκαλείται κυρίως από την αθηροσκλήρωση, όπου μια κηρώδης ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας. Εάν έχετε PAD, επηρεάζονται οι περιφερικές αρτηρίες σας (αυτές που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας).

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με PAD ή είστε περίεργοι για το αν μπορείτε να μεταδώσετε το PAD σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική και αυτήν την πάθηση, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις αιτίες της.

Είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος κληρονομική;

Ενώ η PAD προκαλείται συχνότερα από αθηροσκλήρωση, ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει κληρονομικός σύνδεσμος.

Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης PAD μπορεί να είναι υψηλότερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό PAD, καθώς και άλλες σχετικές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως:

 • έμφραγμα
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • Εγκεφαλικό
 • αγγειίτιδα ή άλλους τύπους ασθενειών των αιμοφόρων αγγείων

Καρδιαγγειακές παθήσεις και συναφείς καταστάσεις μπορεί να τρέξει σε οικογένειες, πολύ. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτά μπορεί να είναι πρόδρομοι του PAD.

Ο διαβήτης είναι ένα άλλο θέμα. Όχι μόνο αυτή η κατάσταση τρέχουν σε οικογένειεςαλλά και με διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο σας ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε PAD.

Ο ατομικός σας κίνδυνος ανάπτυξης PAD μπορεί επίσης να συνδέεται με ορισμένα γονίδια.

Ένα παράδειγμα είναι ο παράγοντας V Leiden (FVL), ο οποίος είναι ένας τύπος γονιδιακής μετάλλαξης κοινό στο PAD και άλλες αθηροσκληρωτικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος. FVL μπορεί να αυξηθεί τον κίνδυνο διαταραχών της πήξης του αίματος, όπως η θρομβοεμβολή.

Μια μελέτη στο 2019 βρήκε τέσσερις πιθανές αποκλειστικές γενετικές παραλλαγές PAD, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής FVL (F5 p.R506Q). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα τους ως μέρος του προγράμματος Million Veteran και υπέθεσαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης, της γενετικής και της PAD.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που ενδέχεται να συνδέονται αποκλειστικά με το PAD. Για παράδειγμα, α 2021 μελέτη αποκάλυψε πολυάριθμες πιθανές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με PAD και άλλες σχετικές καταστάσεις. Αυτά περιελάμβαναν:

 • CDKN2BAS1
 • CHRNA3
 • HDAC9
 • PTPN11
 • SH2B3

Οι συγγραφείς της ίδιας μελέτης σημείωσαν επίσης ότι τα γονίδια, μαζί με τον διαβήτη και το κάπνισμα, αύξησαν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης PAD στα άτομα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για περιφερική αρτηριακή νόσο

Ενώ η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της PAD, η αθηροσκλήρωση παραμένει Το συνηθέστερο αιτία αυτής της κατάστασης. Ταυτόχρονα, το πιο συνηθισμένος τρόπος ζωής παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Η ηλικία και το φύλο σας: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το PAD είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερους από 65 χρονών. Ενώ η PAD επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και οι άνδρες τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα.
 • Φυλή και εθνικότητα: Ερευνα δείχνει ότι το PAD είναι πιο συχνό στους Αφροαμερικανούς και στις Αμερικανίδες Ινδιάνες.
 • Σχετικές ιατρικές καταστάσεις: Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και ιστορικό θρόμβων αίματος.
 • Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Παραδείγματα περιλαμβάνουν διαβήτη, νεφρική νόσο και παχυσαρκία.
 • Ινομυϊκή δυσπλασία: Αυτή η κατάσταση προκαλεί στένωση των αρτηριών σας λόγω της κυτταρικής υπερανάπτυξης μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών σας.
 • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Το κάπνισμα, το άγχος και η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη PAD. Μια ανθυγιεινή διατροφή, ειδικά αυτή που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε PAD, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας σχετικά με τις ανησυχίες σας.

Μαζί με το να τους πείτε εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η θεραπεία για άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης PAD.

Εάν αντιμετωπίζετε πιθανά συμπτώματα PAD, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της PAD περιλαμβάνω:

 • πόνος στα πόδια, ο οποίος είναι συνήθως χειρότερος κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
 • μυϊκές κράμπες στα πόδια, τους μηρούς και τους γοφούς σας
 • αργή επούλωση έλκη στα πόδια και τα πόδια σας
 • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των ποδιών
 • πόδια που είναι κρύα σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα σας
 • τριχόπτωση στα πόδια σας
 • αργή ανάπτυξη των νυχιών στα δάχτυλα των ποδιών σας

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την περιφερική αρτηριακή νόσο και τη γενετική

Όταν συζητάτε το PAD και τη γενετική με έναν γιατρό, λάβετε υπόψη τις πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες:

Ποια είναι η κύρια αιτία της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Η αθηροσκλήρωση είναι η κορυφαία αιτία της Π.Α.Δ. Η αθηροσκλήρωση είναι επίσης μια κύρια αιτία της στεφανιαίας νόσου. Με την αθηροσκλήρωση, η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας, η οποία εμποδίζει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να ταξιδέψει από την καρδιά σας σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Ενώ το PAD είναι θεραπεύσιμο, είναι συχνά λανθασμένα για άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης και μπορεί να μείνει αδιάγνωστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακρωτηριασμό ποδιού.

Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε πιθανά συμπτώματα PAD. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή δεν υποχωρεί με την ανάπαυση, το κρύο στα πόδια και τα πόδια σας και επαναλαμβανόμενα έλκη ή λοιμώξεις στα κάτω άκρα σας.

Είναι αναστρέψιμη η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το PAD και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί. Αντίθετα, ο στόχος είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μαζί με ένα σχέδιο θεραπείας για τη μείωση των συμπτωμάτων σας και την πρόληψη πιθανών επιπλοκών. Τέτοιες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με PAD;

Το ακριβές προσδόκιμο ζωής σας με το PAD εξαρτάται από το στάδιο του. Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο 2018, το ποσοστό θνησιμότητας 10 ετών ήταν 27% με βάση 5.080 συμμετέχοντες. Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας 10 ετών ήταν 75% σε άτομα με ισχαιμία των άκρων που σχετίζεται με PAD (απόφραξη στις αρτηρίες των ποδιών σας).

Για να βελτιώσετε τη συνολική προοπτική σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιουσδήποτε παράγοντες κινδύνου για PAD. Αυτά περιλαμβάνουν τη γενετική, τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Πάρε μακριά

Το PAD είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές χωρίς έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό PAD ή παραγόντων κινδύνου, όπως διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιαγγειακή νόσο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η θεραπεία ορισμένων από τους παράγοντες κινδύνου του PAD μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss