5 τρόποι για να φροντίσετε κάποιον με όψιμη δυσκινησία

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρεις πώς να βοηθήσεις κάποιον με όψιμη δυσκινησία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι παροχής υποστήριξης, όπως η προσφορά βοήθειας σε καθημερινές εργασίες και η εξάσκηση στην ενεργητική ακρόαση.

Η όψιμη δυσκινησία (TD) είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ακούσιες κινήσεις του σώματος.

Μπορεί να αναπτυχθεί ως καθυστερημένη παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Άλλοι τύποι φαρμάκων, όπως αυτά που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί επίσης να το προκαλέσουν.

Τα άτομα με TD εμφανίζουν ακούσιες κινήσεις σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματός τους, όπως το πρόσωπο, τα άκρα, τα χέρια ή τα πόδια τους. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να κυμαίνονται από ένα ελαφρύ τρόμο ή τικ έως κινήσεις ολόκληρου του σώματος.

Τα συμπτώματα της TD μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που την προκάλεσε. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει ορισμένες δραστηριότητες και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία του.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε να υποστηρίξετε κάποιον με TD.

Μάθετε περισσότερα για την όψιμη δυσκινησία

Το να μάθετε περισσότερα για το TD μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς η πάθηση μπορεί να επηρεάζει το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος που επηρεάζονται διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τα συμπτώματα του αγαπημένου σας προσώπου, οι ακούσιες κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν:

 • ύπνος
 • ομιλία
 • ικανότητα μάσησης ή κατάποσης
 • ισορροπία, κινητικότητα ή επιδεξιότητα
 • ικανότητα ολοκλήρωσης συγκεκριμένων εργασιών στο σπίτι ή στην εργασία

Η πάθηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή τους, την αίσθηση του εαυτού τους και την άνεση στη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Η οικοδόμηση των γνώσεών σας για την πάθηση μπορεί να βοηθήσει το αγαπημένο σας πρόσωπο να νιώσει κατανοητό και υποστήριξη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το TD από οργανισμούς όπως:

 • Μιλήστε για TD
 • Όψιμη Επίπτωση
 • Εθνικός Οργανισμός για την Όψιμη Δυσκινησία
 • Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια
 • Συμμαχία κατάθλιψης και διπολικής υποστήριξης
 • Ψυχική Υγεία Αμερική

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν γιατρό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πάθηση.

Ακούστε χωρίς κρίση

Το TD μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής του αγαπημένου σας στο σπίτι, στην εργασία ή σε κοινωνικά περιβάλλοντα.

Η συζήτηση με άλλους για τις εμπειρίες τους μπορεί να τους βοηθήσει να επεξεργαστούν ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ενημερώστε τον αγαπημένο σας ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του. Προσπαθήστε να ακούσετε χωρίς κρίση και αντισταθείτε στην παρόρμηση να προσφέρετε αυτόκλητες συμβουλές.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν στιγμές που το αγαπημένο σας πρόσωπο θα προτιμούσε να μην μιλήσει για την κατάστασή του. Η συζήτηση για άλλες πτυχές της ζωής, η παρακολούθηση μιας ταινίας μαζί ή η συμμετοχή σε άλλη δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα.

Προσφέρετε βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες

Οι ακούσιες κινήσεις από το TD μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες ζωής, όπως:

 • την εκτέλεση εργασιών αυτοφροντίδας, όπως το ντύσιμο, η άσκηση ή το φαγητό
 • κάνοντας δουλειές του σπιτιού, όπως μαγείρεμα ή καθάρισμα
 • ολοκλήρωση εργασιών στην εργασία
 • το περπάτημα
 • οδήγηση

Οι προκλήσεις του να ζεις με TD μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ενέργεια, τη διάθεση και την ψυχική υγεία του αγαπημένου σου προσώπου. Μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συνήθεις ευθύνες τους ενώ αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της TD.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο εάν θα καλωσόριζε τη βοήθειά σας σε ορισμένες εργασίες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσφέρετε:

 • βοηθήστε τους με καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, ιδιαίτερα αν μένετε μαζί τους
 • ετοιμάστε γεύματα ή σνακ για να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξή τους
 • βοηθήστε τα με το πλύσιμο των ρούχων, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή άλλες δουλειές
 • οδηγήστε τους σε ραντεβού
 • κάνε τα θελήματα για αυτούς

Μπορεί επίσης να καλωσορίσουν τη βοήθειά σας στη διευθέτηση άλλων πηγών υποστήριξης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσφέρετε:

 • έρευνα βοηθητικών συσκευών ή προσαρμοστικών εργαλείων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των εργασιών τους
 • βοηθήστε να κανονίσετε βοήθεια από έναν προσωπικό υποστήριξης, υπηρεσία καθαρισμού ή άλλες υπηρεσίες υποστήριξης
 • ενημερώστε άλλα μέλη του δικτύου κοινωνικής υποστήριξης για την κατάστασή τους και ζητήστε τη βοήθειά τους

Να θυμάστε ότι ορισμένα άτομα με TD μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα από άλλα που δέχονται βοήθεια.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να διαχειρίζονται μόνοι τους δύσκολες εργασίες.

Ενθαρρύνετέ τα να αναζητήσουν υποστήριξη

Πολλά άτομα με TD βιώνουν στίγμα και αισθάνονται αυτοσυνείδητα για τα συμπτώματά τους, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει να αποσυρθούν από κοινωνικές δραστηριότητες ή σχέσεις. Η απομόνωση μπορεί να προσθέσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να μείνει σε επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και άλλα μέλη του κοινωνικού τους δικτύου.

Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα υποστήριξης ή σε μια διαδικτυακή κοινότητα για άτομα με TD. Η σύνδεση με άλλα άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει μια διαδικτυακή ή προσωπική ομάδα υποστήριξης. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθεί με άλλους στο διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό για το αγαπημένο σας πρόσωπο να συνεργαστεί με έναν γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Ενθαρρύνετέ τα να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Σεβαστείτε τους δικούς σας περιορισμούς

Η βοήθεια στη φροντίδα κάποιου με χρόνια πάθηση μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να σέβεστε τις ανάγκες και τα όριά σας, ενώ αφιερώνετε χρόνο για αυτοφροντίδα.

Εάν είστε φροντιστής ή σύντροφος φροντίδας για κάποιον με TD, προσπαθήστε να:

 • Κοιμήσου αρκετά
 • κάνετε τακτική άσκηση
 • τρώτε μια καλά ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή
 • αφιερώστε χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που σας αρέσουν

Σκεφτείτε να ζητήσετε από την οικογένεια ή τους φίλους σας να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες υποστήριξης των αγαπημένων σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα.

Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή έναν σύμβουλο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει έναν σύμβουλο που έχει εμπειρία στην υποστήριξη φροντιστών ή συντρόφων φροντίδας ατόμων με χρόνιες παθήσεις υγείας.

Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης συνεργατών φροντίδας ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθείτε με άλλους στο διαδίκτυο.

Το TD προκαλεί ακούσιες κινήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική λειτουργία, τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα είναι σημαντική για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη φροντίδα κάποιου με TD μαθαίνοντας περισσότερα για την πάθηση, προσκαλώντας τον να μιλήσει για τις εμπειρίες του και ακούγοντας χωρίς κρίση.

Μπορεί να καλωσορίσουν τη βοήθειά σας σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασίες αυτοεξυπηρέτησης, οικιακές δουλειές ή θελήματα. Ίσως μπορείτε επίσης να τους βοηθήσετε να βρουν βοηθητικές συσκευές, προσαρμοστικά εργαλεία ή επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης για να τους βοηθήσετε να διαχειριστούν δύσκολες εργασίες.

Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να μείνει σε επαφή με μέλη του δικτύου κοινωνικής υποστήριξης και να παρακολουθεί τακτικές εξετάσεις με την ομάδα υγείας του. Μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή σε μια διαδικτυακή κοινότητα.

Η αναγνώριση των αναγκών και των περιορισμών σας ως συνεργάτης φροντίδας είναι επίσης σημαντική. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να καλύψετε τις ανάγκες αυτοεξυπηρέτησής σας. Απευθυνθείτε σε μέλη της κοινότητάς σας για υποστήριξη.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss