Αλλαγή Τύφλωσης Vs. Απροσεξία τύφλωση: Τώρα το βλέπεις, τώρα όχι

Η τύφλωση αλλαγής και η απροσεξία τύφλωση είναι ψυχολογικοί όροι που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν καταστάσεις όπου δεν βλέπετε τα πάντα μπροστά σας. Ενώ είναι παρόμοια, έχουν βασικές διαφορές.

άτομο που στέκεται πίσω από ένα παράθυρο που αντανακλά έναν συννεφιασμένο ουρανό
Stocksy United

Το περιβάλλον σας είναι γεμάτο οπτικές πληροφορίες. Κάθε στιγμή, τα μάτια σας παίρνουν αυτό που βλέπετε και το επεξεργάζονται μέσω του εγκεφάλου για να του δώσουν νόημα. Μερικές φορές, χάνετε οπτικές πληροφορίες στη τυχαία αναπαραγωγή λόγω εμποδίου ή απόσπασης της προσοχής.

Η τύφλωση αλλαγής και η απροσεξία τύφλωση είναι δύο οπτικά φαινόμενα που επηρεάζουν τους πάντες σε κάποιο βαθμό. Αυτοί οι τύποι τύφλωσης δεν είναι ίδιοι με την κλινική τύφλωση, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί μπορεί να μην βλέπετε πάντα ολόκληρη την εικόνα.

Τι είναι η τύφλωση λόγω αλλαγής;

Η τύφλωση αλλαγής εμφανίζεται όταν δεν παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές στο οπτικό περιβάλλον (πραγματική ζωή, φωτογραφία, οθόνη κ.λπ.) λόγω κάποιου είδους διακοπής. Αυτές οι διακοπές μπορεί να περιλαμβάνουν κάτι τόσο απλό όπως ένα βλεφαρίδα ή ένα βέλος των ματιών (σακάδες). Αντικείμενα ή άλλα πράγματα που εμποδίζουν το οπτικό πεδίο μπορεί επίσης να προκαλέσουν τύφλωση αλλαγής.

Παράδειγμα: Οδηγείτε και απομακρύνετε τα μάτια σας από το δρόμο στιγμιαία για να στείλετε μηνύματα σε ένα smartphone. Όταν μετακινείτε το βλέμμα σας πίσω στο περιβάλλον οδήγησης, αποτυγχάνετε να παρατηρήσετε ότι όλα τα αυτοκίνητα έχουν καθυστερήσει μέχρι να σταματήσουν.

Τι είναι η απροσεξία τύφλωση;

Η ακούσια τύφλωση εμφανίζεται όταν δεν βλέπετε κάτι στο οπτικό περιβάλλον επειδή η εστίασή σας είναι σε κάτι άλλο. Με άλλα λόγια, μια απόσπαση της προσοχής καταλαμβάνει την εστίασή σας και δεν σας επιτρέπει να δείτε την πλήρη εικόνα.

Παράδειγμα: Σε α μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν πλάνα ενός εγκλήματος. Οι ερευνητές ζήτησαν από κάποιους συμμετέχοντες να ψάξουν για το έγκλημα, κάποιους απλώς να δουν το βίντεο και κάποιους να μετρήσουν άτομα που φορούσαν λευκά πουκάμισα. Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν το βίντεο ή μετρούσαν τα λευκά πουκάμισα δεν είδαν το έγκλημα να συμβαίνει.

Πώς είναι παρόμοια η τύφλωση λόγω αλλαγής και η τύφλωση χωρίς προσοχή;

Τόσο η τύφλωση αλλαγής όσο και η απρόσεκτη τύφλωση συνεπάγονται ότι δεν βλέπουμε τα πάντα στο οπτικό πεδίο για κάποιο λόγο. Και οι δύο τύποι «τύφλωσης» συμβαίνουν στον εγκέφαλο, όπου επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες. Και τα δύο μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους στην πραγματική ζωή, όπως αυξημένη πιθανότητα ατυχημάτων.

Μια άλλη βασική ομοιότητα είναι ότι η τύφλωση λόγω αλλαγής και η απρόσεκτη τύφλωση επηρεάζουν διαφορετικά άτομα σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το νοητικό φορτίο, το επίπεδο απόσπασης της προσοχής, η εμπειρία ή άλλες μεταβλητές (έλλειψη ύπνου, επιρροή ναρκωτικών κ.λπ.).

Επίσης, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή θεραπεία για την τύφλωση λόγω αλλαγής ή απροσεξίας. Αντίθετα, και τα δύο είναι «ανθρώπινα λάθη» που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Πώς διαφέρουν η τύφλωση λόγω αλλαγής και η τύφλωση χωρίς προσοχή;

Η τύφλωση λόγω αλλαγής εμφανίζεται λόγω κάποιου τύπου διακοπής ή απόφραξης του οπτικού περιβάλλοντος. Και πάλι, θα μπορούσε να είναι ένα βλεφάρισμα, μια ξαφνική κίνηση των ματιών ή ακόμα και ένα αντικείμενο που μπλοκάρει τη σκηνή με κάποιο τρόπο. Η ακούσια τύφλωση, από την άλλη, οφείλεται σε κάποια απόσπαση της προσοχής. Θα μπορούσε να είναι οπτικό, ακουστικό ή σε κάποιο άλλο μέρος των αισθήσεων.

Εναλλακτικά, η απροσεξία τύφλωση συμβαίνει αυτή τη στιγμή επειδή η κατεύθυνση της προσοχής σας είναι αλλού. Η τύφλωση λόγω αλλαγής, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο ριζωμένη στην εργαζόμενη μνήμη.

Αυτά τα φαινόμενα διαφέρουν επίσης στο τι δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Με την τύφλωση αλλαγής, οι άνθρωποι δεν βλέπουν κάποια σημαντική, προφανή αλλαγή στο οπτικό περιβάλλον. Με την ακούσια τύφλωση, οι άνθρωποι δεν βλέπουν κάποια «απροσδόκητα αλλά προβλέψιμα» ερεθίσματα.

Η ηλικία μπορεί να είναι μια άλλη διαφορά. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα μικρά παιδιά (ηλικίας 9 ετών και κάτω) σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα τύφλωσης από απροσεξία. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι (ηλικίες 65 ετών και άνω) με καταστάσεις όπως η άνοια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τύφλωση λόγω αλλαγής.

Τι προκαλεί την τύφλωση λόγω αλλαγής έναντι τι προκαλεί την απροσεξία τύφλωση;

Η αιτία της τύφλωσης λόγω αλλαγής είναι οι αλλαγές στην οπτική σας προσοχή. Πέρα από αυτό, προκύπτει επειδή ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να κωδικοποιήσει οπτικές πληροφορίες στη μνήμη εργασίας. Αυτός ο τύπος μνήμης είναι μέρος της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου που σας βοηθά να πάρετε αποφάσεις ή να λύσετε προβλήματα. Εάν ορισμένες οπτικές πληροφορίες δεν είναι τόσο σχετικές με μια εργασία, μπορεί να εμφανιστεί τύφλωση αλλαγής.

Οι περισπασμοί και η υπερφόρτωση πληροφοριών προκαλούν απροσεξία τύφλωση. Ο εγκέφαλος μπορεί να εστιάσει μόνο σε τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα –οπτικά ή άλλα– και τόσο μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου ταυτόχρονα. Ο εγκέφαλος φιλτράρει πράγματα που δεν θεωρεί σημαντικά, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει νόημα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε ή να συνειδητοποιήσετε περισσότερο την τύφλωση αλλαγής και την απροσεξία τύφλωση;

Μπορεί να μην είναι εντελώς δυνατό να σταματήσετε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζετε τύφλωση λόγω αλλαγής ή τύφλωση χωρίς προσοχή.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τους περισπασμούς και να συντονιστείτε καλύτερα στο οπτικό σας περιβάλλον:

  • απομακρύνετε τα κινητά τηλέφωνα και άλλους περισπασμούς, ειδικά όταν κάνετε σημαντικές εργασίες όπως η οδήγηση
  • αποφύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ σε οπτικά απαιτητικές καταστάσεις
  • κοιμηθείτε πολύ ώστε να είστε πιο προσεκτικοί

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τύφλωση λόγω αλλαγής ή τύφλωση από απροσεξία;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι με αυτούς τους τύπους τύφλωσης. Μπορεί να κινδυνεύετε να έχετε ατυχήματα όπου η ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον είναι σημαντική. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε διαφορετικές καταστάσεις, όπως εγκλήματα.

Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αδυναμία:

  • παρατηρήστε αλλαγές στο δρόμο, που οδηγούν σε τροχαία ή ατυχήματα πεζών
  • παρατηρήστε κινδύνους για την ασφάλεια ή άλλες σημαντικές αλλαγές στους χώρους εργασίας (κατασκευές ή έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας)
  • θυμηθείτε τις καταστάσεις ακριβώς όπως συνέβησαν, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο δικαστήριο (κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα)
  • αναγνωρίζουν αλλαγές σε κοινωνικά περιβάλλοντα (όπως να ζητάτε την επιταγή σας από λάθος σερβιτόρο σε ένα εστιατόριο)

Συχνές ερωτήσεις

Τα προβλήματα όρασης προκαλούν τύφλωση λόγω αλλαγής και τύφλωση από απροσεξία;

Όχι. Αυτοί οι τύποι «τύφλωσης» αναφέρονται σε ζητήματα με την επεξεργασία πληροφοριών και όχι σε πραγματικά ζητήματα με τα μάτια.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η τύφλωση λόγω αλλαγής και η απροσεξία;

Δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για αυτά τα φαινόμενα. Αντίθετα, «θεραπεύονται» με επίγνωση και με την άρση των περισπασμών που μπορούν να αποφευχθούν.

Τι οδηγεί σε απροσεξία τύφλωση κατά την οδήγηση;

Οτιδήποτε από την ονειροπόληση μέχρι την αποστολή μηνυμάτων έως τη χρήση συσκευής GPS μπορεί να προκαλέσει απροσεξία τύφλωση. Η ομιλία στο τηλέφωνο —ακόμα και με συσκευή ανοιχτής ακρόασης— ή με τους επιβάτες είναι άλλοι που αποσπούν την προσοχή.

Πάρε μακριά

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία υγείας, εάν πιστεύετε ότι η τύφλωση από την αλλαγή ή η απροσεξία τύφλωση επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Ενώ ορισμένες παραλείψεις από την αντίληψή σας μπορεί να είναι τυπικές, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι οπτικών συνθηκών ή άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η άνοια.

Η γνώση αυτών των δύο φαινομένων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη επίγνωση του οπτικού σας περιβάλλοντος. Ομοίως, η αφαίρεση των περισπασμών μπορεί να αποτρέψει ατυχήματα και άλλους κινδύνους.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss