Το πρόβλημα με τη σύγχρονη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση — και πού πάμε από εδώ

Ένας πρόσφατος τίτλος από το Forbes δηλώνει: «Το 90% των Αμερικανών ενηλίκων αισθάνονται απροετοίμαστοι για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Ακούγεται υπερβολή, σωστά; Δυστυχώς, η έρευνα χρόνο με το χρόνο συνεχίζει να το αποδεικνύει αυτό.

Εικονογράφηση της Tess Catlett, ενός λευκού ατόμου με σκούρα καστανά μαλλιά τραβηγμένα στο διάστημα με ψωμάκια, σκούρα καστανά μάτια και μαύρο φτερωτό eyeliner
Εικονογράφηση Μάγια Τσαστέιν

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 79 νομοθετήματα που στοχεύουν τις απαιτήσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης εισήχθησαν το 2023.

Ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τους νέους, τα περισσότερα σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση των εφήβων σε ακριβείς, επιβεβαιωτικές πληροφορίες για την υγεία και τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες.

Λίγα κράτη συμφωνούν σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το σχολικό σύστημα – εάν υπάρχει – στη σεξουαλική και αναπαραγωγική ανάπτυξη της νεολαίας του έθνους μας.

Πολύ λιγότεροι φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι αυτό αφήνει ολόκληρες γενιές ανθρώπων ανενημέρωτες για το πώς λειτουργεί το σώμα τους, αβέβαιοι για το πώς να διατηρήσουν καλύτερα το σώμα τους υγιές και ανίκανες να εντοπίσουν ανασφαλείς καταστάσεις ή παραβιάσεις της αυτονομίας.

Οι επιμέρους πολιτείες και σχολικές περιφέρειες μπορούν να ορίσουν το δικό τους πρόγραμμα σπουδών

Αν και 38 πολιτείες και η Ουάσιγκτον, DC, απαιτούν κάποιο βαθμό εκπαίδευσης με επίκεντρο το σεξ ή τον HIV, μόνο 18 πολιτείες απαιτούν αυτές οι πληροφορίες να είναι ιατρικά ακριβείς.

Όταν διδάσκεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, 29 πολιτείες απαιτούν από τον δάσκαλο να προωθεί την αποχή. 19 πολιτείες απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να τονίσουν τη σημασία της αναμονής μέχρι το γάμο για να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Μόνο 10 πολιτείες και DC απαιτούν περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ 4 πολιτείες απαιτούν από τους δασκάλους να παρέχουν μόνο αρνητικές πληροφορίες σχετικά με την ομοφυλοφιλία ή/και να τονίζουν θετικά την ετεροφυλοφιλία.

Και τουλάχιστον ένα κράτος απαγορεύει ρητά τις οδηγίες σχετικά με την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για βασικά θέματα όπως ο έλεγχος των γεννήσεων το 2015-2019 σε σχέση με το 1995, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Ινστιτούτο Guttmacher.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους εφήβους που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση το 2015–2019 που πληρούσε το ελάχιστο πρότυπο που ορίστηκε από την πρωτοβουλία Healthy People 2030 του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

ο πρωτοβουλία περιλαμβάνει στόχοι για την επίσημη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων που επικεντρώνονται στην καθυστέρηση του σεξ, στη χρήση αντισύλληψης και στην πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Λιγότεροι από τους μισούς έφηβους που συμμετείχαν στην έρευνα που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ με πέος στον κόλπο έλαβαν οποιαδήποτε από τις παραπάνω πληροφορίες σεξουαλικής αγωγής πριν από την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.

Τα αποτελέσματα της ανεπαρκούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων επεκτείνονται και στην ενήλικη ζωή

Η εταιρεία ορμονικής υγείας Mira ρώτησε πρόσφατα πάνω από 1.500 Αμερικανούς ηλικίας 18-44 ετών σχετικά με τις εμπειρίες τους.

Οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανέφεραν ότι αισθάνονται απροετοίμαστοι για τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες, με τους άντρες (47%) και τις γυναίκες (42%) να συμμετέχουν σε παρόμοια ποσοστά.

Οι συμμετέχοντες ένιωσαν εξίσου ανεπαρκείς (41%) για επικοινωνία με σεξουαλικούς συντρόφους.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με υγιείς σχέσεις – το 40% των συμμετεχόντων είπε ότι δεν έλαβαν καμία πληροφορία σχετικά με τη συγκατάθεση ή τον σεβασμό – τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

Και δεν φαίνεται ότι οι άνθρωποι σε άλλες χώρες τα πηγαίνουν καλύτερα.

Το LetsStopAIDS, μια φιλανθρωπική οργάνωση με γνώμονα τη νεολαία που ευαισθητοποιεί τον ιό HIV, ερεύνησε 1.090 Καναδούς ηλικίας 18–24 ετών τον Μάιο του 2023.

Αν και οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής τους παρείχαν πληθώρα επιστημονικών πληροφοριών, η πλειοψηφία (63%) εξακολουθούσε να αισθάνεται απροετοίμαστος.

Οι νεαροί Καναδοί μοιράστηκαν ότι το πρόγραμμα σπουδών δεν είχε πρακτικές γνώσεις ή δεξιότητες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πραγματική ζωή.

Για παράδειγμα, ενώ έμαθαν για τα ΣΜΝ, δεν έμαθαν για ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές που θα βοηθούσαν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Ένας εκπληκτικός 1 στους 3 ερωτηθέντες μοιράστηκε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβαν τους έκανε να νιώθουν φόβο για να κάνουν σεξ.

Κάποιοι θεώρησαν ότι η εμπειρία τους στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επηρεάστηκε αρνητικά από τα προσωπικά συναισθήματα δυσφορίας ή έλλειψης εκπαίδευσης του εκπαιδευτή, με αποτέλεσμα ένα μάθημα επικεντρωμένο στην αποχή.

Αντίστοιχες ανησυχίες έχουν παρατηρηθεί και στο εξωτερικό.

Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ερευνητές που ερωτήθηκαν 293 φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18-49 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι μαθητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλαβαν κακή σεξουαλική εκπαίδευση και ότι οι ερωτηθέντες πίστευαν ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν επαρκή ή τυποποιημένη εκπαίδευση σεξουαλικότητας.

Το τρέχον πρόγραμμα σπουδών δεν αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές ανάγκες των σημερινών μαθητών

Μια έρευνα του 2018 που διεξήχθη από την CalExotics, έναν κατασκευαστή προϊόντων αναψυχής με έδρα την Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι το 20% των 426 ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν ποτέ επίσημο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε κανένα σημείο της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι οι ενήλικες τριών γενεών έλαβαν την ίδια σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 18-29 και 45-60 ανέφεραν την αποχή, την εγκυμοσύνη, τα ΣΜΝ και την αντισύλληψη ως κύρια θέματα συζήτησης.

Αν και αυτές είναι σημαντικές πτυχές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, είναι αρκετά περιορισμένο σε εύρος.

Στην πραγματικότητα, το 92% των ερωτηθέντων μοιράστηκε ότι δεν έμαθε ποτέ επίσημα για:

  • πώς να κάνετε πραγματικά σεξ
  • τοπικούς πόρους σεξουαλικής υγείας
  • Ταυτότητα φύλου
  • σεξουαλικό προσανατολισμό
  • ομόφυλες σχέσεις και σεξουαλικότητα
  • προπαιχνίδι
  • διαφυλετικές σχέσεις
  • σεξουαλικά παιχνίδια

Με άλλα λόγια, το τρέχον πρότυπο για το πρόγραμμα σπουδών για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – και αυτό υποθέτει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συμβαίνει καθόλου – δεν συμβαδίζει με την εξελισσόμενη κατανόησή μας για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις.

Περισσότερο από το 70% των ενηλίκων πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην τρέχουσα ηλικία τους.

Ήρθε η ώρα να θέσουμε ένα νέο πρότυπο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Θέλουμε να είμαστε ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας στην επιδίωξή σας για υγεία και ευεξία — και αυτό περιλαμβάνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική σας υγεία.

Θεωρήστε αυτή την πρόσκλησή σας να αφήσετε στην πόρτα όποια ανεπιθύμητα ή ανεπιθύμητα μηνύματα έχετε λάβει σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα.

Εδώ στο Healthline, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι κάνουν – και τι δεν κάνουν – με το σώμα τους.

Σας ενθαρρύνουμε να αναπτύξετε τη δική σας κατανόηση για το τι σημαίνει το σεξ και η σεξουαλικότητα για το μοναδικό σώμα και την εμπειρία σας.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε; Το ανανεωμένο μας κέντρο σεξουαλικής υγείας καλύπτει τη σεξουαλική ανάπτυξη, τη σωματική οικειότητα, τις ρομαντικές σχέσεις και πολλά άλλα.

Κάτι άλλο στο μυαλό σου; Το νέο μας κέντρο υγείας LGBTQIA+ έχει όλα όσα χρειάζεστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σχέση σας με το φύλο, τη σεξουαλικότητα και όχι μόνο.


Η Tess Catlett είναι συντάκτρια σεξ και σχέσεων στο Healthline, που καλύπτει όλα τα πράγματα που είναι κολλώδη, τρομακτικά και γλυκά. Βρείτε την να ξεπακετάρει το κληρονομικό της τραύμα και να κλαίει για τον Χάρι Στάιλς Κελάδημα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss