Βιολογικά για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Αν και τα βιολογικά φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας, το υψηλό κόστος αυτών των φαρμάκων πρέπει να σταθμίζεται όταν αποφασίζεται εάν θα χρησιμοποιηθούν για την αλλεργική ρινίτιδα.

Συνολικά 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Για να αντιμετωπιστεί το φτέρνισμα, η καταρροή και η φαγούρα στα μάτια που συχνά συνοδεύουν αυτήν την πάθηση, τα άτομα μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα, από εμβόλια αλλεργίας έως αντιισταμινικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Αλλά αυτές οι τυπικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για όλους. Ένα βιολογικό που ονομάζεται omalizumab (Xolair) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την αλλεργική ρινίτιδα όταν άλλες λύσεις είναι αναποτελεσματικές, αλλά έχει υψηλή τιμή.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα βιολογικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την αλλεργική ρινίτιδα, πώς λειτουργούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και πότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Τι είναι τα βιολογικά;

Βιολογικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που παρασκευάζονται από βιολογικές πηγές. Χρησιμοποιούν πρωτεΐνες, σάκχαρα, κύτταρα, ιστούς και άλλα φυσικά υλικά από μικροοργανισμούς, ζώα και ανθρώπους. Τα βιολογικά προϊόντα μιμούνται συχνά κυτταρικά προϊόντα που υπάρχουν φυσικά στο σώμα σας.

Σε αντίθεση με τα συνθετικά φάρμακα, η ακριβής σύνθεση ενός βιολογικού μπορεί να μην είναι πλήρως κατανοητή. Τείνουν επίσης να είναι πιο ευαίσθητα στη θερμότητα και πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση, επομένως μπορεί να απαιτείται πρόσθετη προσοχή κατά τη διαδικασία κατασκευής.

Διαβάστε περισσότερα για τα βιολογικά εδώ.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια βιολογικά φάρμακα έχουν εγκριθεί για την αλλεργική ρινίτιδα;

Ομαλιζουμάμπη είναι ένα βιολογικό που η έρευνα δείχνει ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας. Έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για μέτριο έως σοβαρό επίμονο αλλεργικό άσθμα, χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.

Άλλα βιολογικά που έχουν εγκριθεί για παρόμοιες ή σχετικές παθήσεις υγείας περιλαμβάνουν:

 • μεπολιζουμάμπη (Nucala)
 • ρεσλιζουμάμπ (Cinqair)
 • μπενραλιζουμάμπη (Fasenra)
 • dupilumab (Dupixent)

Πώς βοηθούν τα βιολογικά φάρμακα στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας;

Τα βιολογικά φάρμακα αντιμετωπίζουν την αλλεργική ρινίτιδα διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο του βιολογικού που λαμβάνετε. Το Omalizumab δρα εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE).

Κανονικά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί αντισώματα κατά των επιβλαβών μικροβίων. Αλλά όταν έχετε μια αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά και αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο σαν ένα μικρόβιο εισβολής.

Για την καταπολέμηση αυτού του μικροβίου, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που ονομάζονται IgE. Αυτά ταξιδεύουν μέσω του σώματος στα κύτταρα και προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Η ομαλιζουμάμπη συνδέεται με τα αντισώματα αλλεργίας στο αίμα σας και στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτό αποτρέπει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν καταρροή, φαγούρα στα μάτια και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με μια αλλεργική αντίδραση.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για βιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα;

Όταν εξετάζουν ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη βιολογική θεραπεία, οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να σταθμίσουν τα πιθανά οφέλη με το υψηλό κόστος. Μερικά από τα κριτήρια που μπορούν να εξετάσουν είναι:

 • την αντίστασή σας σε άλλες μορφές θεραπείας
 • τυχόν άλλες διαγνώσεις που μπορεί να έχετε
 • πόσο συχνά παρουσιάζονται οι καταστάσεις
 • πόσο μειωμένη είναι η ποιότητα της ζωής σας ως αποτέλεσμα της(των) κατάστασης(ων)

Όταν εξετάζεται η βιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα ειδικά, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν εάν:

 • Έχετε επίσης διάγνωση άσθματος.
 • Έχετε χάσει την όσφρησή σας.
 • Χρειαζόταν προηγουμένως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των πολυπόδων της μύτης/κόλπων ή για άλλες σχετικές επιπλοκές.

Ερευνα υποδεικνύει ότι η περιοδική χρήση βιολογικών μπορεί να δικαιολογείται σε άτομα με εποχική αλλεργική ρινίτιδα σε καταστάσεις όπου τα άτομα δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, ειδικά εάν ένα άτομο έχει επίσης άσθμα.

Πώς χορηγούνται τα βιολογικά σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα;

Τα βιολογικά διατηρούνται σε υγρή μορφή. Χορηγούνται με εμβόλιο ή ενδοφλέβια (IV).

Το 2021, ο FDA ενέκρινε την πώληση του Xolair (omalizumab) σε προγεμισμένη σύριγγα για αυτοένεση. Αυτό επιτρέπει στα εκπαιδευμένα άτομα που το λαμβάνουν και στους φροντιστές να χρησιμοποιούν αυτό το βιολογικό εκτός των ιατρείων.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα βιολογικά για την αλλεργική ρινίτιδα;

Η τυπική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τις ακόλουθες θεραπείες για να βοηθήσουν στα συμπτώματα:

 • ρινική άρδευση με φυσιολογικό ορό
 • ενδορινικά στεροειδή
 • αντιισταμινικά
 • αποσυμφορητικά
 • ανοσοθεραπεία (είτε υπογλώσσια είτε με ενέσεις)

Η επιτυχία αυτών των θεραπειών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργικής ρινίτιδας σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα του omalizumab να βελτιώνει τα ρινικά και οφθαλμικά συμπτώματα που συνοδεύονται από την αλλεργική ρινίτιδα. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο από τον FDA για αυτή τη χρήση.

Ερευνα επί του παρόντος λείπει σχετικά με την επιτυχία άλλων βιολογικών φαρμάκων στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Αλλά τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας έχουν μειωθεί κατά τη θεραπεία του άσθματος με χρήση dupilumab.

Επειδή το κόστος των βιολογικών είναι μεγαλύτερο από άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, είναι σημαντικό να σταθμίσουμε την τιμή των βιολογικών σε σχέση με τη γνωστή επιτυχία τους.

Όταν άλλες θεραπείες δεν προσφέρουν ανακούφιση για την αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να προτείνονται βιολογικά φάρμακα από γιατρό. Σε αντίθεση με τα τυπικά φάρμακα, τα βιολογικά φάρμακα χρησιμοποιούν φυσικά υλικά από μικροοργανισμούς, ζώα ή ανθρώπους για να προσφέρουν πολύπλοκα μείγματα των οποίων η δομή μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστή.

Έρευνα που έγινε σε ένα βιολογικό που ονομάζεται omalizumab υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας σε μερικούς ανθρώπους και υπάρχουν άλλα βιολογικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την FDA για παρόμοιες σχετικές παθήσεις υγείας.

Ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα πιθανά οφέλη ενός βιολογικού αντισταθμίζουν το κόστος.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss