Από τι αποτελείται η χημειοθεραπεία;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη φαρμάκων χημειοθεραπείας στην αγορά. Τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως και γενικά περιλαμβάνουν είτε χημικά, φυτικά ή συνθετικά συστατικά.

Χημειοθεραπεία αναφέρεται σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη φαρμάκων χημειοθεραπείας στην αγορά. Το είδος της χημειοθεραπείας που λαμβάνει ένα άτομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • τον τύπο, τη θέση και το στάδιο της πάθησης που αντιμετωπίζεται
 • ο στόχος της θεραπείας
 • το ιστορικό υγείας και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που λαμβάνει τη χημειοθεραπεία

Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου, οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς θεραπείες για να στοχεύσουν αποτελεσματικά συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Αυτό οδήγησε σε ένα αύξηση των ποσοστών επιβίωσης από καρκίνοκαθώς και επιλογές χημειοθεραπείας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει όσα γνωρίζουμε για τη χημειοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του τι κάνει, από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι χημειοθεραπείας;

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας ομαδοποιούνται ανάλογα με τη χημική τους δομή. Αυτές οι ομάδες επιτρέπουν στους γιατρούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν καλύτερα μαζί για τη διαχείριση και την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων.

ο πρωτεύοντες τύπους των φαρμάκων χημειοθεραπείας είναι:

Φάρμακο Πώς λειτουργούν Παρενέργειες
Αλκυλιωτικοί παράγοντες βλάπτει το DNA του κυττάρου και το εμποδίζει να κάνει αντίγραφα του εαυτού του μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία
Αντιμεταβολίτες παρεμβαίνει στο κυτταρικό DNA ενεργώντας ως υποκατάστατο των δομικών στοιχείων DNA και RNA και το εμποδίζει να κάνει αντίγραφα του εαυτού του μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη
Αντικαρκινικά αντιβιοτικά παρεμβαίνει στα ένζυμα που αντιγράφουν το DNA κατά τη διάρκεια του κυτταρικού κύκλου και συνδέονται με το DNA, γεγονός που εμποδίζει το κύτταρο να αντιγραφεί μόνο του μπορεί να βλάψει την καρδιά
Μιτωτικοί αναστολείς βλάπτει τα ένζυμα που παράγουν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη
Στεροειδή (κορτικοστεροειδή) μειώνει την ανοσολογική απόκριση του σώματος, βοηθά στην άμβλυνση του πόνου και διαχειρίζεται τις παρενέργειες και τα συμπτώματα άλλων χημειοθεραπειών όταν χρησιμοποιούνται μαζί μπορεί να αποτρέψει τη ναυτία, τον έμετο και τις σοβαρές αλλεργίες
Αναστολείς τοποϊσομεράσης παρεμβαίνει στα ένζυμα που επιτρέπουν την αντιγραφή του DNA, εμποδίζοντας το κύτταρο να αντιγραφεί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δευτερογενούς καρκίνου

Ποια είναι τα κύρια συστατικά της χημειοθεραπείας;

Τα συστατικά για τις θεραπείες χημειοθεραπείας ποικίλλουν ευρέως και γενικά περιλαμβάνουν είτε χημικά, φυτικά ή συνθετικά συστατικά:

 • Αλκυλιωτικοί παράγοντες: Τα συστατικά για αυτό το είδος χημειοθεραπείας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν το χημικό όπλο αέριο μουστάρδας (θείο μουστάρδα) βρέθηκε να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
 • Αντιμεταβολίτες: Οι αντιμεταβολίτες χρησιμοποιούν φυσικές ενώσεις, όπως π.χ φλουδαραβίνη και κλαντριβίνηπου οι επιστήμονες έχουν αλλάξει για να βοηθήσουν στη διαχείριση του καρκίνου.
 • Μιτωτικοί και αναστολείς τοποϊσομεράσης: Αυτές οι χημειοθεραπείες έχουν φυτική βάση και προέρχονται από φυτικά αλκαλοειδή, τα οποία καταστρέφουν τα ένζυμα ενός κυττάρου και εμποδίζουν το κύτταρο να αντιγραφεί.
 • Αντικαρκινικά αντιβιοτικά: Αυτός ο τύπος χημειοθεραπείας προέρχεται από φυσικούς μύκητες, βακτήρια, χώμα ή άλλους μικροοργανισμούς.
 • Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή είναι συνθετική εκδοχή ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Συχνά συνταγογραφούνται παράλληλα με χημειοθεραπεία για να βοηθήσουν στη διαχείριση των παρενεργειών, ιδιαίτερα της ναυτίας και του εμετού.

Πώς λειτουργεί η χημειοθεραπεία;

Ο τρόπος που λειτουργεί η χημειοθεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της χημειοθεραπείας που χορηγείται. Δεν λειτουργούν όλες οι χημειοθεραπείες με τον ίδιο τρόπο.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια (μέσω ενδοφλέβιας [IV] έγχυση), από το στόμα ή τοπικά.

Παραδοσιακή χημειοθεραπεία είναι ο πιο κοινός τύπος χημειοθεραπείας. Λειτουργεί σε όλο το σώμα σας, γι’ αυτό ονομάζεται «συστημική» θεραπεία.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας στοχεύουν κύτταρα που είναι καρκινικά ή που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και εξαπλώνονται σε νέα μέρη του σώματός σας. Στοχεύουν στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ υγιών και άρρωστων κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η χημειοθεραπεία συχνά καταλήγει να σκοτώνει και υγιή κύτταρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία είτε καταστρέφει τα κύτταρά σας είτε παρεμβαίνει στην παραγωγή κυττάρων κάνοντας αλλαγές σε αυτά σε ένα DNA ή RNA επίπεδο.

Είναι η χημειοθεραπεία τοξική για τον οργανισμό;

Τα συστατικά για πολλά φάρμακα χημειοθεραπείας λειτουργούν στο σώμα σας μειώνοντας ή αφαιρώντας τη λειτουργία των κυττάρων.

Στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία, τόσο τα υγιή όσο και τα άρρωστα κύτταρα στοχεύονται, γεγονός που μπορεί να αφήσει το σώμα σας ευάλωτο στην προστασία. Σε άλλες μορφές χημειοθεραπείας, υπάρχουν πρόσθετες φυσικές παρενέργειες από τη θεραπεία.

Οι πιο τοξικές μορφές χημειοθεραπείας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη τοξικότητα, περιλαμβάνουν αλκυλιωτικούς παράγοντες, αναστολείς τοποϊσομεράσης και αντιμεταβολίτες.

Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ναυτία
 • εμετός
 • δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • κούραση
 • απώλεια μαλλιών
 • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Μερικά από τα πιθανά σπάνιες παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • δευτερογενής καρκίνος
 • καρδιακή βλάβη
 • νευρική βλάβη
 • ηπατική βλάβη
 • σοβαρές αλλεργίες

Κατά τη χορήγηση χημειοθεραπείας, οι γιατροί λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσετε ότι οι παρενέργειές σας είναι περιορισμένες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να φοράτε συγκεκριμένους τύπους ρούχων ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε γάντια ενώ παίρνετε από του στόματος χορηγήσεις. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν άλλοι σε επαφή με τη χημειοθεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει:

 • καθαρισμός ρούχων με σωματικά υγρά
 • ξέπλυμα τουαλέτας δύο φορές
 • διατηρώντας τους χώρους διαβίωσης καθαρούς

Αν και οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη χημειοθεραπεία και πώς επηρεάζει ένα άτομο που λαμβάνει αυτό το είδος θεραπείας.

Ο τύπος και η δοσολογία της χημειοθεραπείας που χορηγείται σε ένα άτομο βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία και το ιστορικό του ατόμου και ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου.

Για να διευκολύνουν τη διαδικασία συνταγογράφησης της χημειοθεραπείας, οι γιατροί έχουν ομαδοποιήσει τις επιλογές χημειοθεραπείας σύμφωνα με τις ιδιότητές τους. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πιο εξατομικευμένα και εξατομικευμένα σχήματα χημειοθεραπείας που θα είναι πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία του καρκίνου κάποιου.

Παρά τις παρενέργειες που συμβαίνουν με τους περισσότερους τύπους χημειοθεραπείας, Τα ποσοστά θνησιμότητας για άτομα με ορισμένους τύπους καρκίνου έχουν μειωθεί αισθητά. Η συνεχιζόμενη έρευνα θα συνεχίσει να βρίσκει πιο αποτελεσματικές μορφές χημειοθεραπείας για όλους τους τύπους καρκίνου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss