Όλα για την Alexvy

Το Arexvy είναι ένα εμβόλιο που χορηγείται για να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων λοιμώξεων που προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Το Arexvy χορηγείται ως ένεση σε ένα μυ.

Τα βασικά του Arexvy

Το Arexvy είναι ένα επώνυμο εμβόλιο. Θεωρείται βιολογικό φάρμακο επειδή παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας συστατικά από ζωντανούς οργανισμούς. Δεν είναι διαθέσιμο σε βιοομοειδή ή γενική μορφή. (Τα βιοομοειδή είναι σαν τα γενόσημα φάρμακα. Αλλά σε αντίθεση με τα γενόσημα, τα οποία είναι φτιαγμένα για μη βιολογικά φάρμακα, τα βιοομοειδή είναι φτιαγμένα για βιολογικά φάρμακα.)

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Arexvy;

Το Arexvy είναι ένα εμβόλιο που χορηγείται σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Παραδείγματα αυτών των λοιμώξεων περιλαμβάνουν πνευμονία και βρογχίτιδα.

Ο RSV είναι ένας ιός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε πνευμονία. Οι σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία είναι πιο συχνές σε μικρά παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Arexvy είναι ένα εμβόλιο που περιέχει μια πρωτεΐνη από τον RSV. Λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μάθει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρωτεΐνη. Αφού λάβετε το Arexvy, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντισώματα για την προστασία από τον RSV και τις σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Arexvy;

Όπως τα περισσότερα εμβόλια, το Arexvy μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή σοβαρές παρενέργειες. Οι παρακάτω λίστες περιγράφουν μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Arexvy. Αυτές οι λίστες δεν περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές παρενέργειες.

Λάβετε υπόψη ότι οι παρενέργειες ενός φαρμάκου μπορεί να εξαρτώνται από:

 • η ηλικία σου
 • άλλες καταστάσεις υγείας που έχετε
 • άλλα φάρμακα που παίρνετε

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας πει περισσότερα για τις πιθανές παρενέργειες του Arexvy. Μπορούν επίσης να προτείνουν τρόπους για τη μείωση ή τη διαχείριση των παρενεργειών.

Ήπιες παρενέργειες

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Arexvy. Για να μάθετε για άλλες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ή διαβάστε το Arexvy’s πληροφορίες συνταγογράφησης.

Ήπιες παρενέργειες του Arexvy που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν:

 • πόνος, οίδημα ή αποχρωματισμός στο σημείο της ένεσης ή γύρω από αυτό
 • κόπωση (χαμηλή ενέργεια)

 • μυϊκός πόνος
 • πονοκέφαλο
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • πυρετός
 • ήπια αλλεργική αντίδραση*

Οι ήπιες παρενέργειες πολλών φαρμάκων μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Αλλά αν γίνουν ενοχλητικά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

* Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την παρενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα «Αλλεργική αντίδραση» παρακάτω.

Σοβαρές παρενέργειες

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το Arexvy είναι πιθανές, αλλά δεν είναι συχνές. Εάν έχετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το Arexvy, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Αλλά αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε επείγουσα ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να καλέσετε το 911 ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν με το Arexvy. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα «Αλλεργική αντίδραση» παρακάτω.

Αλλεργική αντίδραση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στο Arexvy. Ενώ δεν αναφέρθηκε αλλεργική αντίδραση σε σπουδές της Arexvy, μπορεί ακόμα να συμβεί.

Τα συμπτώματα μιας ήπιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εξάνθημα
 • φαγούρα
 • έξαψη (προσωρινή ζέστη, ερυθρότητα ή εμβάθυνση του χρώματος του δέρματος)

Μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι σπάνια αλλά πιθανή. Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα κάτω από το δέρμα σας, συνήθως στα βλέφαρα, τα χείλη, τα χέρια ή τα πόδια σας. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πρήξιμο της γλώσσας, του στόματος ή του λαιμού σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε αλλεργική αντίδραση στο Arexvy. Αλλά αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε επείγουσα ιατρική κατάσταση, καλέστε το 911 ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας.

Ποια είναι η δοσολογία του Arexvy;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τη δοσολογία που συνήθως συνταγογραφείται ή συνιστάται.

Μορφή

Το Arexvy διατίθεται ως σκόνη σε φιαλίδιο. Ένας επαγγελματίας υγείας θα αναμίξει τη σκόνη με υγρό. Το εμβόλιο χορηγείται ως ένεση σε ένα μυ, συνήθως στον άνω βραχίονα.

Συνιστώμενη δοσολογία

Το Arexvy χορηγείται ως εφάπαξ δόση των 0,5 χιλιοστόλιτρων (mL). Μπορείτε να λάβετε αυτό το εμβόλιο σε ιατρείο, φαρμακείο ή κλινική. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοσολογία του εμβολίου, δείτε αυτό το άρθρο.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν λάβετε το Arexvy;

Ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν λάβετε το Arexvy.

Αλληλεπιδράσεις

Η λήψη ενός φαρμάκου με ορισμένα φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα και άλλα πράγματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου. Αυτά τα αποτελέσματα ονομάζονται αλληλεπιδράσεις.

Το Arexvy δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με άλλα εμβόλια, φάρμακα, βότανα, συμπληρώματα ή τρόφιμα. Ο κατασκευαστής δεν απαρίθμησε αλληλεπιδράσεις στο Arexvy’s πληροφορίες συνταγογράφησης.

Πριν λάβετε το Arexvy, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Πείτε τους για όλα τα συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα και άλλα φάρμακα που παίρνετε. Επίσης, ενημερώστε τους για τυχόν βιταμίνες, βότανα και συμπληρώματα που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Arexvy και αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το Arexvy. Θα πρέπει να είναι ασφαλές να καταναλώνετε αλκοόλ μετά τη λήψη του Arexvy.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν είναι γνωστό εάν το Arexvy είναι ασφαλές για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το εμβόλιο δεν είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για το Abryso, ένα εμβόλιο RSV που μπορεί να ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προειδοποιήσεις

Το Arexvy μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις σε άτομα που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις. Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το εάν το εμβόλιο Arexvy είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας πριν πάρετε το Arexvy. Φροντίστε να τους ενημερώσετε εάν κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες ισχύει για εσάς:

 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • προηγούμενη αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του Arexvy ή παρόμοιων εμβολίων
 • λιποθυμία κατά τη λήψη εμβολίων στο παρελθόν
 • εγκυμοσύνη
 • Θηλασμός

Ποιες είναι μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Arexvy;

Βρείτε απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το Arexvy.

Το Arexvy προκαλεί μακροχρόνιες παρενέργειες;

Είναι πιθανό, αλλά δεν αναφέρθηκαν μακροχρόνιες παρενέργειες σπουδές του Άρεξβυ.

Εάν ανησυχείτε για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες από το Arexvy, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τις παρενέργειες του εμβολίου στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Vaccine online ή καλώντας στο 1-800-822-7967.

Πώς συγκρίνεται το Arexvy με το Abrysvo;

Το Arexvy και το Abrysvo είναι παρόμοια εμβόλια. Και τα δύο χορηγούνται για να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Επιπλέον, το Abrysvo χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ορισμένων εβδομάδων εγκυμοσύνης για να βοηθήσει στην προστασία από σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με τον RSV στα βρέφη. Το Arexvy δεν έχει εγκριθεί για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επί του παρόντος, κάθε εμβόλιο χορηγείται ως μία δόση. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες δόσεις στο μέλλον για συνεχή προστασία από τον RSV.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το πώς συγκρίνονται το Arexvy και το Abrysvo, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ένα από αυτά τα εμβόλια είναι κατάλληλο για εσάς.

Χορηγείται το Arexvy για άλλους τύπους λοιμώξεων, όπως η γρίπη;

Όχι. Το Arexvy χορηγείται μόνο για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από RSV.

Ο RSV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στην αναπνευστική οδό (πνεύμονες ή αεραγωγούς). Το Arexvy δεν χορηγείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη άλλων τύπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη (γρίπη).

Άλλα εμβόλια είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από άλλους τύπους λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το ποια εμβόλια είναι κατάλληλα για εσάς.

Το κόστος της Alexvy

Είτε έχετε ασφάλιση υγείας είτε όχι, το κόστος μπορεί να είναι ένας παράγοντας όταν σκέφτεστε το Arexvy. Το τι θα πληρώσετε για το Arexvy μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η τοποθεσία σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του εμβολίου σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων σε συνταγές.

Παρόμοια εμβόλια

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε μια εναλλακτική λύση για το Arexvy, μιλήστε με το γιατρό σας. Ένα παρόμοιο εμβόλιο που ονομάζεται Abrysvo είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από RSV σε ορισμένα άτομα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Arexvy και το Abrysvo, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να καθορίσουν εάν ένα από αυτά τα εμβόλια μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς.

Τι να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη του Arexvy, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε περιλαμβάνουν:

 • Συνιστάτε να κάνω το εμβόλιο Arexvy;
 • Είναι ασφαλές για εμένα να λαμβάνω το Arexvy ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια;
 • Πόσο καιρό διαρκεί η προστασία μετά τη λήψη του Arexvy;

Για να μάθετε περισσότερα για το Arexvy, δείτε αυτό το άρθρο:

 • Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Arexvy

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss