Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΙΨΔ μετά τον τοκετό

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) περιλαμβάνει ενοχλητικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες ενέργειες που ανακουφίζουν από την ψυχολογική δυσφορία. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα μετά την απόκτηση μωρού, μπορεί να έχετε ΙΨΔ μετά τον τοκετό.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Οι εμμονές είναι ενοχλητικές σκέψεις, ορμές ή εικόνες που βιώνετε, ενώ οι καταναγκασμοί είναι νοητικές ή σωματικές ενέργειες που εκτελείτε για να απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα από τις ενοχλητικές σκέψεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΙΨΔ λαμβάνουν διάγνωση ως νεαροί ενήλικες. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί αναπτύσσονται κατά την περιγεννητική περίοδο αμέσως πριν και μετά την εγκυμοσύνη. Ο χρόνος αμέσως μετά την εγκυμοσύνη αναφέρεται και ως περίοδος μετά τον τοκετό.

Η νέα εμφάνιση ΙΨΔ τις πρώτες εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη είναι γνωστή ως ΙΨΔ μετά τον τοκετό.

Περιγεννητικό εναντίον μετά τον τοκετό

Ο όρος «περιγεννητικός» αναφέρεται στον χρόνο αμέσως πριν και μετά τον τοκετό. Περιλαμβάνει την περίοδο μετά τον τοκετό, που είναι ο χρόνος αμέσως μετά τον τοκετό.

Οι καταστάσεις μετά τον τοκετό αναφέρονται μερικές φορές ως περιγεννητικές καταστάσεις για να βοηθήσουν στην κάλυψη των συμπτωμάτων που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται πριν τον τοκετό.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι είναι η ΙΨΔ μετά τον τοκετό;

Η επιλόχεια ΙΨΔ είναι ΙΨΔ που εμφανίζεται στην επιλόχεια περίοδο της εγκυμοσύνης, τυπικά την πρώτη 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση, όταν το σώμα σας επιστρέφει στη συνήθη κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη.

Ο ακριβής επιπολασμός της ΙΨΔ μετά τον τοκετό ποικίλλει, σύμφωνα με α ερευνητική ανασκόπηση από το 2022. Η νεοεμφανιζόμενη ΙΨΔ μετά τον τοκετό μπορεί να επηρεάσει περίπου το 2–24% των νέων μητέρων. Επιπλέον, έως και το 70% των ατόμων με ΙΨΔ μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων πριν και μετά τον τοκετό.

Η ΙΨΔ μετά τον τοκετό είναι μια από τις λίγες περιγεννητικές διαταραχές διάθεσης και άγχους (PMADs). Τα PMAD είναι καταστάσεις που περιλαμβάνουν συναισθήματα και παρατηρούνται ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό.

Άλλα PMADS περιλαμβάνουν:

 • επιλοχεια ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
 • διαταραχή πανικού μετά τον τοκετό
 • επιλόχεια ψύχωση
 • διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά τον τοκετό (PTSD)

Η ΙΨΔ μετά τον τοκετό θεωρείται ένα από τα πιο υπο-αναγνωρισμένα PMADS.

Συμπτώματα ΙΨΔ μετά τον τοκετό

Η ΙΨΔ μετά τον τοκετό, όπως και άλλοι τύποι ΙΨΔ, χαρακτηρίζεται από εμμονές και καταναγκασμούς. Σε αντίθεση με την ΙΨΔ που διαγιγνώσκεται σε άλλα σημεία της ζωής, η ΙΨΔ μετά τον τοκετό περιλαμβάνει σκέψεις και ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με το νέο σας μωρό.

Η Έριν Ντέιβις, αδειούχος σύμβουλος κλινικής ψυχικής υγείας από το Taylorsville της Βόρειας Καρολίνας, εξηγεί ότι η ΙΨΔ μετά τον τοκετό υπερβαίνει τις τυπικές ανησυχίες των νέων γονέων, οι οποίες μπορεί να είναι ήδη υπερβολικές.

«Μια τεράστια διαφορά στην ΙΨΔ μετά τον τοκετό και στις τυπικές εμπειρίες μετά τον τοκετό είναι [postpartum obsessions] προκαλούν έντονες, τρομακτικές και ανησυχητικές εικόνες που προκαλούν [a birthing parent’s] νευρικό σύστημα να ξεκινήσει [their] εσωτερικός «συναγερμός πυρκαγιάς», λέει ο Ντέιβις.

Αυτές οι εμμονικές σκέψεις μπορεί να είναι γραφικές και ενοχλητικές. Γενικά σχετίζονται με τους χειρότερους φόβους ενός νέου γονέα.

Ο Davis σημειώνει ότι οι κοινές εμμονές στην ΙΨΔ μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν ανησυχίες και άγχος σχετικά με:

 • το μωρό πέφτει
 • υγιεινή βρεφικών ειδών
 • αν το μωρό αναπνέει
 • φροντιστές που κακομεταχειρίζονται το μωρό
 • λάθη που θα κάνουν το μωρό να αρρωστήσει

Αυτές οι ανησυχίες μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε καταναγκασμούς, όπως:

 • συνεχής έλεγχος του μωρού
 • υπερβολικές ρουτίνες καθαρισμού
 • συμπεριφορές αποφυγής (όπως να μην επιτρέπεται η χρήση μαχαιριών κουζίνας από φόβο ότι κάποιος θα βλάψει το μωρό)

ο ερευνητική ανασκόπηση που αναφέρθηκε προηγουμένως δείχνει ότι οι εμμονές μετά τον τοκετό συνήθως εστιάζονται στη βρεφική βλάβη και επιθετικότητα και συνοδεύονται από καταναγκασμούς ελέγχου και αποφυγής.

Οι εμμονές στην ΙΨΔ μετά τον τοκετό τείνουν να είναι εγω-δυστονικές. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες ενός γονέα. Για το λόγο αυτό, συνήθως δεν οδηγούν σε σκόπιμη βλάβη των βρεφών.

Αυτό τους ξεχωρίζει από παρόμοια συμπτώματα σε άλλα PMAD, όπως η επιλόχεια ψύχωση, όπου οι παρεμβατικές σκέψεις είναι εγω-συντονικές. Αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες αξίες και πεποιθήσεις ενός γονέα.

Ωστόσο, οι εμμονές στην ΙΨΔ μετά τον τοκετό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ακούσια βλάβη. Το υπερβολικό πλύσιμο του μωρού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Η αποφυγή της κράτησης του μωρού από φόβο μήπως το πέσει κάτω θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα προσκόλλησης αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Τι πυροδοτεί την ΙΨΔ μετά τον τοκετό;

Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τα ακριβή αίτια της ΙΨΔ μετά τον τοκετό, η οποία πιθανότατα περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες.

Ορισμένα γονίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΙΨΔ γενικά και αλλαγές στη γενετική έκφραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ.

Ο Davis υποδεικνύει ότι ορισμένοι γονείς που παρουσιάζουν ΙΨΔ μετά τον τοκετό πιθανότατα ζουν με υποκλινική ΙΨΔ. Αυτό αναφέρεται στην ΙΨΔ που είναι ήπια και δεν επηρεάζει την καθημερινή σας λειτουργία.

Αλλά όταν γεννιέται ένα μωρό, υπάρχει ξαφνικά ένας λόγος για την πιθανή έξαρση της ΙΨΔ.

«Κανονικά, οι πελάτες μου αναγνωρίζουν: «Ω, ναι, ζήτησα από τη μαμά μου τη διαβεβαίωση τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα έως ότου αισθανόταν «ακριβώς σωστά», όταν σκέφτονταν μια προηγούμενη περίοδο στη ζωή τους», λέει, σχετικά με το αδιάγνωστο ή υποκλινική ΙΨΔ. «Το OCD λατρεύει να φουντώνει και να αναπτύσσεται στους τομείς της ευπάθειάς μας. Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο και πιο ευάλωτο από το νεογέννητο παιδί μας».

Η γενετική και η προϋπάρχουσα ΙΨΔ δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ΙΨΔ μετά τον τοκετό. Η στέρηση ύπνου, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι διακυμάνσεις των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών θα μπορούσαν όλα να επηρεάσουν την εμφάνιση ΙΨΔ κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

«Υπάρχουν θορυβώδεις ορμόνες, έλλειψη ύπνου, το άγχος της νέας μαμάς, η προσαρμογή σε μια ώριμη εικόνα σώματος (είτε μας αρέσει είτε όχι) και η έλλειψη χρόνου για να φροντίσουμε τον εαυτό μας», προσθέτει ο Davis. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν το άγχος καθώς και να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα για την ΙΨΔ».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της επιλόχειας ΙΨΔ και της κατάθλιψης;

Η επιλόχεια κατάθλιψη θεωρείται η πιο κοινή PMAD, που επηρεάζει τόσους 20% των γονέων που γεννούν τις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η επιλόχεια ΙΨΔ και η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, αν και η σχέση μεταξύ των δύο είναι ασαφής. ο ερευνητική ανασκόπηση που αναφέρθηκε προηγουμένως υποδηλώνει ότι η ΙΨΔ, γενικά, μοιράζεται γενετικούς πολυμορφισμούς με την περιγεννητική κατάθλιψη.

Οι πολυμορφισμοί είναι φυσικές γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν την έκφραση και τη λειτουργία των γονιδίων. Η κοινή γενετική μπορεί να υποδηλώνει ότι εάν έχετε προδιάθεση σε μία από αυτές τις καταστάσεις, έχετε φυσικά προδιάθεση για την άλλη.

Ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ΙΨΔ μετά τον τοκετό;

Μπορεί να έχετε ένα αυξημένος κίνδυνος για ΙΨΔ μετά τον τοκετό εάν:

 • γεννούν για πρώτη φορά
 • αντιμετωπίσετε άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης
 • έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης
 • επί του παρόντος βιώνουν εμμονικές πεποιθήσεις
 • ζουν με διαταραχή αποφυγής προσωπικότητας ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας

Πόσο διαρκεί η ΙΨΔ μετά τον τοκετό;

Η ΙΨΔ που εμφανίζεται μετά τον τοκετό μπορεί να γίνει μια δια βίου πάθηση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά μετά την περίοδο μετά τον τοκετό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΙΨΔ έχει εξαφανιστεί.

Μπορεί η ΙΨΔ μετά τον τοκετό να υποχωρήσει από μόνη της;

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ΙΨΔ μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να αισθάνεστε ότι βελτιώνεται, αλλά η ΙΨΔ μετά τον τοκετό δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει από μόνη της.

Ο Ντέιβις εξηγεί ότι αν και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι προσωρινή, μπορεί να συνεχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα ΙΨΔ ακόμα και όταν τελειώσει. Για το λόγο αυτό, ο Davis τονίζει τη σημασία της αναζήτησης θεραπείας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Επιλογές θεραπείας για ΙΨΔ μετά τον τοκετό

Η ΙΨΔ αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Οι μορφές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), όπως η πρόληψη έκθεσης και απόκρισης (ERP), σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα άγχη της ΙΨΔ σε ένα διαχειριζόμενο και ασφαλές περιβάλλον.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της ΙΨΔ.

Οι ειδικοί συνιστούν τις ίδιες προσεγγίσεις για την ΙΨΔ μετά τον τοκετό.

«Η χρυσή τυπική θεραπεία για την ΙΨΔ είναι η πρόληψη της έκθεσης και της ανταπόκρισης», λέει ο Davis. «Το ERP αποτελείται από μια σταδιακή συσσώρευση εκθέσεων ξεκινώντας από μικρούς φόβους και προχωρώντας σε μεγαλύτερους φόβους. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκθέσεων, το άτομο δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καταναγκασμό».

Παραδείγματα ασκήσεων ERP περιλαμβάνουν:

 • εγγραφή ήχου χειρότερων σεναρίων μέχρι να μειωθεί το άγχος
 • επιτρέποντας στον άλλο γονέα να κρατήσει το μωρό, προχωρώντας στο να περπατάει με το μωρό και στη συνέχεια να απομακρύνει το μωρό από το οπτικό του πεδίο ή για μια βόλτα με το αυτοκίνητο
 • πλύσιμο του μπιμπερό με μια προκαθορισμένη, αποδεκτή ποσότητα σαπουνιού για εύλογο χρονικό διάστημα
 • μειώνοντας τον αριθμό των φορών που ελέγχεται η συσκευή παρακολούθησης μωρού

Η θεραπεία ΙΨΔ μετά τον τοκετό μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας σας μπορεί να ενσωματώσει άλλα μοντέλα θεραπείας με βάση τα συγκεκριμένα σας συμπτώματα και οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις έχετε, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη.

Συμπέρασμα

Η ΙΨΔ μετά τον τοκετό είναι ΙΨΔ που εμφανίζεται τις εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό. Παρουσιάζει συμπτώματα εμμονών και καταναγκασμών που επικεντρώνονται στην ευημερία του μωρού σας και στη φροντίδα του παιδιού.

Αν και η επιλόχεια ΙΨΔ εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό και μπορεί να βελτιωθεί μετά από αυτό το διάστημα, θεωρείται μια δια βίου πάθηση. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα άγχη της ΙΨΔ και μπορεί να σας διδάξει πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss