Αναγνώριση και αντιμετώπιση της περικογχικής κυτταρίτιδας

Η περικογχική κυτταρίτιδα είναι μια λοίμωξη του δέρματος που επηρεάζει το βλέφαρό σας ή την περιοχή γύρω από το μάτι σας. Είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να το κολλήσουν. Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Η περικογχική κυτταρίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης των βλεφάρων. Ονομάζεται επίσης προδιαφραγματική κυτταρίτιδα, η λοίμωξη αναπτύσσεται μόνο εντός των ιστών, μειώνοντας την υπόλοιπη δομή των ματιών. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει περικογχική κυτταρίτιδα, είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά.

Εάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάζετε σημάδια φλεγμονής ή μόλυνσης γύρω από την περιοχή των ματιών, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό για να αποκλείσετε μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση. Ενώ η περικογχική κυτταρίτιδα δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, απαιτείται θεραπεία για την πρόληψη των επιπλοκών.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για την περικογχική κυτταρίτιδα και τις θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να εξετάσει ένας γιατρός.

Περικογχική κυτταρίτιδα εναντίον τροχιακής κυτταρίτιδας

Τόσο η περικογχική κυτταρίτιδα όσο και η τροχιακή κυτταρίτιδα περιλαμβάνουν φλεγμονή και μόλυνση γύρω από το μάτι σας.

Η βασική διαφορά είναι ότι η περικογχική κυτταρίτιδα επηρεάζει τους ιστούς μπροστά από το διάφραγμα του ματιού σας («προδιαφραγματική»), ενώ η τροχιακή κυτταρίτιδα επηρεάζει τους ιστούς πίσω από αυτό. Το διάφραγμα είναι η λεπτή μεμβράνη που προστατεύει την τροχιά του ματιού σας.

Η τροχιακή κυτταρίτιδα είναι επίσης πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στα μάτια και προβλήματα όρασης. Είναι μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί επίσης μερικές φορές να γίνει απειλητική για τη ζωή.

ο ο μόνος τρόπος Η οριστική διάκριση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων γίνεται μέσω απεικονιστικών εξετάσεων, κυρίως αξονικών τομογραφιών.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα της περικογχικής κυτταρίτιδας;

Τα συμπτώματα της περιογχικής κυτταρίτιδας επηρεάζουν μόνο ένα μάτι και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • πρήξιμο των βλεφάρων
 • δυσφορία στα μάτια (αλλά όχι πόνο)
 • δυσκολία στο άνοιγμα του προσβεβλημένου οφθαλμού
 • κόκκινα μάτια
 • πυρετός
 • κούραση

Επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε ένα διογκωμένο μάτι, διπλή όραση ή προβλήματα με την κίνηση του ματιού σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια κυτταρίτιδας της κόγχης, μια πιο σοβαρή πάθηση.

Εικόνες περικογχικής κυτταρίτιδας

Τι προκαλεί την περιογχική κυτταρίτιδα;

Οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως προκαλούν περικογχική κυτταρίτιδα. ο Το συνηθέστερο Τα βακτηριακά αίτια είναι:

 • Staphylococcus aureus (συμπεριλαμβανομένου του MRSA)

 • Streptococcus pneumoniae, γνωστός για την πρόκληση πνευμονίας

 • Streptococcus pyogenes, γνωστός για την πρόκληση στρεπτόκοκκου στο λαιμό

Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να σχετίζονται με μυκητιάσεις.

ο πιο συνηθισμένα γεγονότα που προκαλούν αυτή τη μόλυνση είναι τυχαίες γρατσουνιές ή τσιμπήματα εντόμων κοντά στο μάτι σας. Όταν το δέρμα ανοίγει ή ερεθίζεται με αυτόν τον τρόπο, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στους ιστούς, οδηγώντας σε μόλυνση.

Η περικογχική κυτταρίτιδα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από άλλες λοιμώξεις που εξαπλώνονται στο κόγχιο διάφραγμα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις των κόλπων. Λόγω της εγγύτητας των ιγμορείων στην περιοχή των ματιών, μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί μια μόλυνση.

Ποιος κινδυνεύει από περιογχική κυτταρίτιδα;

Τα μικρά παιδιά μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο περικογχικής κυτταρίτιδας λόγω της έκθεσης σε άλλα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Το συνεχές τρίψιμο ή το ξύσιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Το να έχετε ιστορικό άσθματος ή ιγμορίτιδας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτούς τους τύπους λοιμώξεων.

Τα άτομα που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, στο κεφάλι ή στον αυχένα μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κυτταρίτιδας.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την περικογχική κυτταρίτιδα;

Ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή γιατρός έκτακτης ανάγκης πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν οφθαλμίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Για τη διάγνωση της περικογχικής κυτταρίτιδας, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει ή να παραγγείλει τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Οφθαλμολογική εξέταση: Θα ψάξουν για πιθανά σημάδια κυτταρίτιδας γύρω από το μάτι σας, όπως φλεγμονή και κινήσεις του βολβού του ματιού.
 • Αξιολόγηση υγείας: Ένας γιατρός θα ρωτήσει εάν είχατε πρόσφατες μολύνσεις ή τραυματισμούς, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή των ματιών. Μπορούν επίσης να εξετάσουν τυχόν πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Δοκιμές ιστών: Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται περικογχική κυτταρίτιδα, μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού από τη μύτη ή το μάτι σας και να το στείλει σε εργαστήριο για περαιτέρω αξιολόγηση.
 • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ: Οι εξετάσεις αίματος είναι τυπικά αρνητικό σε άτομα με περιογχική κυτταρίτιδα, αλλά ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει ένα εάν υποψιάζονται κυτταρίτιδα του κόγχου.
 • Απεικόνιση τεστ: Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια αξονική τομογραφία (CT) και μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να αποκλείσει την κυτταρίτιδα της κόγχης.

Νέα παιδιά μπορεί να απαιτήσει ένα ηρεμιστικό ή αναισθητικό για να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία για την περικογχική κυτταρίτιδα;

Η θεραπεία για την περικογχική κυτταρίτιδα αποτελείται από από του στόματος αντιβιοτικά που βοηθούν στην απαλλαγή από την υποκείμενη λοίμωξη. Αν και μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας βελτιώνονται μέσα σε 1-2 ημέρες, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, ώστε η λοίμωξη να μην επιστρέψει.

Οι πιθανές επιλογές αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

 • τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (TMP-SMX)
 • κλινδαμυκίνη
 • δοξυκυκλίνη (για ηλικίες 8 ετών και άνω)

 • αμοξικιλλίνη-κλαβουλανικό οξύ (Augmentin)
 • κεφποδοξίμη (Vantin)
 • cefdinir (Omnicef)
 • σιπροφλοξασίνη (Cipro)
 • κεφοταξίμη (Claforan)
 • μετρονιδαζόλη

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά από το στόμα, δηλαδή τα παίρνετε από το στόμα. Παιδιά με περικογχική κυτταρίτιδα μπορεί να χρειαστεί να λάβετε ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά σε νοσοκομείο για μερικές ημέρες.

Για να διευκολύνετε το πρήξιμο και την ενόχληση των βλεφάρων, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με περιογχική κυτταρίτιδα;

Η περικογχική κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και σπάνια οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μια βελτίωση στα συμπτώματά τους μέσα τους 48 ώρες.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο μάτι σας ή σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

 • κυτταρίτιδα του κόγχου
 • τροχιακό απόστημα
 • απώλεια όρασης
 • μηνιγγίτιδα
 • εμπύημα

Επισκεφτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν εντός 48 ωρών για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.

Πώς μπορώ να προλάβω την περικογχική κυτταρίτιδα;

Δεδομένου ότι η περικογχική κυτταρίτιδα οφείλεται συχνά σε λοίμωξη του κόλπου, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε αυτήν την κατάσταση εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών και μένοντας μακριά από άλλους που μπορεί να είναι άρρωστοι. Ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε καλά και να αποτρέψετε επιπλοκές όπως η κυτταρίτιδα.

Επίσης, φροντίστε να καθαρίσετε τυχόν τσιμπήματα εντόμων ή πληγές και να προσέχετε για σημάδια μόλυνσης.

Συχνές ερωτήσεις

Πριν μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την περικογχική κυτταρίτιδα, σκεφτείτε τις ακόλουθες συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη μόλυνση των βλεφάρων.

Πόσο σοβαρή είναι η περικογχική κυτταρίτιδα;

Η περικογχική κυτταρίτιδα δεν οδηγεί συνήθως σε σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, η περικογχική κυτταρίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πρέπει να πάω στο ER για περιογχική κυτταρίτιδα;

Η περικογχική κυτταρίτιδα συνήθως δεν απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα από του στόματος αντιβιοτικά από μια τακτική επίσκεψη στον γιατρό σας ή στον επαγγελματία επείγουσας φροντίδας.

Η κυτταρίτιδα της κόγχης, από την άλλη, απαιτεί νοσηλεία. Ένας παιδίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει να μεταφέρετε το παιδί σας στο νοσοκομείο για περικογχική κυτταρίτιδα εάν είναι μικρότερο από 12 μηνών.

Η περικογχική κυτταρίτιδα εξελίσσεται σε τροχιακή κυτταρίτιδα;

Χωρίς θεραπεία, η περικογχική κυτταρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε τροχιακή κυτταρίτιδα. Το τελευταίο είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια. Μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η προκογχική κυτταρίτιδα είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε κυτταρίτιδα κόγχης στα παιδιά.

Η περικογχική κυτταρίτιδα είναι μια λοίμωξη που αναπτύσσεται στους ιστούς των βλεφάρων ή σε άλλους κοντινούς ιστούς, οδηγώντας σε ενδεικτικά σημεία, όπως ακραίο οίδημα. Αυτή η μόλυνση είναι πιο συχνή στα παιδιά, αλλά ο καθένας μπορεί να την αναπτύξει. Μολύνσεις κόλπων, χειρουργικές επεμβάσεις και πληγές μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Η περικογχική κυτταρίτιδα είναι θεραπεύσιμη, με έγκαιρη διάγνωση που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα στα μάτια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss