Διαγνωστική διαδικασία και εξετάσεις μελανώματος

Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του μελανώματος, συμπεριλαμβανομένων μιας φυσικής εξέτασης, δερματικών εξετάσεων και βιοψιών. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της προοπτικής σας.

Το μελάνωμα είναι ένας ασυνήθιστος τύπος καρκίνου του δέρματος που συμβαίνει όταν τα κύτταρα στο δέρμα σας που ονομάζονται μελανοκύτταρα – τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα σας μελανίνη (χρωστική ουσία) – γίνονται καρκινικά.

Εάν εσείς ή ένας επαγγελματίας υγείας υποπτεύεστε μελάνωμα, πολλές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Άλλες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τύπου του μελανώματος και του πόσο ανεπτυγμένος είναι ο καρκίνος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαγνωστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του μελανώματος και τι να περιμένετε μετά τη διάγνωση.

Ανίχνευση σημείων μελανώματος σε φυσική εξέταση

Η πρώτης γραμμής διαγνωστική εξέταση για το μελάνωμα είναι μια φυσική εξέταση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου σημαδιών ή σπίλων στο δέρμα σας που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκινικών κυττάρων.

Οι καρκινικοί σπίλοι έχουν διαφορετική εμφάνιση από τους κανονικούς σπίλους. Ενώ οι κρεατοελιές είναι συνήθως στο χρώμα της σάρκας ή ανοιχτό καφέ με λείες, κυκλικές άκρες, οι καρκινικές κρεατοελιές μπορεί να είναι πολύ πιο σκούρες και να έχουν οδοντωτές άκρες.

Μια φυσική εξέταση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εξέταση του δέρματος στο:

 • παλάμες
 • δέρμα της κεφαλής
 • πόδια, συμπεριλαμβανομένων των πελμάτων σας και μεταξύ των ποδιών
 • γεννητικά όργανα
 • οπίσθια
 • μάτια
 • στόμα

ABCDE του μελανώματος

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα σημάδια του μελανώματος που αναζητούν οι γιατροί:

 • Ασύμμετρη: Το ένα μισό του κρεατοελιά δεν μοιάζει με το άλλο μισό.
 • Σύνορο: Ο τυφλοπόντικας έχει ακανόνιστο περίγραμμα.
 • Χρώμα: Ο τυφλοπόντικας έχει διαφορετικά χρώματα και όχι ομοιόμορφο χρώμα.
 • Διάμετρος: Τα μελανώματα έχουν συνήθως διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά (0,25 ίντσες).
 • Εξέλιξη: Η εμφάνιση του κρεατοελιά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Δοκιμές που εξετάζουν πιο προσεκτικά το δέρμα

Για να εξετάσει πιο προσεκτικά το δέρμα σας, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει δερματοσκόπηση (ονομάζεται επίσης δερματοσκόπηση).

Η δερματοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση ενός δερματοσκοπίου, ενός εργαλείου με ισχυρό μεγεθυντικό φακό που μπορεί να εξετάσει τις δομές κάτω από το δέρμα σας. Ένα δερματοσκόπιο επιτρέπει στους γιατρούς να δουν πόσο βαθιά ή ευρέως διαδεδομένα μπορεί να είναι τα κύτταρα μελανώματος κάτω από την επιφάνεια.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει συνεστιακή μικροσκοπία ανάκλασης (RCM). Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ένα λέιζερ κοντά στο υπέρυθρο για να διεισδύσει στην επιφάνεια του δέρματος και να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή βλάβες που μπορεί να υποδηλώνουν μελάνωμα.

Εκτέλεση βιοψίας για επιβεβαίωση του μελανώματος

Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι καρκινικός, μπορεί να συστήσει βιοψία για να αφαιρέσει ένα δείγμα δέρματος και να το ελέγξει σε εργαστήριο για την παρουσία κυττάρων μελανώματος.

Σε μια βιοψία δέρματος, ένας γιατρός αφαιρεί ένα κομμάτι του δέρματός σας και κάποιο ιστό κάτω από το δέρμα για να εξεταστεί σε εργαστήριο. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης του μελανώματος και να βοηθήσει τον γιατρό να αποφασίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος με βάση το μέγεθος και το πάχος του όγκου.

Εάν ένας γιατρός ανησυχεί ότι το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί, μπορεί να συστήσει βιοψία λεμφαδένων. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός δείγματος ιστού, την έγχυση μιας χρωστικής κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο όγκος σας για να βρει τους κοντινούς λεμφαδένες και την αφαίρεση των λεμφαδένων για να τους ελέγξετε για καρκίνο.

Εξετάσεις για τον προσδιορισμό του τύπου και του σταδίου του μελανώματος

Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο και το στάδιο του μελανώματος από μια αναφορά βιοψίας. Αλλά μπορεί επίσης να παραγγείλουν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία (CT): Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ισχυρές ακτίνες Χ για να λάβουν λεπτομερείς εικόνες για το πού μπορεί να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI): Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούν μαγνήτες και ραδιοκύματα μαζί με μια εγχυόμενη ουσία που ονομάζεται γαδολίνιο για να λάβουν εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες διατομής του σώματός σας για να εντοπίσουν πού έχουν εξαπλωθεί τα καρκινικά κύτταρα.
 • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET): Οι σαρώσεις PET περιλαμβάνουν έγχυση ραδιενεργού γλυκόζης που μπορεί να παρακολουθήσει ένας σαρωτής. Αυτό βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν περιοχές με υψηλή χημική δραστηριότητα στο σώμα σας όπου μπορεί να υπάρχει άρρωστος ή καρκινικός ιστός.

Τι περιλαμβάνει μια αναφορά παθολογίας μελανώματος;

Μια αναφορά παθολογίας μελανώματος περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • πόσο παχύς είναι ο όγκος
 • πόσο πολύ το κοντινό δέρμα έχει ουλές ή φλεγμονές
 • πόσο γρήγορα διαιρούνται τα καρκινικά κύτταρα
 • πόσο καρκίνο έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες ή αιμοφόρα αγγεία
 • εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε νευρικό ή εγκεφαλικό ιστό
 • πόσα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι παρόντα στο σώμα σας που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι να περιμένετε μετά τη διάγνωση μελανώματος

Η κύρια θεραπεία για το μελάνωμα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, καρκινικού ιστού και τυχόν προσβεβλημένων ιστών ή οργάνων.

Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του μελανώματος, ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • λήψη μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης ή εμφάνισης του μελανώματος σε νέα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντηλιακού ή κάλυψης του δέρματός σας όταν είστε έξω στον ήλιο
 • παρακολουθώντας στενά τους κρεατοελιές και άλλες αναπτύξεις για να βεβαιωθείτε ότι ο καρκίνος δεν εξαπλώνεται ή δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού
 • επισκέπτεστε τακτικά έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο για να συνεχίσετε να κάνετε φυσικές εξετάσεις και να αξιολογήσετε τα σχέδια θεραπείας
 • έναρξη σχεδίων θεραπείας, όπως:
  • ακτινοθεραπεία
  • χημειοθεραπεία
  • ανοσοθεραπεία
  • στοχευμένες γονιδιακές θεραπείες

Πόροι για υποστήριξη

Η λήψη διάγνωσης καρκίνου μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ακόλουθοι οργανισμοί προσφέρουν πόρους υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών και διαδικτυακών ομάδων υποστήριξης:

 • Στόχος το Ίδρυμα Μελανώματος
 • Συμμαχία Έρευνας Μελανώματος
 • Ίδρυμα Ερευνών Μελανώματος

Μπορείτε επίσης να καλέσετε τη Γραμμή Βοήθειας της Κοινότητας Υποστήριξης Καρκίνου στο 888-793-9355.

ο Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προσφέρει επίσης πληροφορίες, εργαλεία και πόρους σχετικά με το μελάνωμα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαγνωστικές διαδικασίες και τις εξετάσεις μελανώματος:

Μπορείτε να εντοπίσετε το μελάνωμα με μια εξέταση αίματος;

Μια εξέταση αίματος δεν θα βοηθήσει έναν γιατρό να διαγνώσει το μελάνωμα. Ωστόσο, ένα τεστ γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH) μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να ανακαλύψουν πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος και οδηγός βοήθειας θεραπεία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης μελανώματος;

Η δερματοσκόπηση και οι βιοψίες δέρματος είναι οι πιο ακριβείς τρόποι για την ανίχνευση του μελανώματος, επειδή περιλαμβάνουν άμεσα την εξέταση του προσβεβλημένου ιστού.

Ποια είναι τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του μελανώματος;

Το πιο βασικό προειδοποιητικό σημάδι του μελανώματος είναι η εμφάνιση σκούρων, ακανόνιστου σχήματος σπίλων στο στήθος, τα πόδια, το λαιμό ή το πρόσωπό σας. Αυτοί οι κρεατοελιές τείνουν επίσης να μεγαλώνουν ή να αλλάζουν σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το μελάνωμα είναι ένας από τους λιγότερο συχνούς καρκίνους του δέρματος αλλά και ο πιο επιθετικός. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του μελανώματος.

Η διάγνωση του μελανώματος συνήθως ξεκινά με μια φυσική εξέταση για την αναζήτηση σημείων καρκίνου του δέρματος. Η δερμοσκόπηση και η βιοψία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά άλλες εξετάσεις, όπως η απεικόνιση, μπορούν να βοηθήσουν στο στάδιο του μελανώματος και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss