Γιατί πρέπει να θεραπεύσω την ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία με αντιιικά φάρμακα μπορεί συνήθως να θεραπεύσει τη μόλυνση.

Η ηπατίτιδα C (hep C) είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το συκώτι σας. Μπορεί να οδηγήσει σε οξεία (βραχυπρόθεσμη) ή χρόνια (μακροχρόνια) ασθένεια.

Οι λόγοι για τη θεραπεία της ηπατικής C είναι σαφείς. Χωρίς θεραπεία, μια χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατικής C (HCV) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηπατική C προκάλεσε περίπου 290.000 θανάτους το 2019, κυρίως λόγω παθήσεων που σχετίζονται με το ήπαρ. Η Hep C σχετίζεται επίσης με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νεφρική νόσος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 2 εκατομμύρια οι ενήλικες έχουν λοίμωξη από HCV. Αλλά με την αντιική θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν μια ευνοϊκή προοπτική. Η θεραπεία με Hep C είναι που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με το ήπαρ και από όλες τις αιτίες.

Μάθετε για 5 σημαντικούς λόγους για τη θεραπεία της ηπατικής C όσο το δυνατόν νωρίτερα.

1. Αποτελεσματικότητα θεραπείας και υψηλό ποσοστό ίασης

Ο στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη της μακροχρόνιας βλάβης του ήπατος και η θεραπεία της λοίμωξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα άμεσης δράσης μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτά τα φάρμακα είναι συνήθως καλά ανεκτά και εξαιρετικά αποτελεσματικά, με ποσοστό ίασης περίπου 95%.

Μια λοίμωξη από HCV θεωρείται ιάσιμη όταν έχετε παρατεταμένη ιολογική απόκριση (SVR) μετά από 3 μήνες θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό στο αίμα σας. Η απαλλαγή από τον ιό είναι που συνδέονται με μείωση της ασθένειας και του θανάτου. Ένα τυπικό προσδόκιμο ζωής είναι δυνατό ακόμη και αν έχετε προχωρημένη ηπατική βλάβη.

2. Μειωμένος κίνδυνος ηπατικής ανεπάρκειας

Η Hep C επιτίθεται στο συκώτι σας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Χωρίς θεραπεία, η ηπατική C μπορεί να προκαλέσει κίρρωση, μια κατάσταση κατά την οποία ο ουλώδης ιστός εμποδίζει τη ροή του αίματος στο συκώτι σας. Και αν έχετε κίρρωση, το συκώτι σας – το οποίο επεξεργάζεται το αίμα και φιλτράρει τις τοξίνες – δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή και η συσσώρευση ουλώδους ιστού μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια (γνωστή και ως ηπατική νόσο τελικού σταδίου). Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι σας έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος ή όλη την ικανότητά του να λειτουργεί. Κάποια στιγμή, η μεταμόσχευση ήπατος είναι η μόνη θεραπεία.

Σύμφωνα με το American Liver Foundation, η χρόνια ηπατική C είναι η πιο κοινή αιτία για μεταμόσχευση ήπατος. Επιπλέον, η ηπατική C αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Μόλις η αντιική θεραπεία σας οδηγήσει σε SVR, τα ηπατικά σας ένζυμα γενικά θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν πριν κολλήσετε την ηπατική C και η ηπατική σας λειτουργία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Εάν έχετε ήπια ηπατική βλάβη, μπορεί να επουλωθεί, αλλά πιο σοβαρή βλάβη μπορεί όχι.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών και άλλων επιπλοκών.

3. Βελτιωμένες εξωηπατικές εκδηλώσεις της ηπατικής C

Η Hep C επηρεάζει περισσότερο από το συκώτι σας. Σχετικά με 75% των ατόμων με ηπατική C αναπτύσσουν προβλήματα που δεν σχετίζονται με το ήπαρ (εξωηπατικές εκδηλώσεις). Αυτά μπορούν περιλαμβάνω:

 • αντίσταση στην ινσουλίνη
 • διαβήτης τύπου 2
 • μη-Hodgkin λέμφωμα
 • καρδιαγγειακή νόσο
 • χρόνια νεφρική νόσος

Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να παίζει ρόλο σε μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται μικτή κρυοσφαιριναιμία. Είναι μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνει μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στο αίμα σας.

Επιπλέον, περίπου 50% των ατόμων με ηπατική C αναπτύσσουν συμπτώματα όπως:

 • κούραση
 • κατάθλιψη
 • διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα σκέψης

Σύμφωνα με α Ερευνητική ανασκόπηση 2019η θεραπεία της ηπατικής C μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και να επιλύσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

4. Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης

Λιγότερο από το 1% των ατόμων που φτάνουν στο SVR παρουσιάζουν υποτροπή. Γι’ αυτό ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει ξανά το αίμα σας μέσα στον επόμενο χρόνο. Η πρόσβαση στο SVR σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιός στην κυκλοφορία του αίματός σας, επομένως δεν μπορείτε να τον μεταδώσετε.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το SVR δεν σας προστατεύει από επαναμόλυνση. Μπορείτε να λάβετε ξανά τον ιό C.

Η Hep C είναι ένας αιματογενής ιός. Περνά από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του αίματος και των προϊόντων του. Είναι πιθανό να κολλήσετε τον ιό χρησιμοποιώντας κοινόχρηστο εξοπλισμό φαρμάκων ή ακατάλληλα αποστειρωμένο ιατρικό εξοπλισμό ή εξοπλισμό τατουάζ.

Ακόμη και όταν υποβάλλεστε σε θεραπεία, εάν δεν έχετε φτάσει ακόμη στο SVR, μπορείτε ακόμα να μεταδώσετε τον ιό. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας για να το αποφύγετε.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από την ηπατίτιδα C. Αλλά ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Α και Β.

5. Βελτιωμένη ποιότητα ζωής και ψυχική υγεία

Η αντιική θεραπεία είναι ασφαλής και οι περισσότεροι άνθρωποι την ανέχονται καλά. ΕΝΑ Ερευνητική ανασκόπηση 2019 υποδηλώνει ότι η απαλλαγή από τον ιό συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μερικοί σπουδές προτείνουν ότι η θεραπεία με αντιική θεραπεία βοηθά στη βελτίωση:

 • ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • αλεξιθυμία (δυσκολία στην αναγνώριση συναισθημάτων)
 • συναισθηματική κατάσταση, σωματική λειτουργία και γενική ευεξία

Σε μια μελέτη 2018, τα άτομα που έλαβαν αντιιικά φάρμακα για την ηπατική C παρουσίασαν βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και τη συνολική ποιότητα ζωής. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη σημείωσαν ότι οι βελτιώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά την έναρξη της θεραπείας και αυξήθηκαν αφού έφτασαν στο SVR.

Η Hep C είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που μπορεί να γίνει χρόνια και απειλητική για τη ζωή. Αλλά η λήψη θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης και άλλων επιπλοκών στην υγεία. Η αντιική θεραπεία είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει την ψυχική ευεξία και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Στους περισσότερους ανθρώπους που ολοκληρώνουν την αντιική θεραπεία, ο ιός θεραπεύεται και είναι δυνατή μια τυπική διάρκεια ζωής.

Μάθετε περισσότερα

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί...

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss