Απαιτείται ειδικός για τη διάγνωση της ανεπάρκειας των επινεφριδίων;

Εάν ο κύριος γιατρός σας υποψιάζεται ανεπάρκεια των επινεφριδίων, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διάγνωσης.

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων είναι μια κατάσταση των επινεφριδίων. Συμβαίνει όταν οι αδένες δεν παράγουν αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα σας. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η λήψη μιας διάγνωσης είναι το πρώτο βήμα προς την έναρξη ενός σχεδίου θεραπείας που λειτουργεί για εσάς.

Διαβάστε περισσότερα για την ανεπάρκεια των επινεφριδίων.

Ποιον γιατρό πρέπει να επισκεφτείτε για διάγνωση επινεφριδιακής ανεπάρκειας;

Εάν ο γιατρός σας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υποψιάζεται ότι έχετε επινεφριδιακή ανεπάρκεια, πιθανότατα θα σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο.

Οι ενδοκρινολόγοι ειδικεύονται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες σας. Μπορούν να διαγνώσουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων και να διαχειριστούν τη φροντίδα σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επινεφριδιακής ανεπάρκειας;

Ένας ενδοκρινολόγος θα ξεκινήσει εξετάζοντας τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Στα αρχικά στάδια της επινεφριδιακής ανεπάρκειας, τα συμπτώματα συχνά έρχονται και παρέρχονται και εξελίσσονται αργά. Αυτό μπορεί να κάνει τη διάγνωση δύσκολη.

Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και μπορεί να περιλαμβάνει:

Πρωινή δοκιμή κορτιζόλης ορού

Αυτή η εξέταση ελέγχει το βασικό επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα σας. Η χαμηλή κορτιζόλη είναι σημάδι ανεπάρκειας των επινεφριδίων.

Δοκιμή διέγερσης της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH).

Μια δοκιμή διέγερσης ACTH χρησιμοποιεί μια ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση εργαστηριακής ACTH, μια ορμόνη που παράγει φυσικά τα επινεφρίδια σας, για να δει πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας.

Τα άτομα με τυπική λειτουργία των επινεφριδίων εμφανίζουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μετά την ένεση ACTH. Τα άτομα με επινεφριδιακή ανεπάρκεια συνήθως δεν βλέπουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης.

Τεστ ανοχής ινσουλίνης (ITT)

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, θα λάβετε μια ενδοφλέβια ένεση ινσουλίνης και στη συνέχεια θα λαμβάνετε αίμα κάθε μισή ώρα για τις επόμενες 2 ώρες.

Μια υγιής υπόφυση θα κάνει υψηλά επίπεδα ACTH να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενώ τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να σηματοδοτούν ανεπάρκεια των επινεφριδίων.

Μπορεί να έχετε ITT εάν τα αποτελέσματα της ACTH δεν επιβεβαιώνουν τη διάγνωσή σας ή εάν ο ενδοκρινολόγος σας πιστεύει ότι ένα πρόβλημα στην υπόφυσή σας οδηγεί σε δευτερογενή επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

Δοκιμή διέγερσης της ορμόνης απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH).

Μπορεί να κάνετε μια δοκιμή διέγερσης CRH εάν τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων δεν είναι ξεκάθαρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, θα λάβετε μια ενδοφλέβια ένεση CRH και στη συνέχεια θα αιμοληψείτε κάθε μισή ώρα για τις επόμενες 2 ώρες. Εάν τα επίπεδα ACTH σας δεν αυξηθούν, μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας των επινεφριδίων.

Εύρεση της αιτίας της επινεφριδιακής ανεπάρκειας

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους:

  • Πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια: Ονομάζεται επίσης νόσος του Addison, αυτός ο τύπος εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία της πάθησης.
  • Δευτεροπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια: Αυτός ο τύπος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άλλης κατάστασης.
  • Τριτογενής επινεφριδιακή ανεπάρκεια: Αυτός ο τύπος εμφανίζεται όταν κάτι επηρεάζει την παραγωγή CRH, οδηγώντας σε μειωμένη λειτουργία της υπόφυσης, η οποία οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων.

Μερικές φορές, η αιμοληψία είναι αρκετή για να βρεθεί η αιτία της επινεφριδιακής ανεπάρκειας, αλλά μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη εξέταση αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωσή σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία.

Αυτές οι σαρώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να δουν προσεκτικά τα επινεφρίδια, την υπόφυση και την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την παραγωγή CRH, ώστε να εντοπίζουν όγκους και άλλες αναπτύξεις που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα εργαστηριακά αποτελέσματα για την επινεφριδιακή ανεπάρκεια;

Η διάγνωση της επινεφριδιακής ανεπάρκειας συχνά περιλαμβάνει πολλαπλές εξετάσεις, επομένως είναι σημαντικό να περιμένετε έναν επαγγελματία υγείας να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά σας. Υπάρχουν επίσης πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη με κάθε δοκιμή, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στους τύπους δοκιμών και στις εργαστηριακές πρακτικές.

Γενικά, ένα επίπεδο κορτιζόλης που είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο εύρος μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια των επινεφριδίων.

Για τις δοκιμές προσομοίωσης ACTH, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σας, ένα επίπεδο κορτιζόλης που δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο σημείο μπορεί επίσης να υποδηλώνει ανεπάρκεια των επινεφριδίων.

Ποιες καταστάσεις μιμούνται την επινεφριδιακή ανεπάρκεια;

Τα πρώιμα συμπτώματα της επινεφριδιακής ανεπάρκειας είναι ασαφή και μπορεί να επικαλύπτονται με πολλές άλλες καταστάσεις. Αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Δεν είναι ασυνήθιστο για άλλες καταστάσεις να μπερδεύονται ή να μιμούνται την επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

Οι καταστάσεις που μιμούνται συνήθως την επινεφριδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

  • σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • ινομυαλγία
  • υποθυρεοειδισμός
  • χρόνια δυσπεψία
  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία. Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να διαγνώσει ανεπάρκεια των επινεφριδίων και να επιβλέπει τη θεραπεία.

Οι εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος όπως τεστ διέγερσης ACTH, δοκιμασία ITT και τεστ διέγερσης CRH.

Περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας και αξονικής τομογραφίας, μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην εύρεση της υποκείμενης αιτίας της επινεφριδιακής ανεπάρκειας.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss