Απαντήθηκαν οι συχνές ερωτήσεις σας: Αισθητικές επεμβάσεις και ψωρίαση

Τα άτομα που ζουν με ψωρίαση μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις όπως μπότοξ, μόνιμο μακιγιάζ και τατουάζ. Αυτές οι διαδικασίες εγκυμονούν κινδύνους και μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις.

Τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διάφορες αισθητικές επεμβάσεις.

Οι ενέσεις Botox, το microblading και το κοκκίνισμα των χειλιών δεν αποθαρρύνονται απαραίτητα για άτομα με ψωρίαση, αλλά αυτές οι διαδικασίες εγκυμονούν κινδύνους.

Εάν έχετε ψωρίαση και σκοπεύετε να κάνετε αισθητικές επεμβάσεις, είναι χρήσιμο να μάθετε για τους πιθανούς κινδύνους, τυχόν ειδικές σκέψεις και πώς να μιλήσετε με τον παροχέα σας σχετικά με την ψωρίαση.

Μπορείτε να πάρετε Botox εάν έχετε ψωρίαση;

Στις πληροφορίες συνταγογράφησης για ενέσεις καλλυντικών Botox, η ψωρίαση δεν αναφέρεται ως πάθηση που θα πρέπει να αποτρέψει τη χρήση τους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες συνταγογράφησης αναφέρουν ότι οι ενέσεις Botox δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με προϋπάρχουσες παθήσεις. Οι ενέσεις Botox δεν πρέπει επίσης να γίνονται σε περιοχές με υπάρχουσα φλεγμονή.

Ένας μικρός αριθμός ερευνών υποδηλώνει ότι για ορισμένα άτομα με ψωρίαση, οι ενέσεις Botox μπορεί πραγματικά να προσφέρουν θεραπευτικό όφελος.

Μια μικρή απόδειξη της ιδέας μελέτη οκτώ ατόμων με ψωρίαση διαπίστωσαν ότι μια ένεση με Botox οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης για όλους τους συμμετέχοντες 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Το δέρμα που επηρεάζεται από ψωρίαση έχει περισσότερες νευρικές ίνες και αυξημένο επίπεδο πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), το οποίο παίζει ρόλο στη φλεγμονή. Ερευνα προτείνει ότι το Botox αναστέλλει την απελευθέρωση του CGRP, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με ψωρίαση.

Από την άλλη, ήταν έχουν αναφερθεί ότι η ψωρίαση έχει σχηματιστεί στο σημείο των ενέσεων Botox. Οι πληροφορίες συνταγογράφησης για ενέσεις καλλυντικών Botox επισημαίνουν ότι μια έκρηξη ψωρίασης είναι μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Μήπως κάποιο από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης παρεμβαίνει ή επηρεάζει τις ενέσεις Botox;

Κανένα από τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με τις καλλυντικές ενέσεις Botox δεν είναι ειδικά για την ψωρίαση.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε να κάνετε Botox, να γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την ένεση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • αμινογλυκοσίδες, ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος
 • αντιχολινεργικά φάρμακα
 • μυοχαλαρωτικά

Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χωρίς ιατρική συνταγή, έχουν τη δυνατότητα για παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε μια νέα θεραπεία.

Γιατί η ψωρίαση περιορίζει μια θεραπεία προσώπου;

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση εμφανίζουν ψωρίαση στο πρόσωπο. Συνηθέστερα, αυτό μπορεί να συμβεί στο δέρμα στην περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους, στα φρύδια, στο πάνω μέρος του μετώπου και στη γραμμή των μαλλιών.

Οι θεραπείες προσώπου μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολες για άτομα που ζουν με ψωρίαση, καθώς ορισμένα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τη χρήση κρεμών και λοσιόν που περιέχουν:

 • βαφές
 • αρώματα
 • Επιβλαβείς χημικές ουσίες
 • μερικά αιθέρια έλαια

Ακόμη και προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για ευαίσθητο δέρμα μπορεί να εξακολουθούν να είναι ερεθιστικά για άτομα με ψωρίαση. Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης. Όταν η ψωρίαση αναπτύσσεται στα σημεία του ερεθισμού, είναι γνωστή ως η φαινόμενο Koebner. Είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο για να συζητήσετε τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που είναι κατάλληλα για την κατάσταση του δέρματός σας.

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας προσώπου, ο αισθητικός θα πρέπει να προσεγγίσει την περιοχή με ψωρίαση πολύ απαλά, καθώς το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι πολύ ευαίσθητο.

Να αποφύγω το microblading ή το lip blushing;

Τόσο το microblading όσο και το lip blushing είναι μορφές μόνιμου μακιγιάζ. Αυτή είναι μια μορφή τατουάζ κατά την οποία μια βελόνα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή έγχρωμης μελάνης στο δέρμα για να δώσει την όψη μόνιμων φρυδιών (για microblading) ή χρώματος χειλιών (για κοκκίνισμα χειλιών).

Αν και το τατουάζ δεν απαγορεύεται αυστηρά για όσους ζουν με ψωρίαση, ενέχει κινδύνους. Σκεφτείτε αποχή από το να κάνει τατουάζ όταν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες ή όταν βρίσκεστε σε ενεργό στάδιο ψωρίασης.

Οι κίνδυνοι των διαδικασιών τατουάζ περιλαμβάνουν:

 • λοιμώξεις
 • σοβαρή ασθένεια όπως ο HIV ή η ηπατίτιδα
 • αλλεργικές αντιδράσεις
 • ουλές, ερυθρότητα, εξογκώματα και αυξημένο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος
 • πρήξιμο ή κάψιμο στο σημείο του τατουάζ κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας
 • καλύπτοντας σημάδια καρκίνου του δέρματος

Ένας άλλος γνωστός κίνδυνος από τις διαδικασίες τατουάζ είναι ο φαινόμενο Koebner. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται νέες πλάκες ψωρίασης σε δέρμα που προηγουμένως δεν είχε επηρεαστεί. Αυτό επηρεάζει περίπου το 25% των ατόμων με ψωρίαση που βιώνουν τραύμα στο δέρμα.

Το τατουάζ θεωρείται τραύμα στο δέρμα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης σημειώνει ότι εάν κάνετε τατουάζ, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να ξεσπάσει η ψωρίαση στην περιοχή με το τατουάζ. Επιπλέον, νέες κηλίδες ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν στη θέση ενός νέου τατουάζ.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει το μόνιμο μακιγιάζ και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις;

Το μόνιμο μακιγιάζ είναι ένας τύπος διαδικασίας τατουάζ που περιλαμβάνει την έγχυση μελανιού στο δέρμα για να δώσει την όψη του μακιγιάζ, όπως:

 • Μολύβι Ματιών
 • μολύβι χειλιών
 • γεμάτα φρύδια
 • άλλες μορφές μακιγιάζ

Όσοι πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε διαδικασία μόνιμου μακιγιάζ είναι μια μορφή τατουάζ και αυτές οι διαδικασίες ενέχουν κινδύνους.

Το μόνιμο μακιγιάζ χρησιμοποιεί έγχρωμο μελάνι που εγχέεται στο δέρμα για να δώσει την όψη του μακιγιάζ. Αλλά χωρίς μελάνι έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ένεση στο δέρμα.

Η έγχυση μελανιού στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Είναι επίσης πιθανό η ψωρίαση να αναπτυχθεί σε περιοχές όπου έχει γίνει ένεση στο δέρμα.

Πώς μπορώ να μιλήσω με τον κοσμητολόγο μου για την ψωρίαση;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά ότι οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση πρέπει να γίνεται από γιατρό όπως ένας πιστοποιημένος δερματολόγος.

Πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε είδος αισθητικής διαδικασίας, είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τι προσόντα έχει αυτός ο επαγγελματίας;
 • Πόσες από αυτές τις διαδικασίες έχουν ολοκληρώσει στο παρελθόν;
 • Είναι δυνατόν να δούμε φωτογραφίες πριν και μετά από προηγούμενους ασθενείς;
 • Τι αποτελέσματα πρέπει να περιμένετε;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της διαδικασίας;

Εάν επιλέξετε να επισκεφτείτε έναν κοσμετολόγο για θεραπεία προσώπου ή άλλη, καλό είναι να τον ενημερώσετε για την ψωρίαση και τυχόν ενεργές εξάρσεις που μπορεί να υπάρχουν. Η εξήγηση ότι το δέρμα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο λόγω της ψωρίασης μπορεί να είναι χρήσιμο.

Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε τι είδους προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν, να θυμάστε ότι ορισμένα συστατικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα και να προκαλέσουν έξαρση.

Τα άτομα που ζουν με ψωρίαση μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε μια ποικιλία αισθητικών επεμβάσεων. Η ψωρίαση δεν εμποδίζει αυστηρά τους ανθρώπους να κάνουν ενέσεις Botox για καλλυντικούς σκοπούς ή από το να κάνουν μόνιμο μακιγιάζ όπως microblading ή κοκκίνισμα χειλιών.

Οι διαδικασίες τατουάζ οποιουδήποτε είδους εγκυμονούν κινδύνους και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ψωρίασης ή σχηματισμό νέας ψωρίασης.

Μικρές μελέτες δείχνουν ότι το Botox μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα άτομα με ψωρίαση, αν και εξακολουθεί να συνιστάται η αποφυγή ενέσεων Botox σε περιοχές με ενεργή φλεγμονή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss